Doliu la Curtea Regală a Marocului! A murit Prințesa Lalla Latifa, mama Regelui Mohammed al VI-lea

1 iulie, 2024

Prințesa Lalla Latifa, mama regelui Mohammed al VI-lea al Marocului și văduva regelui Hassan al II-lea, a murit sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al palatului regal.

Regele Mohammed al VI-lea al Marocului. FOTO: Profimedia
Regele Mohammed al VI-lea al Marocului. FOTO: Profimedia

Prințesa Lalla Latifa Amahzun, mama actualului Rege Mohammed al VI-lea, a murit sâmbătă la vârsta de 78 de ani. Vestea a fost transmisă poporului său de un purtător de cuvânt al Palatului Regal marocan, care a citit o declarație în fața camerelor televiziunii publice din țara nord-africană. „Cu imensă tristețe și dezolare anunțăm decesul Alteței Sale Regale la 29 iunie 2024", a declarat Abdelhak El Merini. „Deplângem această pierdere dureroasă și îi cerem lui Allah Cel Atotputernic să îi acorde lui Lalla Latifa mila sa infinită și paradisul. Fie ca El să prelungească viața Majestății Sale Regele, să-l păstreze și să-i perpetueze gloria. Lui Allah Îi aparținem și la El ne vom întoarce”, se mai arată în declarație.

A doua soție a defunctului Rege Hassan al II-lea a murit la Rabat, deși locuia la Paris de când a rămas văduvă, în 1999. Prințesa avea o stare de sănătate precară de ceva timp și ar fi fost vizitată în mod regulat de fiul său în capitala franceză. După vestea morții sale, presa marocană și-a suspendat programele obișnuite pentru a difuza Coranul, așa cum se obișnuiește în astfel de cazuri în teritoriile musulmane.

De origine berberă, Prințesa Lalla Latifa s-a născut în 1946 la Jenifra, în cadrul unei importante familii Amazun, aparținând tribului Zayan. Tatăl său, Hassan Ould Muha sau Hamou Zayani, a fost bajah de Jenifra, în interiorul Marocului. Dacă a existat un lucru care a caracterizat-o pe mama lui Mohammed al VI-lea acesta a fost discreția sa absolută, stând întotdeauna departe de lumina reflectoarelor, în conformitate cu protocolul regatului alawit. Astfel, ea nu a apărut niciodată într-o postură sau fotografie oficială în timpul domniei lui Hassan al II-lea, unde a deținut titlul de Prințesă, și nu de Regină, în cei aproape 40 de ani de căsătorie. Monarhul, care nu a avut copii cu prima sa soție, a avut cinci copii cu Prințesa Lalla Latifa: Lalla Mariam, Mohammed VI, Lalla Asma, Lalla Hasna și Prințul Mulay Rachid.

Mama Regelui Mohammed al VI-lea nu a avut responsabilități oficiale în țara nord-africană și nu a avut angajamente publice, potrivit AFP. După moartea soțului său în 1999, presa străină a relatat că aceasta s-a căsătorit Mohamed Mediouri, fost bodyguard al regelui și ulterior șef al securității regale, și și-a împărțit timpul între Marrakech și Neuilly-sur-Seine, unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale Parisului.

Fiul ei, Regele Marocului, a inaugurat în 2018 moscheea care poartă numele mamei sale în orașul Salé, în semn de recunoaștere a contribuției sale.

După ce a aflat de moartea Prințesei, Mohammed al VI-lea a primit condoleanțe din partea mai multor lideri ai lumii arabe.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Prințesa Diana AI incoronare (elle) 2 jpg
Mary și Frederik ai Danemarcei în Groenlanda profimedia 0885940740 jpg
Sarah Ferguson si fiica sa, Printesa Eugenie   Instagram jpg
Prințul Constantin Alexios al Greciei si Brooks Nader la nunta Olivia Culpo   Profimedia, Instagram jpg
Cei patru regali (16) jpg
Alina de România și fiica sa, Maria 4 Facebook jpg
Printul Harry   profimedia 0871259953 jpg
Prințesa Anne în 2022, GettyImages (2) jpg
Charlene și Albert de Monaco, Foto Palatul Princiar jpg
Printesa Kate Middleton la Wimbledon 2022   profimedia 0706359563 jpg
Regele Charles si Regina Camilla la Trooping the Colour 2024   Casa Regala (2) jpg
William și Bill Gates, Profimedia jpg
FotoJet Danezi jpg
Hussein și Rajwa PNG
Prințesa Alexia a Olandei, GettyImages jpg
Caroline de Monaco și primul ei soț, Philippe Junot 2 profimedia 0220277682 jpg
Regele Juan Carlos in Emirate  GettyImages 106805055 jpg
Prințesa Rajwa și Prințul Hussein foto Instagram png