Iată de ce fiica cea mică a Regilor Spaniei nu este prinţesă
Dacă-n cazul altor monarhii, toţi copiii moştenitorilor la tron capătă titluri de ”Prinţ/esă”, în cazul Casei Regale Spaniole lucrurile stau diferit. Aşa se face că Sofia, fiica cea mică a Reginei Letizia şi a Regelui Felipe, nu are titlul de prinţesă, ci de „infantă”.
Infanta Sofia, 10 ani
După cum ştim, Regele Felipe şi Regina Letizia au două fete. Prima născută este Prinţesa Leonor, moştenitoarea de drept a tronului spaniol, şi Infanta Sofia, cea de-a doua născută a cuplului şi cea de-a doua în linia de succesiune la tron. Aceasta din urmă nu poartă numele de ”prinţesă”, ci de ”Infantă”, care se traduce cu ”cea mai în vârstă soră a prinţesei moştenitoare”.
Culmea e că legea succesiunii la tronul spaniol e mult mai complicată decât pare. Teoretic, ordinea succesiunii la tron în Spania se stabileşte după sistemul progeniturii cognatice cu preferinţă masculină: copiii de sex masculin au întâietate faţă de surorile lor, indiferent de vârstă. Dacă nu există descendenţi pe linie masculină într-o anumită generaţie, atunci succed copiii pe linie feminină şi descendenţii lor.
Familia Regilor Spaniei
Totuşi, poziţia Prinţesei Moştenitoare Leonor e una asigurată, căci potrivit art. 57.2. al Constituţiei din 1978, moştenitorul tronului, odată ce a fost desemnat Prinţ de Asturia, îşi va păstra această poziţie chiar şi în cazul în care se nasc alţi descendenţi care s-ar situa mai sus în ordinea succesiunii. În cazul Prinţesei Leonor, ea a devenit „Prinţesă de Asturia” odată cu urcarea pe tron a tatălui ei, aşa că va rămâne moştenitoare chiar dacă părinţii ei vor mai avea un fiu.