Ea e „prințesa jurnalistă” a Iordaniei. Vorbește fluent 4 limbi și e cumnata Reginei Rania

16 iulie, 2024

Prințesa Ghida Talal a Iordaniei e căsătorită cu Prințul Talal Bin Muhammed al Iordaniei și tocmai a împlinit vârsta de 61 de ani.

Prințesa Ghida Talal și Regina Rania a Iordaniei. FOTO: Instagram
Prințesa Ghida Talal și Regina Rania a Iordaniei. FOTO: Instagram

Zilele trecute, Prințesa Ghida Talal a Iordaniei a împlinit 61 de ani. Vorbind fluent patru limbi (arabă, engleză, franceză și spaniolă), Prințesa Ghida a avut o viață fascinantă: mai întâi ca jurnalistă, apoi ca secretar de presă și, de asemenea, ca o importantă militantă în domeniul caritabil.

Născută la 11 iulie 1963 în Beirut, Liban, Ghida Salaam a fost cea mai mare din patru frați. Ea provine dintr-o familie proeminentă: străbunicul ei, Salim Ali Salaam, a deținut numeroase funcții publice în Beirut la începutul secolului al XX-lea, inclusiv ca deputat reprezentând Beirutul în Parlamentul Otoman.

În copilărie, Prințesa Ghida a urmat cursurile Collège Protestant Français, o școală internațională franceză din Chouran, Beirut. A absolvit cu bacalaureatul francez și libanez, înainte de a se muta în Statele Unite pentru anii universitari. Stabilindu-se la Washington, a studiat politica internațională și economia la Edmund A. Walsh School of Foreign Service a Universității Georgetown.

După terminarea studiilor, Prințesa Ghida a început o carieră în jurnalism la American Broadcasting Company (ABC) News din Londra. Ulterior, a devenit corespondent în Argentina pentru „Sunday Times”, înainte de a se întoarce la Beirut, unde a lucrat pentru Reuters, acoperind războiul libanez și scena politică complicată a țării. A continuat apoi să lucreze pentru „Financial Times” din Londra, care a fost ultimul ei loc de muncă ca jurnalist.

Prințesa Ghida s-a căsătorit cu Prințul Talal Bin Muhammad al Iordaniei în 1991. Prințul Talal este fiul cel mare al Prințului Muhammad bin Talal, fratele mai mic al Regelui Hussein al Iordaniei. El este în prezent al 15-lea în ordinea de succesiune la tronul iordanian. Cuplul locuiește acum în Iordania împreună cu cei trei copii ai lor: Prințul Hussein (născut în 1999) și gemenii Prințesa Rajaa și Prințul Muhammad (născuți în 2001) - care tocmai au absolvit Universitatea Georgetown.

După căsătorie, regretatul rege al Iordaniei i-a cerut prințesei Ghida să înființeze Biroul Internațional de Presă al Curții Regale Hașemite. Ea a condus o echipă de redactori și ofițeri de presă care au acoperit activitățile oficiale ale Regelui Iordaniei. În acest timp, „prințesa jurnalistă” a condus și proiecte de cercetare și a realizat publicații politice și economice despre Iordania. A fost secretar de presă la Palatul Regal al Iordaniei până la moartea regelui Hussein în 1999.

În 2001, noul rege Abdullah a numit-o pe prințesa Ghida președinte al consiliului de administrație al Fundației King Hussein Cancer (unul dintre cele mai importante centre de oncologie din Orientul Mijlociu). Cumnata Reginei Rania a rămas activă și în alte domenii: în 2007, a făcut parte din Iraq Scholar Rescue Project (Proiectul de salvare a savanților din Irak), care avea ca scop salvarea savanților din Irak care erau persecutați. Ea i-a ajutat să găsească locuri la universități gazdă din Europa și, în 2008, a primit Premiul umanitar pentru cooperare internațională. În septembrie 2011, a fost trimisul special al regelui Abdullah la reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite privind bolile netransmisibile (NCD), care a avut loc la New York.

FOTO: Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Trooping The Colour 2017 jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul Harry Foto GettyImages 1 jpg
Regele Charles la expozitia florala a Royal Horticultural Society   Casa Regala britanica (4) jpg
Noua Regina Maori din Noua Zeelanda Kuini Nga   Getty Images, Profimedia jpg
Frederik, Mary, Christian, Profimedia jpg
Printul Hisahito al Japoniei si mama sa, Printesa Kiko, si tatal sau, Printul Fumihito de Akishino  profimedia 0894784690 jpg
regi și prinți cu barbă  foto   GettyImages jpg
Kate, William, George, Charlotte și Louis GettyImages 1243027787 jpg
Regina Mary și Regele Frederik, Profimedia (7) jpg
Regina Camilla Foto Profimedia (2) jpg
Prințul William Foto Getty Images jpg
Ducesa Sophie la Ziua Ordinului Jartierei Foto Getty Images (3) jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Harry si Archie
Regele Harald, Regina Sonja, Printul Haakon, Printesa Mette Marit, Printul Sverre Magnus si Printesa Ingrid Alexandra la nunta din Norvegia Printesa Martha Louise cu Durek Verret   profimedia 0903435870 jpg
Kate și William, GettyImages (6) jpg
Prințesa Diana, Profimedia (2) jpg