Designerul rochiei de mireasă a Prințesei Diana creează o versiune modernă a modelului

5 aprilie, 2024

La 43 de ani după cea mai spectaculoasă nuntă regală pe care a văzut-o Marea Britanie, creatoarea de modă Elizabeth Emanuel vrea să readucă în prim-plan stilul Lady Di.

nunta Prinţesei Diana cu Prinţul Charles, din 1981. FOTO: Getty Images
nunta Prinţesei Diana cu Prinţul Charles, din 1981. FOTO: Getty Images

Designerul rochiei de mireasă a Prințesei Diana se va "urca înapoi în mașina timpului" și va realiza o versiune modernă a rochiei de mireasă iconice pe care regretata Prințesă de Wales a purtat-o la nunta ei cu Charles, în 1981.

"Voi încerca să captez spiritul originalului - dar prin ochii mei de acum", spune Elizabeth Emanuel în exclusivitate pentru "People" în ediția din această săptămână. "Vreau să păstrez toate sclipirile și perlele, dar cu o viziune complet diferită".

"Sunt întrebată adesea: "Ai mai face aceeași rochie din nou?". Ei bine, nu aș schimba nimic la rochia din 1981, dar dacă m-aș uita la ea prin ochii mei de acum, există atât de multe posibilități."

Elizabeth Emanuel și fostul ei soț, David, au realizat celebra rochie de mireasă în nuanţa fildeșului pe care Lady Diana Spencer a purtat-o la nunta regală de la Catedrala St. Paul din Londra, la 29 iulie 1981, care a definit instantaneu un deceniu de stil. Toți ochii erau ațintiți asupra miresei regale, a cărei rochie avea un guler cu volane, mâneci bufante, o fustă voluminoasă și o trenă de 25 de metri, care a creat un adevărat spectacol.

Rochia de rezervă

Fără ca mireasa de 20 de ani ori milioanele de oameni care o priveau la televizor să ştie, soții Emanuel au confecționat o a doua rochie, ca măsură de precauție. "Eram puțin nevrotică și m-am gândit: "Ce se întâmplă dacă cineva intră și fură rochia sau dacă se varsă ceva sau dacă se produce un incendiu sau dacă este furată?"", spune Elizabeth. "Așa că m-am gândit: "O să fac o rochie de rezervă"".

Inspirată de o rochie roz, pe care ea și David au făcut-o pentru ca Prinţesa Diana să o poarte la un bal privat cu câteva zile înainte de nunta regală, Elizabeth Emanuel s-a apucat de treabă. Rochia de rezervă a fost diferită de rochia de mireasă iconică a Dianei, lipsindu-i în special trena aceea lungă. Mătasea era albă, "nu de fildeșul intens din care a fost făcută rochia de mireasă regală" și, în timp ce rochia de mireasă reală avea mâneci bufante, Elizabeth spune că rochia de rezervă avea "mâneci subțiri, mai potrivite pentru brațele ei", cu manșete cu volane. În ceea ce privește materialul, Elizabeth a brodat manual desenele complicate de pe rochia pe care a purtat-o Diana, în timp ce materialul de rezervă a fost folosit gata făcut.

Rochia de rezervă nu a fost niciodată terminată, iar designerul nu este sigur ce s-a întâmplat cu ea. Astăzi, creatoarea de modă londoneză, în vârstă de 70 de ani a reprodus-o pentru un motiv special: pentru a o expune la Muzeul virtual al Prințesei Diana. "Nu am apucat niciodată să vedem acea rochie pe Diana și ne-am gândit că ar fi minunat să o imaginăm", spune Renae Plant, director și curator al muzeului. "Nu poți pune un preț pe istorie", adaugă ea despre achiziția pentru o sumă nedivulgată.

Spre deosebire de nunțile Prințului William în 2011 și a Prințului Harry în 2018, unde designerii pentru miresele Kate Middleton (Sarah Burton pentru Alexander McQueen) și Meghan Markle (Clare Waight Keller pentru Givenchy) nu au fost confirmați decât în apropierea nunții, implicarea familiei Emanuela fost cunoscută pe scară largă în avans.

"Când Prinţesa Diana venea pentru o probă, afară erau sute de oameni care așteptau să o vadă", spune Elizabeth Emanuel. "A trebuit să punem obloane la ferestrele noastre și obișnuiam să punem bucăți de țesătură, în culori diferite, în coșuri, doar pentru a-i încurca pe jurnaliști. "

Reflectând asupra modului în care ea și David au ajutat-o înainte ca regretata Prințesă de Wales să urce în trăsura ei trasă de cai în ziua nunții regale, Elizabeth spune: "Puteam auzi oamenii de afară aclamând. Toată lumea era fericită și zâmbea. A fost cu adevărat o nuntă de basm".

FOTO: Getty ImagesRecente pe Ok! Magazine

Doria Ragland și Prințul Harry foto  Shutterstock jpg
Prințesa Beatrice Zara Tindall Foto Instagram jpg
Gemenii regali, Printul Jacques si Printesa Gabrielle si Lady Amelia si Lady Eliza Spencer  Palatul Princiar, Instagram jpg
Regele Felipe și Regine Letizia foto  GettyImages jpg
Kate Middleton foto  GettyImages jpg
Mette Marit, Profimedia (3) jpg
Amelia, Kitty, Eliza (S  D) jpg
Regina Letizia sporty chic  profimedia 0877258936 jpg
Pauline Ducruet si Printesa Stephanie de Monaco  Instagram jpg
Regele Charles și a reluat îndatoririle regale, GettyImages (3) jpg
Printesa Kako a Japoniei in Grecia  profimedia 0877057103 jpg
Kate Middleton și Prințul William (4) jpg
Harry și Meghan în Nigeria, GettyImages (6) jpg
Prințul Hussein al Iordaniei și Prințesa Rajwa jpg
Maria Teresa Turrion Borrallo, bona Cambridge (7) jpg
Prințesa Charlene și Albert de Monaco Facebook2 jpg
Kate Middleton (20) jpg
FotoJet Sussex jpg