Curtea Spaniei, din scandal în scandal! Regele Juan Carlos, șantajat de fosta amantă?

4 octombrie, 2024

Casa Regală spaniolă nu are nicio clipă de liniște. Repunerea pe tapet a unei idile a suveranului emerit poate avea consecințe dezastruoase pentru Coroană și nedoritul efect de a-l lăsa pe Juan Carlos în exil pe viață.

Regele Juan Carlos, santajat de Barabara Rey   Getty Images, Instagram 3 jpg

Fotografiile în care Regele Juan Carlos apare sărutând-o pe actrița Barbara Rey au provocat o agitație fără precedent, chiar dacă e vorba despre o aventură consumată cu 30 de ani în urmă. Și asta pentru că trecutul său presărat cu infidelități nu doar că se confirmă din nou într-o manieră foarte publică, dar lovește și în imaginea Reginei Sofia, care se vede din nou rănită și umilită în fața tuturor.

Însă ceea ce ar putea declanșa cu adevărat un cutremur politic și social sunt niște înregistrări mult mai compromițătoare decât imaginile, realizate în intimitatea întâlnirilor dintre cei doi, când monarhul s-ar fi referit la probleme politice și la personalități guvernamentale într-un mod care ar fi putut compromite imaginea sa și stabilitatea instituției pe care o reprezenta.  Serviciile de informații spaniole ale vremii, în special CESID-ul de atunci (în prezent CNI), și-au concentrat eforturile asupra localizării și neutralizării acestui material, conștiente de pericolul pe care l-ar implica difuzarea publică a acestuia. În aceste înregistrările audio, Regele Juan Carlos ar fi discutat chestiuni de stat cu Barbara Rey, dezvăluind confidențe pe care niciun șef de stat nu ar trebui să le discute cu nimeni din afara politicii.

Aceste dosare sunt motivul pentru care se speculează că Barbara Rey a primit sume mari de bani și contracte de televiziune în trecut. Potrivit lui Emilio Alonso Manglano, fost director al CESID, serviciile de informații i-au plătit lui Barbara Rey 25 de milioane de pesetas (aproximativ 150.000 de euro) pentru a nu difuza aceste materiale. Cu toate acestea, în ciuda acestui efort, faptul că aceste înregistrări nu au fost confiscate în totalitate a deschis ușa faptului că acum, 30 de ani mai târziu, ele sunt încă în posesia familiei.

Întrebarea pe care mulți o pun este: de ce CESID, dacă a plătit deja o sumă atât de importantă, nu a confiscat tot materialul? Acest mister pune la îndoială eficiența operațiunii și posibilitatea existenței unui acord secret între cele două părți. Ceea ce pare clar este că, atâta timp cât aceste înregistrări există, riscul ca ele să fie divulgate rămâne latent.

Scandalul nu se limitează doar la relația extraconjugală dintre Regele Juan Carlos și Barbara Rey, ci și la faptul că fiul actriței a fost responsabil pentru scurgerea acestor imagini către presa olandeză. Pe atunci în vârstă de 13 ani, deci minor, Angel Cristo a fost cel care a realizat fotografiile în 1994, se pare la ordinul mamei sale. Faptul că propriul ei fiu a fost cel care a furnizat materialul presei a pus-o pe Barbara Rey într-o situație paradoxală: deși ea a fost cea care ar fi cerut ca aceste imagini să fie luate ca „dovadă” a relației sale cu monarhul, ea se confruntă acum cu durerea de a-și vedea fiul folosind acest material împotriva ei. Angel Cristo Jr. a trecut de la a fi un complice involuntar la a fi direct responsabil pentru scurgere, o acțiune care a lăsat-o pe mama sa în poziția de victimă în ochii publicului. Bine, o victimă care și-a „abuzat” emoțional copilul, punându-l într-o astfel de situație...

Cum a fost Regele Juan Carlos șantajat de fosta amantă?

De la dezvăluirea acestei noi aventuri a fostului monarh spaniol, speculațiile privind presupusul șantaj au fost constante. Imaginile care au ieșit acum la iveală întăresc ideea că Barbara Rey, conștientă de repercusiunile relației sale cu tatăl lui Felipe al VI-lea, ar fi acumulat dovezi pentru a avea un fel de poliță de asigurare în cazul în care lucrurile nu ieșeau așa cum spera.

O înregistrare, însă, atestă cum Barbara Rey l-a șantajat pe Regele Juan Carlos timp de mai mulți ani. Într-o conversație din 1997, celebra actriță și vedetă e auzită spunând: „Regele îmi este dator. Pentru că eu nu am fost niciodată o femeie ușoară, dar dacă va trebui să fiu una, voi fi cea mai scumpă din lume. Pentru că l-ar putea costa totul; l-ar putea costa Coroana, l-ar putea costa poziția pe care o are, și nu ar trebui să creadă niciodată că mi-e frică de el”. Materialul a fost dat lui Ricardo Marti Fluxa, secretar de stat pentru securitate în guvernul lui Jose Maria Aznar între 1996 și 2000.

Este vorba despre o înregistrare audio în care Barbara Rey vorbește cu un emisar al lui Juan Carlos I în anii 1990. Ea afirmă că se teme pentru viața ei și asigură că ipoteticul ei asasinat va fi din vina monarului. Într-o aluzie directă la Rege, Barbara Rey exclamă: „Mă veți ucide, pentru că asta încercați să faceți de mult timp. Dar nu uitați că ați fost legați de mine de mult timp și că moartea va fi întotdeauna legată de voi. Și această legătură nu va fi niciodată suspendată”.

Potrivit presei spaniole, agenți ai fostului Centru Național de Informații (CNI) au depus între 1996 și 1997 într-o bancă din Luxemburg milioane de dolari pentru Barbara Rey în schimbul tăcerii sale. Transferurile de fonduri făceau parte dintr-o operațiune secretă a serviciilor de informații pentru ca vedeta să nu vorbească despre relațiile sale cu Regele de la începutul Tranziției și să nu difuzeze videoclipuri private. Spionii defunctului Cesid (Centro Superior de Información de la Defensa, astăzi CNI) au deschis în 1996 un cont bancar la Kredietbank Luxemburg în care au transferat, trei luni mai târziu, o sumă inițială de 26,3 milioane de pesetas (160.000 de euro), potrivit documentelor publicate de „OK Diario”, deși Barbara Rey a negat asta întotdeauna.

Totuși, pe lângă banii pe care i-ar fi încasat, actrița și vedeta de televiziune avea remușcări cu privire la efectul acestei relații asupra copilului ei. „Nu vreau absolut nimic pentru că nu există bani, nu există bani pentru a plăti pentru ceea ce am trăit eu, pentru ceea ce a trăit și trăiește fiul meu”, se aude într-o altă înregistrarea audio. Ea își întreabă interlocutorul cum este posibil ca „acel copil, la vârsta pe care o are (16 ani avea atunci, n.r.), să nu zâmbească”, iar apoi adaugă că fața lui transmite „doar tristețe și o suferință pe care o poartă în el”

După 30 de ani de la acel moment, Barbara Rey poate fi auzită într-o înregistrare făcută chiar acum, după zile de tensiune maximă: „Ce vor acum, să mă discrediteze la nivel mondial? Au făcut deja asta. Au reușit deja asta, pentru că sunt discreditată în țara mea, unde trăiesc și unde mi-am câștigat existența”.

Artista a continuat să dea detalii despre relația sa cu șeful de stat de atunci. „Sunt o femeie care i s-a dedicat complet și nu sunt dispusă să mai suport nici măcar o clipă pentru a proteja un om care nu merită”, adaugă ea. Am suportat și am tăcut pentru că întotdeauna am vrut să îl protejez, dar nu mai vreau să îl protejez. Ceea ce vreau este ca toate acestea să fie cunoscute, ca oamenii să știe cum este el. Vreau ca oamenii să știe dacă el merită să fie unde este, dacă familia lui merită să fie unde este... Și dacă el crede că prin aroganță și putere poate rupe gâtul tuturor și al acestei țări, nu va reuși! Mă vor ucide, dar mă vor ucide cu capul sus și cu întreaga lume știind cu ce persoană m-am confruntat și cu ce persoană am fost și ce persoană a înșelat această țară și această lume, care este Regele”.

Nici Angel Cristo Jr. probabil că nu a măsurat repercusiunile divulgării acestui material. El se confruntă acum cu un scenariu în care ar putea fi considerat responsabil pentru căderea în dizgrație a mamei sale și pentru afectarea imaginii țării sale. Criticii au subliniat rapid că acțiunile sale sunt reprobabile din punct de vedere moral, deoarece niciun fiu nu ar trebui să își trădeze mama în acest fel. În același timp, unii analiști sugerează că în spatele acțiunilor sale s-ar putea afla o încercare de răzbunare personală sau o dorință de câștig financiar pe termen scurt.

Scandalul înregistrările și fotografiilor cu Barbara Rey și Juan Carlos continuă să ia amploare. Deși imaginile au provocat deja o mare agitație, este posibil ca acestea să fie doar vârful icebergului.

FOTO: Facebook, Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

kate middleton cercei printesa diana jpg
Prințul George a împlinit 11 ani, Instagram PNG
Kate Middleton și Prințul William Foto Instagram jpg
Majestatea Sa Margareta si Alex Ciucu la Palatul Elisabeta ca Furnizor al Casei Regale   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale jpg
Printul Jigme Namgyel si Printul Ugyen Wangchuck la Forumul de inovatie   Casa Regala din Bhutan jpg
Kate Middleton  GettyImages jpg
Regina Mary a Danemarcei Foto Canasa regală daneza jpg
Familia Regala romana, Majestatea Sa Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia si Principesa Maria   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale jpg
Charlene Monaco Facebook jpg
William, Meghan, Harry, GettyImages (2) jpg
fratele Principele Radu, medicul Dan Gabriel Duda, la inmormantarea mamei   Casa Majestatii sale (10) jpg
Edoardo Mapelli Mozzi si Printesa Beatrice   profimedia 0784458836 jpg
Charlotte și mama ei, Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Prințul Seeiso din Lesotho și prințul Harry,GettyImage (2) jpg
Regele Charles la expozitia florala a Royal Horticultural Society   Casa Regala britanica (1) jpg
Prințesa Beatrice și Edoardo Mapelli Mozzi, Profimedia (2) jpg
Regele Felipe și Regina Letizia Foto Profimedia (6) jpg
Kate Middleton, Profimedia jpg