Iată de ce fiica cea mică a Regilor Spaniei nu este prințesă

Dacă-n cazul altor monarhii, toți copiii moștenitorilor la tron capătă titluri de ”Prinț/esă”, în cazul Casei Regale Spaniole lucrurile stau diferit. Așa se face că Sofia, fiica cea mică a Reginei Letizia și a Regelui Felipe, nu are titlul de prințesă, ci de „infantă”.

Infanta Sofia, 10 ani

După cum știm, Regele Felipe și Regina Letizia au două fete. Prima născută este Prințesa Leonor, moștenitoarea de drept a tronului spaniol, și Infanta Sofia, cea de-a doua născută a cuplului și cea de-a doua în linia de succesiune la tron. Aceasta din urmă nu poartă numele de ”prințesă”, ci de ”Infantă”, care se traduce cu ”cea mai în vârstă soră a prințesei moștenitoare”.

Culmea e că legea succesiunii la tronul spaniol e mult mai complicată decât pare. Teoretic, ordinea succesiunii la tron în Spania se stabilește după sistemul progeniturii cognatice cu preferință masculină: copiii de sex masculin au întâietate față de surorile lor, indiferent de vârstă. Dacă nu există descendenți pe linie masculină într-o anumită generație, atunci succed copiii pe linie feminină și descendenții lor.

Familia Regilor Spaniei

Totuși, poziția Prințesei Moștenitoare Leonor e una asigurată, căci potrivit art. 57.2. al Constituției din 1978, moștenitorul tronului, odată ce a fost desemnat Prinț de Asturia, își va păstra această poziție chiar și în cazul în care se nasc alți descendenți care s-ar situa mai sus în ordinea succesiunii. În cazul Prințesei Leonor, ea a devenit „Prințesă de Asturia” odată cu urcarea pe tron a tatălui ei, așa că va rămâne moștenitoare chiar dacă părinții ei vor mai avea un fiu.

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA