Familia Regală română ajunge în Franța! Principele Radu, în uniformă militară în Alsacia

11 aprilie, 2024

Turneul diplomatic centenar al Casei Regale române continuă cu o vizită în Franța, pe traseul urmat de Regina Maria și Regele Ferdinand acum un secol.

Principele Radu, la două evenimente militare în Alsacia. FOTO: Casa Majestății Sale
Principele Radu, la două evenimente militare în Alsacia. FOTO: Casa Majestății Sale

Începând de săptămâna aceasta, cuplul regal român își continuă oficial periplul diplomatic european, cu o nouă destinație: Franța.

Alteța Sa Regală Principele Radu a ajuns deja în Alsacia, provincia franceză învecinată cu Germania, și a reprezentat-o pe Majestatea Sa Margareta într-o vizită de două zile în orașele Soultzmatt și Haguenau.

Pentru că tema principală a vizitei a fost rememorarea soldaților-martiri, uciși în Primul Război Mondial, în anii 1917 și 1918, care odihnesc astăzi în Soultzmatt, Alsacia, în cea mai mare necropolă militară românească din Franța, Principele Radu a îmbrăcat uniforma militară și a fost însoțit de directorul adjunct al Statului Major al Apărării, comandorul Iosif Bencze, de reprezentantul Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul, locotenent-colonelul Cătălin Moga, de militari ai Brigăzii 30 Gardă, de militari români veterani Invictus, precum și de cancelarul Casei Majestății Sale, Traian Sârcă.

Totodată, a fost prezent ambasadorul României în Franța, Ioana Bivolaru, Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, ambasadorul României pe lângă Consiliul Europei, Ion Jinga, consulul general interimar al României la Strasbourg, Remus-Constantin Mărășescu, și atașatul Apărării, militar, aero și naval, colonelul Octavian Biclineru.

După ce a fost primit la Primăria orașului Soultzmatt, Principele Radu a luat parte la ceremonialul militar și religios de sărbătorire a centenarului Cimitirului Militar Românesc. Au fost rostite discursuri și apoi au fost depuse coroane de flori din partea instituțiilor Statului Francez și Român. Ulterior, a fost prezentat un film documentar și a fost citită o evocare istorică de către copii de la școlile din Soultzmatt. În final, invitații au plantat doi tei, unul în cinstea centenarului Cimitirului Militar Românesc și altul pentru a sărbători introducerea cimitirului în Patrimoniul Mondial UNESCO.  

A doua zi, Principele Radu a fost oaspetele orașului Haguenau. Alteța Sa a luat parte la ceremonia militară și religioasă de la mormintele soldaților români din Necropola Națională Haguenau, unde odihnesc 472 de militari români decedați departe de țară, în Primul Război Mondial, și a vizitat Primăria orașului Haguenau, unde a fost oaspetele primarului Claude Sturni.

FOTO: Casa Majestății SaleRecente pe Ok! Magazine

Maria Teresa Turrion Borrallo, bona Cambridge (7) jpg
Meghan Markle în Nigeria profimedia 0871671544 jpg
Prințesa Charlene și Albert de Monaco Facebook2 jpg
Kate Middleton (20) jpg
FotoJet Sussex jpg
Principesa Sofia a României la gala Uniter   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (1) jpeg
Kate și William, Profimedia jpg
Regele Charles George Charlotte Louis jpg
Frederik și Mary, Profimedia jpg
Hugh Grosvenor Foto Profimedia jpg
Volodimir Zelenski cu Regina Letizia si Regele Felipe la Madrid   Casa Majestatii Sale 1 (2) jpg
Kate Middleton și Prințul William în vizită la Aberfan (2) jpg
Printul Hashem, fiul cel mic al Reginei Rania si al Regelui Abdullah al II lea al Iordaniei   Casa Regala iordaniana (2) jpg
Printesa Diana   Getty Images jpg
nuntă Prințul Harry, Meghan Markle  foto   Shutterstock jpg
Andreea Casiraghi, Tatiana Santo Domingo, Printesa Alexandra de Hanover, Ben Sylvester Strautmann   profimedia 0876339106 jpg
Prințul Albert și Prințesa Charlene profimedia 0876767336 jpg
Familia regală daneză, Profimedia jpg