Ce s-a servit la banchetul lui Macron pentru Charles, de i-a costat pe francezi 500.000 €?
În lumea bună, nu se discută despre cât a costat caviarul. Se degustă și se face conversație. Însă, când poporul cere socoteală, atunci apare și nota de plată.
Pentru că Emmanuel Macron nu s-a uitat la bani când a decis să găzduiască Olimpiada de Vară 2024, dar nici când a dat dineuri generoase la Versailles, Luvru și Palatul Élysée, acum poporul îl trage de mânecă să vadă cât îl costă aceste eforturi de-a vinde imaginea de țară.
Dragostea președintelui francez pentru gesturi mărețe și mese rafinate este pe deplin evidentă în auditul anual al bugetului de la Palatul Élysée, publicat recent, care arată costurile legate de îndatoririle prezidențiale - inclusiv un dineu de stat luxos organizat pentru suveranii britanici în septembrie 2023.
Ei bine, se pare că banchetul oferit în cinstea Regelui Charles și a Reginei Camilla, care i-au făcut onoarea de a-i fi musafiri anul trecut după Încoronare, a costat nu mai puțin de 500.000 de euro și a avut în meniu o delicatesă rară. Presa a catalogat dineul oferit unui număr de 160 de invitați drept „un festin decadent”, notând că la masa „celor mari” s-au servit homar albastru rar și macaroane persane.
Regele și Regina au zburat la Paris în septembrie 2023 pentru o vizită de trei zile și s-au bucurat de cina fastuoasă din prima lor seară în oraș, oferită de președinte și soția sa, Brigitte Macron. Printre invitații de seamă s-au numărat și cântărețul Mick Jagger și actorul Hugh Grant.
Oaspeții au fost tratați cu homar albastru rar și macaroane persane, cateringul costând peste 165.000 de euro, iar vinul vreo 40.000 de euro, inclusiv o sticlă de Château Mouton Rothschild 2004.
Dezvăluit de Palatul Elysée la 19 septembrie 2023, aperitivul a constat în homar și crab albastru rar, cu un voal de migdale proaspete și un strop de gel de mentă și nucă de cocos - homarul a fost capturat pe mare cu câteva zile înainte în largul Vendée din Franța.
Vorbind despre această delicatesă rară, Clémentine Fortineau, care este manager de comunicare pentru Les Viviers de Noirmoutier, a declarat anterior că este vorba despre o „modificare genetică” și că este de fapt „un caz la unul sau două milioane”.
Masa principală a constat în carne de pasăre de Bresse cu aromă de porumb, care, potrivit săptămânalului „Paris Match”, a fost marinată în șampanie - și acoperită cu un gratin de ciuperci porcini. Două tipuri de brânză au fost oferite după masă - un Comté de 30 de luni și un Stichelton, o brânză albastră 100% engleză.
Iar desertul a fost pregătit de chef patiser Pierre Hermé, care a regândit biscuitul său Ispahan rose macaron. Biscuitul a avut „un compot de zmeură gătită și crudă, un sorbet de trandafir lychee, un sorbet de zmeură, toate pe un disc foarte subțire de macaroon”.
Cu 160 de invitați prezenți, costul total pe cap de persoană pentru festinul extravagant s-ar fi ridicat la peste 3.000 de euro.
Vizita Regelui și a Reginei a fost planificată inițial să aibă loc în martie 2023, dar a fost amânată din cauza revoltelor și protestelor care au avut loc în întreaga țară. Vizita a avut loc între 20 și 23 septembrie 2023 și a proaspeților suverani ocazia ca Franța să își prezinte patrimoniul cultural, artistic și unic.
Costurile au fost ridicate și pentru că Regele Charles și Regina Camilla au fost întâmpinați cu un zbor al Red Arrows și al omologilor lor din Forțele Aeriene Franceze, simbolizând alianța de lungă durată dintre cele două națiuni.
FOTO: Profimedia, Getty Images, Casa Regală