Femeile din umbră, fără de care Kate sau Camilla nu fac un pas. Doamnele de onoare de la Buckingham

4 august, 2024

Am auzit de ele în povestirile cu și despre reginele de altădată, dar aceste doamne indispensabile femeilor regale există și azi. De ce au nevoie prințesele moderne de acest gen de... asistente?

Doamnele de onoare de la Buckingham GettyImages 924231260 (4) jpg

Doamnele de onoare sau în așteptare au existat dintotdeauna la curțile regale și nu, nu aveau în niciun caz statut de servitoare, fiind femei nobile, dar de rang inferior celei pe care o însoțeau și cu care aveau o prietenie apropiată. Au existat cazuri în istorie în care doamnele de onoare au ajuns chiar în vârful ierarhiei de la Palat, ca soții de regi: trei dintre cele șase soții ale lui Henric al VIII-lea, și anume Anne Boleyn, Jane Seymour și Catherine Howard, au fost fiecare doamna de serviciu a reginei pe care aveau să o înlocuiască.

Dar mai au nevoie prințesele și reginele zilelor noastre de un astfel de anturaj feminin? Ei bine, este cât se poate de adevărat că unele membre ale familiei regale britanice au și-acum doamne de companie.

Dar ce face, până la urmă, o doamnă de onoare? Atribuțiile lor sunt similare celor ale unei asistente personale, fiind responsabile de efectuarea de comisioane, organizarea corespondenței și însoțirea familiei regale la evenimente publice, vizite și turnee în străinătate. Sarcina unei astfel de doamne este să fie la dispoziția reginelor și prințeselor, pentru toate nevoile lor, fără a primi un ban pentru asta. Așadar, da, aceasta fac un fel de „voluntariat” neplătit.

Regina Camilla le numește „însoțitoare” și „confidente”

Actuala Regină-consoartă Camilla se spune c-ar fi renunțat la tradiția de a avea „doamne de onoare”. În schimb, ea le numește „însoțitoare” și „confidente”, acestea fiind în număr de șase. Printre ele se numără și sora ei, Annabel Elliot, care a fost numită în serviciul ei încă de pe timpul când soția lui Charles avea titlul de Ducesă de Cornwall.

Cumnata Camillei, Prințesa Anne, se pare c-are nevoie de mai mult ajutor, căci aceasta are un anturaj de nu mai puțin de unsprezece doamne de serviciu. Două dintre aceste doamne lucrează cu Anne de peste 50 de ani, trei de peste 40 de ani și șase de peste 30 de ani.

O altă femeie regală importantă, Ducesa Sophie, a așteptat zece ani până s-a hotărât să-și numească o doamnă de onoare, iar aceasta a fost o prietenă veche, fosta ei colegă de apartament de pe vremea când soția lui Edward nici nu visa c-o să intre, vreodată, în familia regală.

În primii ei ani de prințesă, Kate Middleton a mărturisit și ea că nu are nevoie de o doamnă de onoare, dar într-un final a acceptat ajutorul unor astfel de asistente speciale. Una dintre acestea, Emilia Jardine-Paterson, este o veche prietenă de școală a Prințesei de Wales. Ea a fost acolo când Kate și William s-au despărțit pentru o scurtă perioadă, în 2007, și este și nașa Prințului George, printre altele.

Doamnele de onoare de la Buckingham GettyImages 924231260 (2) jpg

Regreta Elisabeta avea nouă femei nobile în anturajul ei, două dintre aceste femei decedând, însă, înainte de moartea suveranei, în 2022. Doamnele de onoare nu locuiau cu regina, dar uneori stăteau cu ea sau în apartamente regale din apropiere, dacă îndatoririle lor o cereau. „Doamnele ei de onoare au fost prietene dragi care-au susținut-o pe regină în sarcinile ei oficiale”, a declarat o sursă pentru The Telegraph. „Din păcate, o consecință tristă a unei vieți lungi este că trebuie să-ți iei rămas bun de la mulți oameni de care îți pasă.”

Doamnele de onoare de la Buckingham GettyImages 924231260 (1) jpg

Actrița britanică Cara Delevingne cunoaște foarte bine ce înseamnă acest rol, deoarece bunica ei maternă, Jane Sheffield, a fost doamnă de companie pentru Prințesa Margaret, sora Reginei Elisabeta. O altă doamnă de onoare a acesteia a fost Lady Anne Glenconner, prietena ei din copilărie, care a publicat și o carte despre experiența ei, în 2020, numită Lady In Waiting: My Extraordinary Life in the Shadow of the Crown.

Unele dintre dezvăluirile ei picante au fost cele despre o vizită regală în Swaziland, acolo unde Prințesa Margaret și anturajul ei au fost găzduiți într-un bordel sau despre pretențiile neobișnuite ale surorii reginei, care-i cerea să învețe să bată apa în piscină, astfel încât Margaret să poată purta o conversație cu ea, stând în apă.

Se pare că unele dintre atribuțiile acestor doamne sunt cu adevărat... esențiale...

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton foto Instagram (2) png
Printesa Charlene, Printul Albert, Printul Jacques si Printesa Gabriella la picnicul princiar   profimedia 0905633011 jpg
Lucas Tindall fiu Zara profimedia 0905573697 jpg
Regele Frederik, Printul Christian si Regina Mary   de la palat la ferma   Casa Regala daneza jpg
fratele Principele Radu, medicul Dan Gabriel Duda, la inmormantarea mamei   Casa Majestatii sale (10) jpg
Regina Letizia și Regele Felipe profimedia 0905973065 jpg
Principesa Sofia la Palatul Elisabeta sept 2024   Casa Majestatii Sale (3) jpg
Regele Charles la Balmoral Foto Getty Images (4) jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Meghan Markle și Prințul Harry în Columbia Foto Profimedia (1) jpg
Trooping The Colour 2017 jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul Harry Foto GettyImages 1 jpg
Regele Charles la expozitia florala a Royal Horticultural Society   Casa Regala britanica (4) jpg
Noua Regina Maori din Noua Zeelanda Kuini Nga   Getty Images, Profimedia jpg
Frederik, Mary, Christian, Profimedia jpg
Printul Hisahito al Japoniei si mama sa, Printesa Kiko, si tatal sau, Printul Fumihito de Akishino  profimedia 0894784690 jpg
regi și prinți cu barbă  foto   GettyImages jpg