Familia Regală română ajunge în Franța! Principele Radu, în uniformă militară în Alsacia

11 aprilie, 2024

Turneul diplomatic centenar al Casei Regale române continuă cu o vizită în Franța, pe traseul urmat de Regina Maria și Regele Ferdinand acum un secol.

Principele Radu, la două evenimente militare în Alsacia. FOTO: Casa Majestății Sale
Principele Radu, la două evenimente militare în Alsacia. FOTO: Casa Majestății Sale

Începând de săptămâna aceasta, cuplul regal român își continuă oficial periplul diplomatic european, cu o nouă destinație: Franța.

Alteța Sa Regală Principele Radu a ajuns deja în Alsacia, provincia franceză învecinată cu Germania, și a reprezentat-o pe Majestatea Sa Margareta într-o vizită de două zile în orașele Soultzmatt și Haguenau.

Pentru că tema principală a vizitei a fost rememorarea soldaților-martiri, uciși în Primul Război Mondial, în anii 1917 și 1918, care odihnesc astăzi în Soultzmatt, Alsacia, în cea mai mare necropolă militară românească din Franța, Principele Radu a îmbrăcat uniforma militară și a fost însoțit de directorul adjunct al Statului Major al Apărării, comandorul Iosif Bencze, de reprezentantul Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul, locotenent-colonelul Cătălin Moga, de militari ai Brigăzii 30 Gardă, de militari români veterani Invictus, precum și de cancelarul Casei Majestății Sale, Traian Sârcă.

Totodată, a fost prezent ambasadorul României în Franța, Ioana Bivolaru, Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, ambasadorul României pe lângă Consiliul Europei, Ion Jinga, consulul general interimar al României la Strasbourg, Remus-Constantin Mărășescu, și atașatul Apărării, militar, aero și naval, colonelul Octavian Biclineru.

După ce a fost primit la Primăria orașului Soultzmatt, Principele Radu a luat parte la ceremonialul militar și religios de sărbătorire a centenarului Cimitirului Militar Românesc. Au fost rostite discursuri și apoi au fost depuse coroane de flori din partea instituțiilor Statului Francez și Român. Ulterior, a fost prezentat un film documentar și a fost citită o evocare istorică de către copii de la școlile din Soultzmatt. În final, invitații au plantat doi tei, unul în cinstea centenarului Cimitirului Militar Românesc și altul pentru a sărbători introducerea cimitirului în Patrimoniul Mondial UNESCO.  

A doua zi, Principele Radu a fost oaspetele orașului Haguenau. Alteța Sa a luat parte la ceremonia militară și religioasă de la mormintele soldaților români din Necropola Națională Haguenau, unde odihnesc 472 de militari români decedați departe de țară, în Primul Război Mondial, și a vizitat Primăria orașului Haguenau, unde a fost oaspetele primarului Claude Sturni.

FOTO: Casa Majestății Sale



Recente pe Ok! Magazine

Regele Frederik și Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (9) jpg
Kate Middleton și sora ei, Pippa Middleton  foto   Profimedia jpg
Majestatea Sa Margareta de Florii 2024   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul William la meci, Profimedia jpg
king charles jpeg
Meghan Markle și Harry OK Mag (4) jpg
Prințesa Rajwa a Iordaniei Foto Profimedia jpg
Principele Nicolae jpg
Prințesa Charlotte a împlinit 9 ani foto Instagram
 Prinţesa Catharina-Amalia a Ţărilor de Jos (© RVD - Gemmy Woud-Binnendijk / Royal House of the Netherlands)
Prințesa Estelle și Prințesa Victoria a Suediei profimedia 0869167968 jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Regina Anne Marie și Regina Margrethe a II a alături de Printesa Benedikte a Danemarcei la 80 de ani   Casa Regală daneză (2) jpg
Prințesa Charlotte colaj  jpg
Ducesa Sophie de Edinburgh, Profimedia (3) jpg
Kate și Beatrice, Profimedia (2) jpg
Prințul Frederik și Prințesa Mary, Foto Profimedia jpg