După 10 ani de tensiuni, cele două surori ale Regelui Felipe au fost reactivate oficial

18 iunie, 2024

Schimbări sunt și la Curtea spaniolă. După ani de absență de pe agenda oficială a Casei Regale spaniole, Infantele Elena și Cristina au redevenit membre regale active. 

Regele Felipe și Regina Letizia au fost la cuțite un deceniu cu Elena și Cristina. FOTO:Getty Images
Regele Felipe și Regina Letizia au fost la cuțite un deceniu cu Elena și Cristina. FOTO:Getty Images

În urmă cu zece ani, Casa Regală spaniolă a suferit o schimbare radicală. Regele Juan Carlos a abdicat din funcția de monarh și a cedat poziția sa unicului său fiu, Felipe. O decizie despre care puțini știau și care a lăsat cetățenii, autoritățile și instituțiile stupefiate. La câteva zile după anunț, pe 19 iunie 2014, Felipe (56) și Letizia (51) au urcat pe tron cu o ceremonie austeră și (pe cât posibil) discretă. O formulă prin care și-au făcut clară intenția de a lăsa în urmă vechile obiceiuri și tradiții pentru a reînnoi complet imaginea Coroanei spaniole. O încercare de a moderniza această instituție și de a o face mult mai transparentă, asigurând astfel viitorul fiicelor lor, Prințesa Leonor.

De atunci, regii au făcut numeroase demersuri pentru a marca o distanță față de domnia anterioară. Una dintre cele mai importante a fost reducerea actelor oficiale ale membrilor Familiei Regale, în special cele în care erau implicate surorile Regelui Felipe, Infanta Elena (60) și Infanta Cristina (59). Motivul? Pe de o parte, sora mai mare a regelui, Infanta Elena, divorțase de Jaime de Marichalar și rămăsese întotdeauna foarte apropiată de tatăl ei, care se afla în exil în Arabia Saudită. Iar, de cealaltă parte, Infanta Cristina fusese și ea afectată de implicarea soțului ei de atunci, Iñaki Urdangarin, în cazul Noos, de care avea să ajungă să divorțeze și ea, după ce a ieșit la iveală aventura acestuia cu Ainhoa Armentia.

Și asta nu a fost tot! Pe lângă impunerea distanței față de problemele create monarhiei, a fost evitată cu orice preț alăturarea noului rege cu surorile sale în oricare dintre imaginile publice. Un mod de a marca o distanță totală față de ele și de controversele lor pe care, se pare, Regina Letizia l-a impus cu fermitate.

De atunci, surorile lui Felipe au participat doar la evenimente de mare relevanță socială, dar fără nicio legătură cu Casa Regală.

Astăzi, când însăși Regina Letizia este în mijlocul unui scandal de imagine, se dorește o nouă mutare a atenției publice. Astfel că, la 10 ani de la măsurile care au tensionat relația dintre cele două surori și cuplul regal, iată-le din nou pe Infanta Elena și pe Infanta Cristina reactivate oficial. Chiar miercurea trecută, Infanta Cristina (mama lui Irene și a lui Pablo Urdangarin) a participat la cea de-a 42-a ediție a ceremoniei de decernare a burselor postuniversitare în străinătate ale Fundației La Caixa, entitate pentru care lucrează de mai mulți ani în calitate de director al zonei internaționale a Fundației bancare La Caixa.

Un pas cu totul nou, întrucât nu mai participase niciodată la aceste evenimente, cu atât mai puțin... în prezența fratelui ei! Infanta Cristina și Regele Felipe au apărut împreună la același eveniment pentru prima oară în ultimul deceniu - ceea ce marchează o schimbare majoră pentru Casa Regală spaniolă!

Și, puțin mai înainte de asta, Infanta Elena (mama Victoriei Federica și a lui Froilan) a prezidat festivitatea de premiere a celei de-a XXXIII-a ediții a Concursului de pictură pentru copii și tineri din școli al Patrimoniului Național. Foarte zâmbitoare, ea a arătat cât e de fericită că a revenit în atribuțiile instituționale. 

Sperăm ca aceste schimbări să se regăsească și pe coridoarele Palatului și cele două surori regale să fi făcut complet pace cu Felipe și Letizia.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Sophie Ducesa de Edinburgh la crama Domaine Evremond, Profimedia (3) jpg
Regina Mary, Regele Frederik, Prințul moștenitor Christian și frații lui Foto Getty Images (3) jpg
Regina Letizia Regele Felipe nuntă foto profimedia 0586799342 jpg
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
Regina Letizia a Spaniei profimedia 0912123343 jpg
Kate Middleton  Profimedia jpg
Regina Mary și Regele Frederik Facebook jpg
Printesa Theodora si logodnicul ei, Matthew Jeremiah Kumar   profimedia 0721654746 jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Prințesa Salma a Iordaniei Foto Profimedia (2) jpg
Kate Middleton tiara Foto Profimedia jpg
Prințul Harry  foto   GettyImages jpg
Carole Middleton, Michael Middleton cu copiii lor Pippa Middleton si James Middleton   GettyImages 113286742 jpg
Printesa Claire, Printul Laurent al Belgiei   GettyImages 481502644 jpg
Prințul William, Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
William și Harry în tinerețe jpg
Camilla și Charles, GettyImages (1) jpg
regele charles si nepotii archie si lilibet jpg