Cine ar fi bănuit? Prințul Albert e atent la alimentație și se descurcă și în bucătărie
Șeful casei de Grimaldi a acceptat invitația de-a apărea într-un show culinar de la o televiziune franceză.
Prințul Albert al II-lea de Monaco s-a alăturat celor câtorva norocoși care pregătesc rețete delicioase pentru „Petits Plats en équilibre”, emisiunea gastronomică zilnică de la TF1. Adept al bucătăriei simple și accesibile, gazda Laurent Mariotte a povestit cum a fost în culisele acestei emisiuni excepționale, care a fost difuzată luni, 3 iunie, la prânz.
Întrebat cum a ajuns să îl invite pe Prințul Albert de Monaco, Laurent Mariotte, care a avut oaspeți precum actori, scriitori și cântăreți, a spus că „Este o alegere surprinzătoare și fără precedent, e adevărat. Dar știam că prințul era un telespectator fidel al emisiunii de foarte mult timp. Unii dintre cunoscuții noștri comuni, inclusiv unul dintre bucătarii de la Palatul Monaco, mi-au spus-o deja cu câțiva ani în urmă. Într-o zi, mi-am spus: de ce să nu-l invit în bucătărie? Așa că am lansat pur și simplu invitația, la care Albert al II-lea a răspuns imediat favorabil, spre surprinderea mea. Mai mult, am putut să constat cu ochii mei cât de atașat era de „Petits Plats en équilibre”... Cunoștea programul pe de rost!”.
Ce l-a surprins la Prințul Albert? „Am întâlnit un om care ține foarte mult la produsele de sezon, adevărata semnătură a programului nostru. Iar asta este un lucru rar în zilele noastre. Trăim într-o epocă în care roșiile, dovleceii și zmeura sunt atât de ușor de procurat pe tot parcursul anului, încât este greu de ținut evidența. Prințul Albert mi-a spus că mama sa, Prințesa Grace, a fost cea care i-a învățat pe el și pe surorile sale încă din copilărie să mănânce legume și fructe la momentul potrivit. Astăzi, el este dornic să facă același lucru cu copiii săi, Prințul moștenitor Jacques și Prințesa Gabriella.”
Și, ceea ce este și mai surprinzător, este că îi place să gătească cu familia. „Este un moment dulce pe care îi place să îl împărtășească cu Prințesa Charlène și cu copiii”, a mai dezvăluit Laurent Mariotte.
Cum se comportă Prințul în bucătărie? „Trebuie să recunosc că sera în largul lui. Cu el, am adoptat ceea ce fac atunci când am prieteni la mine: un mic pahar de vin și o discuție în timp ce gătim. Este mai ușor să ne facem confidențe unul altuia. Așa mi-a povestit în mod firesc despre implicarea sa în cauza mediului, despre interesul său pentru agricultura ecologică... Mi-am dat seama că, deși provenim din medii diferite - eu provin dintr-o familie de fermieri - aveam aceleași referințe. La fel ca și mine când eram copil, aștepta cu nerăbdare lunile aprilie și mai, când va putea în sfârșit să mănânce din nou căpșuni. Se descurcă în bucătărie și un asistent grozav! L-am pus să desfacă anghinare, să curețe ridichi și știa tehnicile, credeți-mă.”
Din aceeași emisiune aflăm că Prințului Albert de Monaco îi place mazărea, că îi place să aibă la masă un risotto cu legume de primăvară și spelta și că are o fermă, Roc Agel, situată pe dealurile de deasupra Principatului Monaco, de unde a și adus un coș cu legume. Iar lui Laurent Mariotte i-a oferit un șorț frumos cu stema Monaco, întocmai cum avea și el, însă brodat cu numele bucătarului și lucrat chiar într-un atelier din Vosgi, de unde provine Mariotte.
Totodadă, prințul a mărturisit că vizitează bucătăriile palatului aproape în fiecare zi. „Este un moment care îi face plăcere, pentru că este un bon vivant, un epicureu. Este, de asemenea, extrem de preocupat de noțiunea de anti-risipă și este unul dintre acei oameni cărora le place să vadă cum sunt folosite resturile în alte preparate noi.”
FOTO: Michael Alesi/Palatul Princiar