Decizia luată de Margareta a României, inspirată de vărul său, Regele Charles al III-lea

15 aprilie, 2024

Sunt apropiați încă din copilărie, iar acum, când amândoi conduc Casele Regale din țările lor, se inspiră reciproc.

Regele Charles și verișoara sa, Margareta, altăuri de soțul ei, Principele Radu. FOTO: Casa Regală
Regele Charles și verișoara sa, Margareta, altăuri de soțul ei, Principele Radu. FOTO: Casa Regală

Știm prea bine că Regele Charles al III-lea este un iubitor de natură și frumos, de tradiții și patrimoniu cultural, lucruri pe care a încercat să le prezerve pe oriunde l-au purtat pașii, chiar și în România - unde a găsit un colț de rai, cum nu mai spera să găsească în toată Europa.

Și, ca un naturalist convins, suveranul Marii Britanii a încercat ca, prin propriul exemplu, la Highgrove Cottage, să le arate celorlalți cât de frumos este să trăiești înconjurat de natură și cât de important este să conservăm biodiversitatea. Ori, chiar în România, la Viscri, să ne facă să ne iubim din nou tradiții.

Același lucru pare să continue să facă și la Castelul Balmoral, reședința regală atât de iubită de regretata sa mamă, Regina Elisabeta a II-a, un loc de reuniuni familiale, ocazionate fie de sesiuni de vânătoare, fie de vacanțele de vară ori sărbătorile de peste an. Iar acum, porțile Castelului Balmoral se vor deschide și pentru marele public, așa cum s-au deschis și ușile de la Highgrove Cottage, încă de-acum câțiva ani.

În România, Majestatea Sa Margareta i-a preluat modelul și a transformat Castelul Săvârșin, reședința regală din România preferată de Regele Mihai, într-un punct de referință pentru Casa Regală română și locul predilect de reuniune a Familiei Regale pentru sărbători. Înconjurat de un parc regal generos, readus prin eforturi substanțiale la gloria din vremea Reginei Maria, și având o aură istorică specială, se poate spune despre Castelul Săvârșin că este un Balmoral românesc. Și, tot inspirată de vărul său, Regele Charles al III-lea, Margareta a României a decis să deschidă porțile domeniului Săvârșin, chiar din această lună, potrivit unui comunicat remis zilele trecute.

„La finalul acestei luni, Satul Regal și parcul Domeniului Săvârșin își vor redeschide porțile publicului. În aceleași zile va avea loc și Târgul de Primăvară, în partea de nord-est a parcului, întocmai ca și anul trecut. În acest moment, echipele Fundației Colecția Regală și partenerii organizației lucrează intens la pregătirea parcului și a clădirilor vizitate de public.”

Nu e prima oară când Săvârșinul primește oaspeți din rândul publicului larg și credem că e de bun augur, mai ales că fondurile adunate pot sprijini proiecte ulterioare.

FOTO: Casa Majestății SaleRecente pe Ok! Magazine

Kate Middleton și Prințesa Diana foto  GettyImages jpg
Camille Gottlieb și Alexandre Grimaldi, Profimedia (2) jpg
harry si meghan B profimedia 0744806273 (1) jpg
Regele Charles și Regina Camilla la Academia Regală de Artă Dramatică, GettyImages (4) jpg
Doria Ragland și Prințul Harry foto  Shutterstock jpg
Prințesa Beatrice Zara Tindall Foto Instagram jpg
Gemenii regali, Printul Jacques si Printesa Gabrielle si Lady Amelia si Lady Eliza Spencer  Palatul Princiar, Instagram jpg
Regele Felipe și Regine Letizia foto  GettyImages jpg
Kate Middleton foto  GettyImages jpg
Mette Marit, Profimedia (3) jpg
Amelia, Kitty, Eliza (S  D) jpg
Regina Letizia sporty chic  profimedia 0877258936 jpg
Pauline Ducruet si Printesa Stephanie de Monaco  Instagram jpg
Regele Charles și a reluat îndatoririle regale, GettyImages (3) jpg
Printesa Kako a Japoniei in Grecia  profimedia 0877057103 jpg
Kate Middleton și Prințul William (4) jpg
Harry și Meghan în Nigeria, GettyImages (6) jpg
Prințul Hussein al Iordaniei și Prințesa Rajwa jpg