Cum a ajuns Grace Kelly de la prințesa de Hollywood la... nefericita de Monaco

30 mai, 2023

Evenimentele importante din familiile regale atrag mereu atenția, dar nunta lui Grace Kelly cu Prințul Rainier de Monaco, din 1956, a depășit orice așteptări. A fost supranumită nunta secolului. Păcat că viața fostei actrițe la palat nu a fost la fel de frumoasă.

Cele mai frumoase rochii de mireasă  Grace Kelly jpeg

Ziua de 19 aprilie 1956 a fost demult, dar ecourile sale reverberează și azi. Evenimentul de încoronare a Regelui Charles al III-lea și a reginei sale, Camilla, va rămâne, firește, în istorie, dar oare va egala în imaginarul colectiv fascinația exercitată de nunta lui Grace Kelly cu prințul Rainier al III-lea? Și azi, la atâtea decenii distanță, se vorbește în termeni absoluți de acel moment. De la legendara rochie de mireasă purtată de Grace până la invitații de seamă sau cadourile primite, detaliile sunt reluate iar și iar în presă. Ca, de altfel, întreaga viață a divei care a renunțat la tot pentru a deveni prințesă. Întrebarea care rămâne și azi este: a meritat?

Onassis i-a sugerat-o prima dată lui Rainier pe Marilyn Monroe

Grace Kelly avea lumea filmului la picioare când l-a cunoscut pe Prințul Rainier al III-lea. Era una din cele mai căutate actrițe de la Hollywood și tocmai câștigase, la cei 25 de ani ai săi, un Oscar pentru rolul din The Country Girl. Frumoasa blondă i-a atras atenția Prințului de Monaco la Festivalul de Film de la Cannes, întâlnirea celor doi fiind facilitată de amica ei Olivia de Havilland. Se crede că Rainier, deși fermecat de frumusețea fetei, mai avea un motiv pentru care își căuta o soție din Cetatea Filmului. Spera ca gloria acesteia să resusciteze turismul din Monaco, o regiune ștearsă la vremea aceea, în declin financiar.

Legenda spune că Aristotel Onassis i-a sugerat-o prima dată lui Rainier pe Marilyn Monroe, însă aceasta nu avea imaginea impecabilă dorită de familia regală. „Mișcă-ți fundul regal și găsește-ți o mireasă. Mireasa potrivită poate face pentru turismul din Monaco ce a făcut încoronarea Reginei Elisabeta pentru Marea Britanie“, i-ar fi spus Onassis partenerului său de afaceri. Nici Grace Kelly nu era ușă de biserică - știută fiind firea ei pasională și slăbiciunea pentru bărbații mai în vârstă și căsătoriți – dar avea multe din calitățile dorite de prinț. Și iată cum, la un an de când l-a cunoscut, Grace Kelly lăsa în spate viața ei de stea de cinema, sosind cu 80 de valize în micul principat.

Nunta ei cu Rainier, pe atunci în vârstă de 32 de ani, a fost prima nuntă regală televizată, privită în direct de 30 de milioane de oameni din toată Europa. 1800 de jurnaliști au luat parte la gloriosul eveniment supranumit nunta secolului, în vreme ce invitații, 600 la număr, au fost aleși pe sprânceană. Faimoasa rochie purtată de Grace Kelly, creată de Helen Rose, este practic Sfântul Graal al rochiilor de mireasă. Realizată cu dantelă de Bruxelles veche de 125 de ani, cusută cu mii de perle și având o trenă de trei metri, a costat, se pare, circa 65.000 de dolari, echivalentul a peste 600.000 de dolari în zilele noastre.

„A fost un moment incredibil, a rămas în mintea oamenilor. Pentru mine și surorile mele (nr. prințesa Caroline și prințesa Stéphanie) a însemnat ziua nunții părinților noștri. Dar impactul asupra celor din Monaco și asupra oamenilor din toată lumea și modul în care povestea continuă să fascineze și azi… este ireal“, a povestit fiul celebrului cuplu de altădată, Prințul Albert de Monaco, într-un interviu People în 2017. Dar dacă vorbim despre lucruri „ireale“, e cazul să menționăm că, în mod incredibil, Grace Kelly a trebuit să plătească bani grei ca să devină prințesă. E vorba de tradiția care cere ca mireasa să vină cu zestre. Așa că înainte de faimoasa nuntă, aceasta a scos din buzunar două milioane de dolari, strânși de pe urma filmelor și din fondurile părinților.

Grace Kelly GettyImages 186171455 (3) jpg

„Fiica mea nu trebuie să plătească pe nimeni ca să o ia de nevastă“, ar fi exclamat tatăl actriței într-un acces de furie, însă până la urmă a acceptat condiția. Ironia sorții este că, înainte de moarte, tot ce mai avea Grace pe numele ei era suma de 10.000 de dolari și o cabană în Irlanda. Chiar dacă, așa cum a prezis Onassis, prezența ei în Monaco a resuscitat economia principatului, conferindu-i aerul de prosperitate pentru care este cunoscut azi.

În nici câteva luni de la nuntă, Rainier avea deja trei amante

Ce a urmat după nuntă nu a fost tocmai scenariu de basm. În primii săi ani la palat, ruptă de viața ei libertină și strălucitoare, noua prințesă a intrat într-o depresie puternică. „Renunțase la o viață glamouroasă în New York și la o carieră promițătoare în California, în calitate de actriță distinsă cu Oscar, ca să se mute într-un palat care nu mai fusese locuit de ani. Totul era vechi, neaerisit, iar țevile de apă nu funcționau“, explică Jeffrey Robinson în cartea sa Grace of Monaco. „Sunt sigură că, cel puțin la început, stând între zidurile palatului, se simțea ca o prizonieră într-o colivie de aur“, a povestit și prietena ei cea mai bună, Joan Dale. În vreme ce scriitoarea Wendy Leigh a expus o ipoteză și mai tulburătoare, afirmând că, în nici câteva luni de la nuntă, Prințul Rainier avea deja trei amante.

„Grace se simțea umilită și extrem de nefericită. Era înconjurată de desfrâu și de prietenii de o moralitate îndoielnică ai prințului“, scrie aceasta în cartea sa True Grace. Dar dacă e să dăm crezare zvonurilor, Grace și-a luat viața în mâini și a reluat aventurile toride cu foștii colegi de breaslă precum Marlon Brando sau Frank Sinatra. În tot acest timp, a îndurat greu dorul de actorie, meserie pe care soțul ei i-a interzis să o mai practice după ce a devenit prințesă. Unii spun, însă, că lucrurile nu stau chiar așa. Când, în 1962, Alfred Hitchcock i-a propus să joace în filmul lui, Marnie, Rainier i-ar fi dat undă verde soției sale, însă aceasta a trebuit să refuze în final din cauza monegascilor care nu voiau să-și vadă prințesa în alte ipostaze decât cele oficiale. Dar și aceasta ipoteză este, la rândul ei, contrazisă. Donald Spoto, amic apropiat al lui Grace, a declarat că unul din cele trei avorturi ale prințesei a avut loc fix înainte să înceapă filmările, determinând-o să refuze marea șansă de a reveni pe marile ecrane. 

Grace de Monaco și prințul Rainier al III-lea au avut trei copii, pe Albert (65), Caroline (66) și Stephanie (58), care n-au fost nici ei tocmai fericiți în viața personală, adesea vorbindu-se de un blestem aruncat asupra familiei Grimaldi în secolul al XIII-lea. Soartă sau coincidență nefastă, Grace de Monaco și-a găsit sfârșitul la doar 52 de ani, când a făcut un atac cerebral în timp ce se afla la volan, având-o alături pe fiica cea mică, Stephanie. Mașina Rolls-Royce, în mod normal condusă de un șofer, a ieșit de pe carosabil, producând moartea fostei actriței și rănind-o pe fiica acesteia.

Grace Kelly a sosit în Monaco cu 80 de valize, la 26 de ani, dar a sfârșit prematur, cu 1000 de vise pierdute, la 52. Povestea ei merge, însă, mai departe. De câte ori are loc un eveniment fericit în cadrul unei familii regale, că e nuntă sau încoronare, invariabil ne amintim de ziua în care Grace Kelly, prințesa Hollywood-ului, s-a căsătorit cu Rainier, prințul de Monaco.

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton, 19 septembrie 2023, Getty (8) jpg
James Middleton Kate Middleton (1) jpg
Printesa Charlene de Monaco, Printul Albert de Monaco la Balul rozelor  Palais Princier de Monaco (1) jpg
Kate și William, Wales, Getty (4) jpg
Sarah Ferguson si fiica sa, Printesa Eugenie   Instagram jpg
regele Charles, Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023 FOTO Profimedia
Kate Middleton  sursa foto   GettyImages jpg
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
Kate Middleton cu Charlotte și George  foto   GettyImages jpg
Prințul William, Prințesa Catherine  foto   GettyImages jpg
kate william george charlotte louis jpg
Screenshot 2024 03 22 202527 png
Frederik și Regina Mary la deschiderea expoziției Frederik X Regele Viitorului, GettyImages (11) jpg
Prințul William cu copiii lui  foto   GettyImages jpg
Lady Sarah Mccorquodale și Charles profimedia 0710676943 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
Regina Camilla a ajuns în Irlanda de Nord, Profimedia (2) jpg