Ei sunt prinții renegați de la casele regale

Monarhia înseamnă morală, etichetă, reguli scorțoase. Cu toate acestea, istoria, dar și prezentul ne învață că sângele albastru poate fi și unul fierbinte. În cazul unora dintre aceste fețe nobile, scandalurile sexuale au fost prea mult. Alții, au scăpat de rușinea dezmoștenirii ca prin urechile acului.

Prințul Nicolae, singur împotriva tuturor

„Simt că am pierdut ceva din sufletul meu. Am ceva gol aici. Am plâns foarte mult.“

De piatră să fii și nu poți să nu rezonezi cu vorbele acestui prinț de sânge, renegat, în urmă cu doi ani, de familia regală română și rămas aproape singur pe lume. Este tristețea unui nepot care și-a pierdut bunicul, pe Regele Mihai, singura oază de normalitate din viața unui tânăr rămas fără tată din 2002 și a cărui mamă îl tratează cu răceală.

Din 2010 și până-n 2015, românii au început să-l cunoască și să-l iubească pe acest britanic cu origini regale românești, cu atât mai mult cu cât ultimul rege al României îl promova ca fiind viitorul monarhiei. Și-n acești cinci ani, chiar a fost, căci fiul Principesei Elena (67) era al treilea pe linia de succesiune la tron (unul onorific, desigur) și avea rang de Alteță Regală.

Un vis frumos cu prinți, regi și regine din care Nicolae a fost trezit brusc și urât în august 2015, atunci când Regele Mihai i-a retras titlul de Principe al României și calificativul de Alteță Regală. S-a vorbit de gelozie, s-a vorbit de Principele Radu, de popularitatea prințului tânăr și chipeș, care începea să deranjeze, și, desigur, și despre Nicoleta Cîrjan, femeia care a pretins că i-a născut o fetiță, pe 10 februarie 2016. În lipsa unor explicații clare pentru motivul excluderii, presupunem că acest scandal sexual, cu un copil născut în afara căsătoriei și nerecunoscut de Nicolae, l-a înfundat pe „Prințul Inimilor“. Până la urmă, aventurile sexuale ale lui Carol al II-lea, tatăl lui Mihai, au rămas ca niște sechele în memoria regelui decedat pe 5 decembrie 2017, iar nepotul se poate să-l fi dezamăgit călcând pe urme atât de dureroase și de cunoscute.

Nicolae, alături de logodnica lui, Alina Binder

„Asta cu paternitatea, am cerut de mai multe ori un test ADN şi doamna respectivă nu a venit. Din păcate, nu ştiu cum este în alte ţări, dar în România bărbatul nu poate forţa o femeie să facă acest test. Din păcate, nu pot să fac mai multe, din cauza legii, dar trebuie rezolvat. Este o acuzaţie foarte serioasă şi trebuie să rezolv cumva şi lucrul acesta”, a declarat fostul prinț într-un interviu pentru Antena 3.

„De atunci, relațiile au devenit foarte reci între mine și familia mea, în afară de tatăl meu vitreg și sora mea. Înainte, tot timpul am avut o relație foarte bună cu familia mea, cu mătușa mea. Cu mama mea a fost așa și așa, dar pot să zic că am avut o relație bună. Unchiul meu și mătușa mea, mai ales înainte să mă mut în România, în 2012, erau ca niște părinți, într-un fel, pentru mine. La fel și bunicii mei. La început (după excludere n.r.) a fost un şoc şi a fost dificil să găsesc o viaţă nouă. M-am mutat întâi în Franţa, am căutat un job în Germania, în Elveţia, în Olanda. Până la urmă, am găsit un job în Anglia. Atunci am înţeles că a fost decizia Regelui şi am respectat-o. Dar niciodată n-am avut o conversaţie cu familia, inclusiv cu Regele, despre ce s-a întâmplat”, explică nepotul regelui.

Nicolae este, astăzi, domnul Medforth-Mills și nu Alteță regală, deși mulți români prezenți la înmormântarea Regelui Mihai și l-ar dori în fruntea Casei Regale, în locul Custodelui Margareta.

În ciuda scandalului și a pierderii titlului regal, popularitatea tânărului de 32 de ani a crescut, iar ecoul simpatiei de care se bucură Nicolae a ajuns chiar și-n presa internațională, „Daily Mail“ comparându-i pe el și pe soția lui, Alina-Maria Binder (29), cu noul cuplu regal din Marea Britanie, Prințul Harry și Meghan Markle.

Dar jurnaliștii britanici au notat și tensiunea dintre fiicele regelui și nepotul renegat, Nicolae fiind ignorat chiar de propria lui mamă, Principesa Elena, la funeraliile lui Mihai I. Tatăl prințului, britanicul Robin Medforth-Mills, a murit în anul 2002, acesta fiind de profesie profesor de geografie și predând la Universitatea din Durham (Marea Britanie).

„Nicolae a devenit foarte popular. Dar sunt semne că alți membri ai familiei regale au fost deranjați de această popularitate”, a declarat pentru The Daily Mail istoricul american Marlene Eilers Koenig, care l-a cunoscut pe Regele Mihai și a scris despre familia regală a României.

Ceva ne spune că vom mai auzi despre acest prinț încăpățânat în anul care tocmai a început. În vară, el și Alina, fost purtător de cuvânt pentru Asociația Aviatorilor din România, vor face nunta religioasă în țară, iar promisiunea făcută chiar de prinț după funeraliile de la Curtea de Argeș este încurajatoare: „Vin, stați că vin!“.

Prințesa Margaret și iubirea care a scandalizat Anglia

Prințesa Margaret (1930 – 2002)
Căpitanul Peter Townsend

Încurcăturile amoroase s-au servit și la case regale mai mari, cu mult înainte ca prinții zilelor noastre să se fi născut. Prințesa Margaret (1930-2002), sora cu patru ani mai mică a Reginei Elisabeta de astăzi, decedată la 72 de ani, a fost la un pas de a fi exclusă din linia de succesiune de la tron, atunci când a început o relație amoroasă cu un bărbat însurat și tată a doi copii. Este vorba despre chipeșul căpitan Peter Townsend, cu 16 ani mai în vârstă decât sora reginei, pe atunci în vârstă de doar 22 de ani.

Și nu e ca și cum vârsta rebelei Margareta era prea fragedă pentru un mariaj, ci faptul că super conservatoarea Biserică Anglicană refuza să binecuvânteze uniunea unei prințese de sânge c-un bărbat divorțat.

Mai mult, nici Parlamentul britanic nu vedea cu ochi buni uniunea celor doi, premierul Churchill informând-o pe Regină că nu va aproba un mariaj nerecunoscut de biserică decât dacă Margareta renunță la drepturile ei regale. Îndrăgostita Margareta avea de partea ei doar opinia publică, britanicii de rând spirjinind alegerea prințesei, oricât de nepotrivită părea atunci.

Prețul pe care trebuia să-l plătească Margaret pentru iubirea ei era exluderea ei și a urmașilor ei din linia de succesiune la tron (în acel moment, sora Reginei era a treia), iar aceasta a decis să aleagă, într-un final, cu capul și nu cu inima.

“Ne-am fi putut căsători, dacă ar fi fost pregătită să renunțe la tot –poziție, prestigiu, alocație regală. Știam că nu am să-i ofer ceva care să contrabalanseze tot ce-ar fi putut pierde“, a scris Townsend, marea iubire a Prințesei Margaret, în autobiografia lui din anul 1978.

Marius Borg Høiby versus Casa Regală Norvegiană

Prințul Haakon și Prințesa Mette-Marit ai Norvegiei, alături de Prințesa Ingrid Alexandra, Prințul Sverre Magnus și Marius Hoiby (foto dreapta)

Ceva e putred în… Norvegia. La fel ca în cazul Prințului Nicolae, un comunicat de presă sec al casei regale nordice ne-a informat, la începutul anului 2017, că fiul vitreg al prințului moștenitor Haakon, Marius Borg Høiby, „nu va mai apărea la misiuni oficiale ale familiei regale, ci va fi prezent doar în cazul unor evenimente personale.”

De ce, ce-a făcut el? De ce a decis un tânăr de  20 de ani să părăsească, dintr-o dată, prestigiul unei vieți în cadrul familiei regale, ba chiar și țara în care s-a născut?

E drept că Marius, acest Prinț Harry al Norvegiei, nu avea titlul regal și nici vreo descendență nobilă, acesta fiind fiul cel mare al Prințesei Mette-Marit, rezultat dintr-o relație anterioară celei cu prințul moștenitor al Norvegiei.

Este posibil ca norvegianul ce studiează în prezent în Los Angeles să nu mai vrea să aibă de-a face cu responsabilitățile regale pentru a putea petrece și a-și face de cap în voie, ca orice tânăr student. Pe scurt, Marius s-a săturat să fie corectat de poliția etichetei regale și și-a luat lumea în cap.

De curând, Marius este single și disponibil, după ce s-a despărțit de iubita lui de lungă durată, Linn Helena Nilsen. Din păcate însă, nu mai este și prinț…

Alberto și Ingrid, frații exilați ai Regelui Felipe?

Alberto Sola și Ingrid Sartiau, copiii din flori ai Regelui Juan Carlos
Regii Felipe și Letizia, alături de fostul suveran Juan Carlos al Spaniei

Știați că mai există un caz Prințul Albert la casele regale europene? Adică un alt suveran cu tot atâția copii din flori precum soțul lui Charlene de Monaco: doi, mai exact.

Probabil că numele Alberto Sola sau Ingrid Sartiau nu vă sună cunoscut, dar cele ale tatălui sau fratelui lor, sigura da. Ne referim la fostul Rege Juan Carlos, prezent și la funeralile Regelui Mihai, și la actualul Rege Felipe al Spaniei.

Oficial, suveranul de 79 de ani are trei copii, pe Elena, Cristina și Felipe. Neoficial, pe lângă aceștia, ar mai fi și cei pomeniți mai sus, Alberto, un bărbat de 61 de ani născut în Barcelona, și Ingrid, o femeie de 50 de ani care trăiește în Belgia. Aceștia duc o campanie veche de a fi recunoscuți de tatăl lor, fostul suveran spaniol. Mai mult, deși au mame diferite (o femeie din înalta societate, respectiv o guvernantă belgiană), în 2012, Alberto și Ingrid au realizat un test de AND, iar rezultatul a fost spectaculos: sunt 91 % șanse ca cei doi să aibă un părinte comun. Bașca unul cu sânge albastru.

Dacă ar fi adevărat, cazul lui Alberto este cel puțin interesant. Rezultat dintr-o presupusă relație a regelui cu o tânără provenită dintr-o familie de bancheri, pe când ambii aveau doar 18 ani, Alberto ar fi cel mai în vârstă fiu al lui Juan Carlos și, într-o realitate paralelă, ar fi acualul monarh, în locul lui Felipe.

Spunem paralelă pentru că este bine știut că doar copiii proveniți din căsătorii sunt incluși în linia de succesiune la tron.

Prințul Harry, pe muchie de cuțit

Astăzi un prinț respectabil care urmează să se așeze la casa lui, în luna mai, alături de Meghan Markle, Harry a avut câteva episoade de rebeliune care l-ar fi costat, în vremuri mai conformiste, titlul regal. Din fericire, bunica lui, suverana Elisabeta, a avut mare răbdare, iar Harry și-a păstrat nu doar locul cinci în linia de succesiune la tron, ci și toate privilegiile regale.

  1. În anul 2000, un Harry de doar 16 ani era internat de tatăl lui, Prințul Charles, într-o clinică de dexintoxicare, din cauză că acesta fuma regulat canabis și avea probleme cu alcoolul. Fiul Dianei a stat acolo doar o zi, după ce a fost prins de tatăl său cu iarbă, la reședința acestuia de la
  2. În 2005, cu doar două săptămâni înainte de Memorialul Holocaustului, Prințului Harry i s-a părut o idee bună să participe la un bal mascat îmbrăcat în ofițer nazist. Din nefericire, poza cu Harry purtând o cămașă cu svastică a apărut pe prima pagină a tabloidului The Sun, iar casa regală a fost nevoită să dea drumul la tot felul de comunicate cu scuze.
  3. Există ceva care să depășească acest scandal? Da, iar Harry a demonstrat că poate mai mult în 2012, când a petrecut un august nebun la Las Vegas, totul culminând cu celebra fotografie cu „bijuteriile regale“ la vedere. De fapt, nu chiar la vedere, ci acoperite de palme, însă Harry a fost pozat cât se poate de gol, după o partidă de biliard pe dezbrăcate, în camera lui de hotel. Se pare că roșcovanul nu excelează la acest joc.
Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA