Ce record va doborî Regina Elisabeta luna viitoare?

18 august, 2015
Elisabeta a II a jpeg

Deşi nu se aştepta să urce pe tronul Marii Britanii - a făcut-o în cele din urmă numai pentru că unchiul său, Edward al VIII-lea, a abdicat, iar tatăl ei, George al VI-lea, a devenit rege -, regina Elisabeta va deveni luna viitoare monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria regatului britanic.

Stră-străbunica sa, regina Victoria, petrecuse pe tronul britanic 63 de ani, 7 luni şi 2 zile, înainte de a muri, pe 22 ianuarie 1901.

"Este o slujbă pe viaţă", declara, la un moment dat, regina, despre care specialiştii spun că nu este de aşteptat să abdice, aşa cum au făcut-o recent unii monarhi europeni.

image
stanga
dreapta
Ducesa Kate jpeg
Ducesa Kate jpeg
Ducesa de Cambridge jpeg
Ducesa de Cambridge jpeg
Regina Elisabeta jpeg
Elisabeta a II a jpeg
Regina Elisabeta RTXY3T4(2) jpeg

În ciuda crizelor care au avut loc în anii 1990, precum moartea tragică a prinţesei Diana, care a părut la acel moment să ameninţe însăşi existenţa monarhiei, regina a fost capabilă să conducă o instituţie veche de un mileniu într-o nouă eră a popularităţii. În timp ce mariajul său cu Philip, un prinţ grec, a rămas unul solid, regina descria 1992 drept un "an teribil": trei dintre căsniciile celor patru copii ai săi erau distruse, iar detalii scandaloase despre acestea erau prezentate în presă.

Elisabeta avea doar 25 de ani când a devenit regină, pe 6 februarie 1952, iar la acel moment era în turneu în Kenya, împreună cu soţul său, prinţul Philip, care i-a fost alături de-a lungul domniei.

"Într-un fel, nu am avut parte de o ucenicie. Tatăl meu a murit prea tânăr şi totul a fost foarte brusc, să preiei funcţia şi să o faci cât de bine poţi", spunea regina 40 de ani mai târziu.

image

Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost încoronată pe 2 iunie 1953, într-o ceremonie televizată care a avut loc la catedrala Westminster din Londra.