Cine a fost Prinţesa Margaret, rebela de la Palatul Buckingham?

27 iunie, 2019
1 gettyimages 74228830 jpg jpeg

Înaintea modernelor Diana şi Meghan, Palatul Buckingham a fost scandalizat de ea, sora petrecăreaţă şi pasională a Reginei Elisabeta!

Iar acest lucru este cu atât mai spectaculos cu cât vorbim de o prinţesă de sânge, frumoasa Margaret, cu patru ani mai mică decât cea care poartă încă coroana britanică. Dacă Elisabeta era văzută ca fiind copila cea sensibilă a Regelui George al VI-lea, Margaret era cea glamouroasă, cea care bea, petrecea şi fuma fără jenă. Prinţesa a venit pe lume pe 21 august 1930 şi, la naştere, era a patra în linia de succesiune la tron, după unchiul său, Edward, tatăl George şi sora mai mare, Elisabeta. Încă de mică, Margaret era altfel decât sora ei crescută în spiritul responsabilităţii care vine la pachet cu titlul de prinţesă moştenitoare, primit odată cu celebra abdicare a unchiului ei şi ungerea ca rege a tatălui George. Era sufletul petrecerii, îi plăcea să cânte şi să danseze, capta toată atenţia, iar Prinţesa Elisabeta nu avea nimic împotriva acestui lucru.

4 gettyimages 535051777 jpg jpeg

Mai târziu, în primii ani ai tinereţii sale, Margaret era admirată şi invidiată atât pentru frumuseţea ei, cât şi pentru bunul gust în materie de vestimentaţie, aceasta afişând ţinute mai mult decât extravagante la balurile de pe scena mondenă londoneză. Margaret era extrem de curtată de burlacii acelei perioade, însă fiica cea mică a Regelui George avea ochi doar pentru un bărbat... imposibil. Peter Townsend, ofiţerul de onoare al tatălui său. Spunem imposibil deoarece Peter nu doar că era cu 16 ani mai în vârstă decât Margaret, dar era şi un bărbat divorţat, cu doi copii, un lucru inacceptabil pe atunci. Poate că relaţia ar fi mers înainte, aşa greu de acceptat precum era, dacă cei doi amorezi nu s-ar fi dat de gol într-un mod necugetat, la încoronarea Elisabetei, în anul 1953. Ei bine, un reporter vigilent a observat următorul gest: Margaret a scuturat o scamă de pe tunica lui Peter, iar acest lucru a vorbit mai direct decât orice confirmare a relaţiei lor. Niciun membru al familiei regale n-ar fi făcut acest gest faţă de vreun angajat... în public. A urmat, bineînţeles, scandalul. În acei ani, biserica anglicană interzicea aristocraţilor să se căsătorească cu o persoană divorţată, iar faptul că bărbatul nu avea sânge albastru era un impediment în plus. Iubirea lor avea, totuşi, o şansă. Margaret trebuia să aştepte până la vârsta de 25 de ani pentru a se căsători cu Peter, vârstă la care aceasta nu mai avea nevoie de permisiunea reginei pentru a face acest pas.

Cu toate acestea, exista un preţ. Sora reginei era retrasă din ordinea succesiunii la tron. Într-un final, Margaret a ales datoria faţă de coroană în defavoarea poveştii de dragoste cu Peter, iar în 1955, aceasta confirma public că a încheiat relaţia cu ofiţerul cel chipeş. „Aş dori să se ştie că am decis să nu mă căsătoresc cu căpitanul Peter Townsend“, scria tânăra într-un comunicat de presă. „Arăta ca şi cum ar fi suferit mult, dar nu cred că era chiar aşa. S-a gândit foarte bine la tot şi şi-a dat seama cum ar fi fost viaţa ei dacă s-ar fi căsătorit cu Peter. Cred că, dacă s-ar fi măritat cu el, ar fi devenit o nevastă obişnuită, iar viaţa asta nu i s-ar fi potrivit“, a descris situaţia prietena lui Margaret, Lady Jane Rayne, în documentarul „Prinţesa Margaret: Rebela regală“. Cu toate acestea, cinci ani mai târziu, la 30 de ani, Margaret chiar devenea nevastă, dar a fotografului Anthony Armstrong-Jones, pe care l-a întâlnit la o petrecere fabuloasă, în 1958. Acesta devenea, la rândul lui nobil, cu titlul de Lordul Snowdon.

gettyimages 2698630 jpg jpeg

Se spune că Margaret a acceptat cererea în căsătorie a fotografului la o zi după ce a aflat că fostul ei iubit, Peter Townsend, s-a logodit cu Marie-Luce Jamagne, o belgiancă ce avea pe jumătate din vârsta lui şi care semăna foarte tare cu Margaret. Prinţesa şi fotograful s-au căsătorit pe 6 mai 1960, la Westminster Abbey, fiind primul cuplu regal care a făcut din ceremonia de nuntă una publică şi televizată, urmărită de milioane de telespectatori. Curând, au venit şi copiii, şi anume Vicontele David, născut în 1960, şi Lady Sarah, născută în 1964. Însă căsnicia nu a fost întărită de mărirea familiei. „Lui Tony i-a plăcut chestia asta regală la început, dar, mai târziu, s-a plictisit. Era un fotograf talentat şi-şi dorea să meargă în jurul lumii şi să-şi facă meseria“, completează sursa citată mai sus. Margaret, în schimb, nu se plictisea, mai ales că o ajutau şi numeroasele ei aventuri amoroase. Numele celor care i-au trecut prin pat erau cele ale producătorului de vinuri Anthony Barton, aristocratului Robin-Douglas Home şi actorilor David Niven şi chiar Warren Beatty. Cea mai cunoscută legătură extramaritală a prinţesei a fost cea începută în anul 1973, cu un arhitect peisagist cu 17 ani mai tânăr decât ea, Roddy Llewellyn. Margaret a pretins că între ei este doar o frumoasă prietenie, însă nu asta s-a înţeles din fotografiile intime cu cei doi, pe o plajă din Mustique, publicate în anul 1976. Era clar că tinerelul era toy boy-ul prinţesei.

O lună mai târziu, Margaret şi soţul ei, Lordul Snowdon, şi-au făcut publică despărţirea. Divorţul celor doi s-a pronunţat în anul 1978, iar sora mai mică a reginei nu s-a mai căsătorit niciodată. Din păcate, ultimii ani de viaţă ai prinţesei atât de glamouroase pe vremuri au fost marcaţi de boli, lucru cauzat şi de dependenţa acesteia de alcool şi tutun. În 1998, Margaret a suferit primul ei accident vascular cerebral, în timpul unei vacanţe în Mustiqe. Un an mai târziu, un accident prostesc în baie îi afecta mobilitatea, motiv pentru care Margaret va recurge la un baston pentru a se deplasa, iar mai târziu, chiar la un scaun cu rotile. Ei bine, pe 9 februarie 2002, la 71 de ani, Prinţesa Margaret deceda în urma unui al doilea accident vascular. O rebelă până la finalul zilelor ei, prinţesei i s-a îndeplinit dorinţa de a fi incinerată, aceasta fiind primul membru al familiei regale care a avut parte de acest tratament. Cenuşa ei a fost plasată în cavoul părinţilor ei, Regele George al VI-lea şi Regina mamă Elisabeta.

gettyimages 79732703 jpg jpeg

Cea din urmă a părăsit această lume la şapte săptămâni distanţă după fiica ei cea mică, la fabuloasa vârstă de 101 ani. Cine a fost cu adevărat Prinţesa Margaret? O rebelă înainte ca acest adjectiv să fie făcut faimos de escapadele Prinţului Harry. Dar şi o femeie ca oricare alta, cu nevoi şi plăceri obişnuite, aşa cum chiar ea o spune: „Când eu şi sora mea eram copii, ea era văzută ca cea bună şi cuminte. Pentru presă era plictisitor, aşa c-au încercat să facă din mine o nemernică. Nu sunt un înger, dar nici Bau-Bau.“

Foto: guliver/getty imagesRecente pe Ok! Magazine

Regele Charles si Regina Camilla   GettyImages 960252960 jpg
Kate Middleton, Prințesa de Wales,  21 martie 2023, Getty (3) jpg
Nicolae al Romaniei si Alina Maria Binder in luna de miere in Thailanda jpg
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023 FOTO Profimedia
Muna Hussein profimedia 0328276439 jpg
George, Charlotte și Louis, copiii Wales, Getty (1) jpg
Will și Charles (1) jpg
Kate Middleton și Prințul William la Ziua Commonwealth (5) jpg
meghan - harry
Printul Harry   GettyImages 1425237886 jpg
Prințesa Anne a împlinit 72 de ani (6) jpg
Regele Charles vrea un nou bucatar pentru meniu vegan   profimedia 0758139311 jpg
harry si meghan B profimedia 0744806273 (1) jpg
James și Carole Middleton (1) jpg
caroline de monaco profimedia jpg
Prințesa Charlotte GettyImages 1243027554 jpg
Sussex și Oprah, profimedia 0596027715 jpg
Kate Middleton Charlotte George Louis