De ce nu vor participa și casele regale străine la abdicarea Reginei Margrethe a Danemarcei?

14 ianuarie, 2024

Regatul danez nu a mai avut parte de renunțarea la tron a unui rege de nouă secole, așa că nu există un protocol clar.

Regina Margareta a Danemarcei, 15 iunie 2023, Profimedia (1) jpg

Danemarca se pregătește pentru o zi istorică. Astăzi, pe 14 ianuarie, Regina Margrethe a II-a va renunța oficial la tron, care va fi preluat de fiul său cel mare, Frederick X. Nu va fi o încoronare, precum cea pe care am trăit-o în luna mai în Regatul Unit, ci regele va fi proclamat într-un act instituțional în Parlament, mai asemănător cu cel care a avut loc în Spania, când Felipe al VI-lea a devenit monarh.

Prin urmare, nu este așteptată prezența altor case regale, deși, având în vedere că este pentru prima dată din 1146 încoace când țara a cunoscut o abdicare, nu ar fi deloc ciudat ca el să fie însoțit de unii membri ai monarhiilor mai apropiate, cum ar fi monarhiile nordice.

Cu toate acestea, Casa Regală suedeză a confirmat presei daneze că niciun reprezentant nu va fi prezent la evenimentele din 14 ianuarie. Regele Carl Gustaf este văr primar cu Margrethe a II-a a Danemarcei și sunt atât de apropiați încât chiar și regina l-a informat personal despre planurile sale de a părăsi tronul înainte de a face anunțul public. Având în vedere că o familie atât de apropiată precum cea a soților Bernadotte nu va participa, aceasta sugerează că, așa cum se obișnuiește la ceremoniile de proclamare, casele regale străine nu vor fi prezente.

Pe lângă Palatul Drottningholm, și Palatul Buckingham s-a asigurat și că niciun Windsor nu va fi prezent în ziua cea mare. Frederick și Mary, viitorii regi ai Danemarcei, s-au numărat printre invitații la încoronarea Regelui Charles al III-lea, pe 6 mai, la Westminster Abbey, însă ceremonia de la Londra a fost complet diferită de ceea ce vom vedea la Copenhaga. Marea Britanie este una dintre puținele monarhii parlamentare care încă încoronează regii cu ritualuri sacre, cum ar fi ungerea, deoarece monarhul este și șeful Bisericii Anglicane și este obișnuit ca religia să facă parte din ceremoniile mai tradiționale ale Coroanei.

Familia Regala daneza la dineul Ordinului Elefantului  Regina Margrethe a II a, Printul Frederik si Printul Joachim   pagina oficiala (12) jpg

În cazul Danemarcei, Christian al VIII-lea a fost ultimul rege care a fost încoronat și uns în 1840. Doar nouă ani mai târziu, țara adoptase deja o constituție care abolea această ceremonie, astfel că Frederic al VII-lea a fost primul rege care a fost proclamat de către primul ministru. Legitimitatea monarhului nu mai emana de la divinitate, ci chiar din Magna Carta, la fel ca în Spania, Belgia și Olanda, printre altele. Astfel, instituționalismul a fost cel care a prevalat atunci când Regina Margrethe a II-a i-a predat ștafeta lui Frederic al X-lea.

Cum se va derula azi actul abdicării și cel al noii proclamări?

La fel ca predecesorul său, și așa cum se procedează din 1849, noul rege va fi proclamat de către primul ministru Mette Frederiksen, de la balconul Palatului Christianborg, după Consiliul de Stat, dar există o diferență esențială care a obligat la rescrierea protocolului: prezența lui Margrethe a Danemarcei. Când a urcat pe tron, aceasta a făcut-o în doliu după moartea tatălui său, Frederic al IX-lea, la 14 ianuarie 1972, în cadrul unei ceremonii austere și fără prezența reprezentanților caselor regale străine. Acum, însă, regina demisionară va ajunge cu trăsura la palat, unde va trebui să semneze declarația de abdicare pentru ca moștenitorul să devină imediat monarh. Deci o situație mai veselă, am spune...

Familia Regala daneza, Regina Margrethe a II a alaturi de Printul Mostenitor Frederik si Printesa Mary   pagina oficiala jpg

După această procedură, regina, care își va păstra titlul de regină și titlul de Majestate, va merge la Amalienborg, în timp ce Frederick și Mary de Danemarca, care vor fi însoțiți de Prințul Christian, vor organiza o recepție regală la care vor participa reprezentanți instituționali ai țării, precum premierul și președintele Parlamentului danez, Soren Gade, printre alte autorități care urmează să fie confirmate. Este ultimul angajament al cuplului înainte de a ieși la balcon însoțit de șeful guvernului, care îl va proclama oficial pe noul monarh, titlurile lor fiind de Regele Frederik al X-lea și Regina Mary.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
FotoJet Kate AI jpg
FotoJet Rania jpg
Regina Maria si trandafirii   Casa Majestatii Sale jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
Kate Middleton  sursa Foto   Profimedia jpg
Eugenie cu fiul PNG
regele Charles și prințul William la parada Trooping the colour, 17 iunie 2023 Foto Profimedia jpg
Prințesa Victoria a Suediei Foto Profimedia (3) jpg
charles - harry- camilla-kate
Prințul Harry, Kate Middleton și Regele Charles  foto   GettyImages jpg
Regele Charles, Regina Camilla, Printesa Kate si Printul William la Trooping the Colours   Kensington Royal jpg
Kate Middleton și Prințesa Diana  foto   GettyImages jpg
Camille Gottlieb și Alexandre Grimaldi, Profimedia (2) jpg
harry si meghan B profimedia 0744806273 (1) jpg
Regele Charles și Regina Camilla la Academia Regală de Artă Dramatică, GettyImages (4) jpg
Doria Ragland și Prințul Harry  foto   Shutterstock jpg
Prințesa Beatrice Zara Tindall Foto Instagram jpg