Fosta Împărăteasă a Iranului, Farah Pahlavi, apariție publică rară la Paris

28 iunie, 2024

Una dintre legendarele figuri la Orientului își spune povestea într-o nouă biografie ilustrată, proaspăt lansată.

Farah Pahlavi, fosta Împărăteasă a Iranului. FOTO: Profimedia
Farah Pahlavi, fosta Împărăteasă a Iranului. FOTO: Profimedia

Împărăteasa Farah Pahlavi este una dintre cele mai remarcabile personalități ale timpului nostru. Forțată să-și părăsească țara împreună cu copiii săi, aceasta trăiește de câteva decenii în Franța, beneficiind de prietenia multor oficiali și protectori din Hexagon.

De pildă, unul dintre marii prieteni ai fostei Împărătese a Iranului a fost președintele François Mitterand și, după moartea acestuia în 1996, ea a rămas în relații strânse cu nepotul acestuia, Frédéric Mitterrand - decedat și el, din păcate, la începutul acestui an.

Grație acestei îndelungi prietenii, Farah Pahlavi a fost încurajată și ajutată să elaboreze o carte cu amintiri din Orient. Shahbanou își deschide inima pentru noi, împărtășindu-ne marile ore și frământările domniei șahului Iranului, Mohammed Reza, a cărui soție a devenit în 1959, și nu a încetat niciodată să îi apere domnia și memoria, cu o demnitate și un curaj care stârneau admirație. Alături de șah, ea a realizat o operă culturală și socială considerabilă și, forțată să plece în exil, și-a continuat neobosită misiunea, în ciuda circumstanțelor uneori dramatice care i-au marcat viața.

Farah Pahlavi jpg

În această carte, un ultim omagiu adus celui care i-a fost prieten și care a adunat cu răbdare fotografiile inedite pe care le conține, împărăteasa punctează paginile cu comentarii scrise de mână. Acestea conferă cărții o dimensiune foarte personală și îi permit să își transmită speranța că într-o zi „Iranul va renaște din propria cenușă".

Viața din exil a fost marcată de tragedii pentru fosta regină. Moartea soțului ei și a doi dintre copiii ei au avut un mare impact. Cu toate acestea, ea a rămas pe poziții și a continuat să militeze pentru libertate în țara sa natală, chiar și de la distanță.

Personaj plin de culoare, Farah Pahlavi trăiește de zeci de ani în exil, însă ea a rămas în conștiința iranienilor drept o femeie remarcabilă pentru munca depusă în favoarea artelor și culturii din Iran. Primele sale memorii, publicate inițial în 1977 în limba franceză, au fost reeditate în luna noiembrie 2021 în limba engleză. Acum, în vârstă de 85 de ani, Farah Pahlavi își împarte timpul între Statele Unite și Franța.

FOTO: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Prințesa Rajwa și Prințul Hussein foto Instagram png
FotoJet Costner Diana  jpg
regele charles si nepotii archie si lilibet jpg
Meghan Markle și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Regele Felipe și Regina Letizia Foto Profimedia (6) jpg
Peter Philips, Zara Tindall si Meghan Markle   Zara Tindall si Meghan Markle   GettyImages 1241073099 (4) jpg
Prințesa Leonor a Soaniei Foto GettyImages (5) jpg
Prințesa Anne, GettyImages (1) jpg
Sophie Windsor și Prințesa Beatrice profimedia 0883623568 jpg
Regele Willem Alexander pilot   Ministerul Apararii din Olanda, Casa Regala olandeza (3) jpg
Contesa Alexandra, osta soție a Printului Joachim al Danemarcei, Alexandra Manley   GettyImages 962843532 jpg
Kate Middleton foto Instagram png
Printesa Leonor  (1) jpg
Regina Rania și Brigitte Macron profimedia 0884287636 jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   Getty jpg
Prințul Harry și mama sa, Prințesa Diana  foto   GettyImages jpg
Printul George, Printul William, Printul Louis, Printesa Kate, Printesa Charlotte, Regele Charles si Regina Camilla la Trooping the Colour 2024  profimedia 0881837144 jpg
Alexandre Grimaldi fiul lui Albert de Monaco Getty Images jpg