E hotărât! Marele Duce de Luxemburg își transferă funcțiile către fiul său, Guillaume

26 iunie, 2024

O decizie care va fi oficializată în octombrie și care pune capăt speculațiilor din ultimele săptămâni cu privire la o posibilă abdicare.

Fiul și tatăl, în fața unei decizii majore. FOTO: Marea Curte Ducală
Fiul și tatăl, în fața unei decizii majore. FOTO: Marea Curte Ducală

Marele Duce Henri de Luxemburg a făcut un pas important care va marca viitorul Ducatului, predând din octombrie funcțiile sale fiului său. El a explicat acest lucru în timpul unui discurs susținut cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Luxemburgului la Filarmonica națională, gestul său simbolizând începutul schimbării de domnie:

„Marele Duce Guillaume își va asuma funcțiile de șef de stat în octombrie, în calitate de locotenent-reprezentant. Cu toată dragostea și încrederea mea, vă urez mult succes. Trebuie să privim spre viitor cu optimism, știind că împreună putem realiza lucruri mărețe".

Aceasta nu înseamnă că Marele Duce Henric abdică, ci că își deleagă puterile, temporar sau definitiv, fiului său întâi născut, care va prelua rolul de locotenent-reprezentant. Înainte de a-și exercita aceste puteri, Prințul moștenitor Guillaume va trebui să depună un jurământ de respectare a Constituției. După cum a declarat primul ministru Luc Frieden, Marele Duce de Luxemburg nu își va pierde titlul în acest proces. „Locotenentul-reprezentant este reprezentantul Marelui Duce, ceea ce înseamnă, evident, că Marele Duce este în continuare Mare Duce, dar poate delega anumite sarcini".

O decizie care ne reamintește de declarațiile pe care Marele Duce Henry le-a făcut într-un interviu acordat emisiunii „Place Royale” de la RTL în aprilie, cu ocazia celei de-a 69-a aniversări. „Cred că este foarte important să le oferim tinerilor o șansă. Transmiterea și încrederea sunt două elemente esențiale în relația mea cu fiul meu. La un moment dat, am de gând să mă retrag. Acest lucru este de la sine înțeles", a mărturisit el atunci când a fost întrebat despre posibilitatea de a abdica, lăsând loc unei noi etape în care ar putea petrece mai mult timp cu soția sa, Marea Ducesă Maria Teresa, cei cinci copii ai săi și cei opt nepoți.

În acest fel, istoria recentă a Luxemburgului se repetă. Căci, pe 4 martie 1998, Marele Duce Henri a devenit locotenent-reprezentant, o funcție care îi conferă puteri în anumite competențe, după ce a depus jurământul de a respecta Constituția, același rol pe care fiul său, Guillaume, îl va prelua începând din octombrie. În cele din urmă, în 2000, când tatăl său, Marele Duce Ioan, a împlinit 79 de ani, Henri a urcat pe tron. 

Prințul Guillaume, acum în vârstă de 42 de ani, este căsătorit cu Stéphanie de Luxemburg și sunt părinții a doi copii: Charles (3) și François (1), care sunt al doilea și, respectiv, al treilea în linia de succesiune.  

FOTO: Marea Curte Ducală



Recente pe Ok! Magazine

Sophie Ducesa de Edinburgh la crama Domaine Evremond, Profimedia (3) jpg
Regina Mary, Regele Frederik, Prințul moștenitor Christian și frații lui Foto Getty Images (3) jpg
Regina Letizia Regele Felipe nuntă foto profimedia 0586799342 jpg
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
Regina Letizia a Spaniei profimedia 0912123343 jpg
Kate Middleton  Profimedia jpg
Regina Mary și Regele Frederik Facebook jpg
Printesa Theodora si logodnicul ei, Matthew Jeremiah Kumar   profimedia 0721654746 jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Prințesa Salma a Iordaniei Foto Profimedia (2) jpg
Kate Middleton tiara Foto Profimedia jpg
Prințul Harry  foto   GettyImages jpg
Carole Middleton, Michael Middleton cu copiii lor Pippa Middleton si James Middleton   GettyImages 113286742 jpg
Printesa Claire, Printul Laurent al Belgiei   GettyImages 481502644 jpg
Prințul William, Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
William și Harry în tinerețe jpg
Camilla și Charles, GettyImages (1) jpg
regele charles si nepotii archie si lilibet jpg