Copilul rebel de la Palatul Zarzuela face 26 de ani. E nepotul preferat al lui Juan Carlos

17 iulie, 2024

Bunicul său a tras sforile pentru a-i găsi un loc de muncă în Emiratele Arabe Unite, iar acum Froilan nu intenționează să se întoarcă prea curând în Spania.

Froilan este băiatul Infantei Elena și deci, unul din nepoții Regelui Felipe. FOTO: Getty Images
Froilan este băiatul Infantei Elena și deci, unul din nepoții Regelui Felipe. FOTO: Getty Images

Cei șase nepoți și nepoate ai Regelui Felipe al VI-lea au devenit de-a lungul anilor personaje căutate de presă. Unul dintre cei mai urmăriți fost Felipe Juan Froilán, fiul surorii Regelui, Infanta Elena, și al lui Jaime de Marichalar, considerat copilul rebel al curții de Bourbon. Și atenție, băiatul are toate motivele să fie așa!

În noiembrie 2007, când avea abia opt ani, părinții săi au anunțat „încetarea temporară a conviețuirii", după o criză conjugală. El și sora sa, Victoria Federica, au părăsit atunci vila în care au copilărit împreună cu mama lor pentru a se muta într-o casă din cartierul Fuente del Berro, unde, după cum explică jurnalista Silvia Taulés în cartea sa, „Los sobrinos del Rey" („Nepoții Regelui”), viața de familie a fost de scurtă durată.

În plus, adaugă autoarea, faptul că a trebui să aibă o viață socială mai mult decât era strict necesa, din cauza rolului ei dinastic, a fost un mare efort pentru Infanta Elena. „Dar nu a avut de ales decât să-și calce pe inimă și să accepte situația, cu un soț cu care a sfârșit prin a nu mai vorbi. Ei sunt la fel și astăzi. Dacă se intersectează, nu se salută. Iar atunci când există neînțelegeri de nerezolvat, copiii sunt cei care ajung să plătească prețul.”

Iar copiii săi, Felipe Froilán și Victoria Federica au tot fost mutați de când s-au născut, iar când părinții lor s-au despărțit, au fost complet destabilizați emoțional. Apoi, Infanta Elena a decis să se mute într-un apartament de aproape 500 de metri pătrați în Niño Jesús, un cartier retras de lângă Retiro, unde au Froilán și Victoria Federica au stat până în adolescență - fata crescând mult mai retrasă decât fratele ei.

Amândurora le-a fost greu să se obișnuiască cu caracterul puternic și convingerile ferme ale mamei lor, o femeie religioasă, strictă și serioasă, care nu a primit bine faptul că cei doi copii ai ei nu erau buni la învățătură. „Sora mai mare a Regelui Felipe al VI-lea a vrut întotdeauna să își controleze micuții, conștientă de ceea ce se întâmplă în viața tinerilor atunci când ies cu prietenii. Conștientă pentru că ea, în tinerețe, era ceea ce am numi colocvial "foarte extrovertită, adică îi plăcea muzica, dansul, să fie cu prietenii și să nu stea cu ochii pe ceas când era timpul să plece acasă. Sunt gusturi pe care copiii ei le-au moștenit și pe care le-au pus în practică în ciuda mamei lor și adesea cu complicitatea tatălui lor, care era mult mai permisiv în ceea ce privește impunerea de reguli".

Un copil problemă

Tensiunea dintre cei doi foști soți a atins apogeul în 2012, când Froilán, care se afla atunci cu tatăl său făcând exerciții de tir în curtea proprietății familiei Garrejo, s-a împușcat accidental în picior și a trebuit să fie operat. „În timpul zilelor în care Froilán a fost spitalizat, ruptura familială dintre părinții săi a fost evidentă", a scris Núria Tiburcio în cartea sa „Elena, la infanta castiza". „Marichalar mergea singur, încercând să nu fie văzut, în timp ce Infanta Elena, împreună cu Regina Sofia, intrau și ieșeau pe ușa din față. Într-una dintre ocazii, Ducesa de Lugo s-a adresat presei și și-a precizat poziția răspunzând categoric la întrebarea cum s-a întâmplat: „Nu am fost cu el, a fost singur cu tatăl său'".

De asemenea, verile petrecute în Palma de Mallorca alături de bunica sa, Regina Sofia, au fost cel mai familiar moment pentru Froilán și Victoria Federica. Acolo se întâlneau cu verișorii lor, copiii Infantei Cristina și ai lui Iñaki Urdangarin, de care erau foarte apropiați, și participau la un fel de tabără de vară pe care mama lui Felipe al VI-lea o organiza pentru nepoții ei la Club Náutico de Palma, unde învățau să navigheze. Din câte se pare, Regina Sofia a învățat să facă față caracterului dezinhibat și răutății nepotului ei mai mare și obișnuia să îl ierte pentru toate farsele pe care i le făcea atunci când o vizita la Palatul Zarzuela.

Mai rău a fost ceea ce s-a întâmplat în vara anului 2015, când Froilán, Pipe pentru cei apropiați, a mers la parcul de distracții din Madrid cu câțiva prieteni și, văzând coada imensă care se formase pentru a avea acces la roller coaster, a decis să se strecoare înăuntru. Când grupul care a sărit pe băiat i-a reproșat atitudinea sa, Froilán s-a confruntat cu unul dintre ei, de origine asiatică, și i-a spus: „Tu să taci, chinez nenorocit". Cearta nu a mers mai departe și, dar Jaime de Marichalar a mințit că totul „a fost o invenție, fie a presei, fie a cuiva care a fost în parc”. Aceasta este o altă greșeală, că tatăl lor iese și neagă informații care ulterior se dovedesc a fi adevărate, astfel încât credibilitatea sa este mereu pusă la îndoială.

Cel de-al patrulea în linia de succesiune la tronul Spaniei - după cele două verișoare ale sale, Prințesa Leonor și Infanta Sofia, și mama sa, Infanta Elena - a trecut dintr-o școală în alta de la o vârstă fragedă. Rezultatele sale slabe și programa sa școlară au fost ridiculizate de mass-media, ceea ce i-a determinat pe părinții săi, dornici să-l țină departe de lumina reflectoarelor, să încerce să-l convingă să studieze în afara Spaniei. Dar el a insistat să rămână în țară, mai ales pentru a fi aproape de prietenii săi și de iubita sa de atunci, Mar Torres, nepoata fondatorului companiei de mezeluri El Pozo (și în prezent influencer), pe care a cunoscut-o la un internat din Sigüenza - unde era prezentat ca cel mai rău din clasă.

În 2017, după ce a terminat liceul în Statele Unite, a început cursurile unei școli private de afaceri, The College for International Studies (CIS) - care costa 20.306 euro pe curs! Iar în octombrie 2020, a ținut prima pagină a ziarelor după ce a fost surprins în mijlocul străzii din Madrid, băut și fără mască. La fel s-a întâmplat și în noiembrie 2022, când a fost implicat într-o bătaie cu cuțitul în fața unei discoteci din centrul Madridului, unde un prieten de-al său a sfârșit rănit - ulterior a scris o declarație pentru a nega implicarea sa în incident. Iar în februarie 2023, în timp ce se distra într-un club after-hours din cartierul Azca, poliția l-a prins cu droguri. „Acela a fost punctul de cotitură în viața lui Felipe Froilán", spune Taulés. „Sătul să apară în presă în situații nefericite și conștient că trebuie să schimbe unele aspecte ale vieții sale, la sfârșitul anului 2022 a cerut ajutor acasă. A vorbit cu mama și cu tatăl său; și, fiecare pe cont propriu, au început să tragă sforile. Cu toate acestea, bunicul său, Regele Juan Carlos, a fost cel care a reușit să facă tot ce era necesar pentru a da vieții sale o nouă direcție. Regele autoexilat în Emiratele Arabe Unite a tras sforile necesare pentru a-i găsi un loc de muncă și o reședință acolo” nepotului său preferat - doar se aseamănă la catactetrul nestăpânit, nu? -  care, în 2023, a fost angajat pentru a participa la organizarea Summitului privind clima COP28, după o perioadă dificilă, potrivit biografului său, și se pare că nu are planuri de a se întoarce în Spania pe termen scurt.

FOTO: Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Trooping The Colour 2017 jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul Harry Foto GettyImages 1 jpg
Regele Charles la expozitia florala a Royal Horticultural Society   Casa Regala britanica (4) jpg
Noua Regina Maori din Noua Zeelanda Kuini Nga   Getty Images, Profimedia jpg
Frederik, Mary, Christian, Profimedia jpg
Printul Hisahito al Japoniei si mama sa, Printesa Kiko, si tatal sau, Printul Fumihito de Akishino  profimedia 0894784690 jpg
regi și prinți cu barbă  foto   GettyImages jpg
Kate, William, George, Charlotte și Louis GettyImages 1243027787 jpg
Regina Mary și Regele Frederik, Profimedia (7) jpg
Regina Camilla Foto Profimedia (2) jpg
Prințul William Foto Getty Images jpg
Ducesa Sophie la Ziua Ordinului Jartierei Foto Getty Images (3) jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Harry si Archie
Regele Harald, Regina Sonja, Printul Haakon, Printesa Mette Marit, Printul Sverre Magnus si Printesa Ingrid Alexandra la nunta din Norvegia Printesa Martha Louise cu Durek Verret   profimedia 0903435870 jpg
Kate și William, GettyImages (6) jpg
Prințesa Diana, Profimedia (2) jpg