Ce pune Regele Charles pe masa de Crăciun pentru familia sa regală. Preparatele cu care se răsfață la Sandrigham
La fel de important este și ce NU PUNE pe masa de Crăciun. Căci suveranul este cât se poate de ”politically correct” și organizează mesele festive cu abundență, dar fără risipă.

Regele Charles a făcut câteva schimbări notabile, înainte de ziua de Crăciun regală de la Sandringham.
Le place sau nu, au renunțat la practicile care presupun cruzime. Zilele în care vânau cu nesaț au apus, iar acum un fel de mâncare care presupune multă cruzime față de animale a dispărut de pe masa regală de Crăciun.
După cum s-a anunțat de ceva timp, Regele Charles a făcut o schimbare radicală în meniu și a continuat să interzică un fel de mâncare foarte popular în trecut, pe masa regală: foie gras. Adică o specialitate catalogată delicatesă, un ficat de rață obținut prin hrănirea forțată a animalelor pentru a le îngrășa ficatul!
De-a lungul timpului, actualului suveran britanic i-a plăcut să deguste specialitățile locale. Este un gurmand declarat și are o slăbiciune pentru mâncare curată, obținută din produse de țară, bio.
De Crăciun, membrii familiei regale britanice respectă o tradiție culinară bine stabilită, care combină rafinamentul cu rețete vechi de secole. Masa festivă este servită, de regulă, la Sandringham, într-un cadru sobru, dar extrem de elegant. Deși meniul nu este extravagant, fiecare preparat este ales cu grijă, iar accentul cade pe gust, calitate și continuitate, nu pe opulență.
Vedeta absolută a mesei de Crăciun este curcanul umplut, o specialitate britanică clasică. Acesta este servit cu umplutură de castane, salvie și ceapă, alături de cartofi copți, varză de Bruxelles, morcovi glazurați și păstârnac. Carnea este fragedă, aromată și gătită simplu, fără sosuri grele, pentru a păstra gustul autentic. Alături, nelipsitul sos completează perfect farfuria.
Ce mănâncă regalii de Crăciun
Un alt preparat tradițional este șunca tradițională, un jambon gătit lent, glazurat cu miere sau muștar dulce. Acesta aduce o notă ușor sărată și dulce în același timp și este considerat extrem de reconfortant. Se spune că este unul dintre felurile preferate de Regele Charles, care apreciază mâncarea simplă, dar bine făcută, cu ingrediente locale.
La capitolul deserturi, familia regală nu face compromisuri. Șarlota de Crăciun este simbolul sărbătorii: un desert dens, bogat în fructe confiate, stafide, mirodenii și alcool (de obicei coniac). Este preparat cu săptămâni înainte și flambat spectaculos înainte de servire. Gustul este intens, cald și profund, iar tradiția spune că fiecare membru al familiei își pune o dorință atunci când șarlota este adusă pe masă.
Un alt deliciu foarte iubit este minced pies, mici tarte umplute cu un amestec de fructe uscate, coajă de citrice și condimente. Fragede, aromate și servite calde, acestea sunt considerate irezistibile chiar și de cei mai sobri membri ai familiei regale. Alături, se servește adesea brandy butter sau cremă de vanilie, care le face și mai savuroase.
Pentru băuturi, tradiția dictează vinuri alese, șampanie și, desigur, celebrul vin fiert cu scorțișoară și cuișoare. Totul este savurat fără grabă, într-o atmosferă calmă și ceremonioasă. De Crăciun, familia regală britanică se răsfață cu mâncăruri delicioase, dar păstrează aceeași eleganță reținută care îi definește de generații.
Foto: Profimedia

































