Împărăteasa Masako, o Prințesă Diana a Japoniei, cu psihic fragil și „tulburare de adaptare”

13 iulie, 2024

Distinsă și politicoasă, soția împăratului nipon a fost o prezență la limita discreției în timpul recentei vizite oficiale în Anglia, când ea și Naruhito au fost primiți de Charles și Camilla.

Și asta pentru că japoneza în vârstă de 60 de ani a fost mereu cu un pas în urma soțului ei (la propriu, dar și metaforic) și a atenției care vine la pachet cu poziția ei la palatul imperial. Te-ai gândi că, având în spate trei decenii de prezență în familia imperială japoneză, Masako nu mai are niciun fel de emoție, chiar și atunci când este pusă față-n față cu unii dintre cei mai populari regali din lume.

Împărăteasa Masako a Japoniei GettyImages 78633950 (2) jpg

Cu o diplomă în economie obținută la Harvard, capacitatea de a vorbi cinci limbi străine și cunoștințe serioase în diplomație, Masako este, fără îndoială, una dintre cele mai realizate profesional consoarte regale din lume. Cu toate acestea, în culise, ea reușește cu greu să-și împlinească rolul de împărăteasă, unul afectat de probleme de sănătate și de dificultatea cu care aceasta s-a adaptat într-o casă imperială care nu permite femeilor să preia tronul sau să mai aibă vreun privilegiu dacă se căsătoresc cu un bărbat de rând. Nu același lucru se întâmplă, totuși, și în cazul bărbaților din familia imperială, care se pot însura și c-o femeie fără origini nobile. Când Masako s-a căsătorit cu Prințul moștenitor Naruhito, în 1993, ea a fost doar a treia femeie de rând care a făcut acest lucru - după ce i-a refuzat, totuși, de două ori cererea în căsătorie.

Talentata economistă și-a întâlnit pentru prima dată viitorul soț la 22 de ani, la o petrecere organizată la Tokyo pentru Infanta Elena a Spaniei, în 1986. Amândoi studiau pe atunci la Universitatea din Oxford (pentru Masako era a doua facultate), iar Naruhito, impresionat de inteligența și frumusețea ei, s-a îndrăgostit pe loc.

Împărăteasa Masako a Japoniei GettyImages 78633950 (4) jpg

Comparată adesea de presa japoneză cu legendara Prințesa Diana, Masako s-a chinuit foarte tare să se adapteze la viața regală după nuntă, ba chiar a petrecut câteva perioade departe de ochii publicului, lipsind pentru o perioadă care s-a întins pe mai puțin de 11 ani. Fragila împărăteasă a fost diagnosticată cu „tulburare de adaptare” la începutul anilor 2000 și s-a zvonit c-a suferit și de depresie și anxietate, aceste două afecțiuni forțând-o să se retragă atât de mult din viața publică.

În mod tulburător pentru aceste vremuri moderne, presiunea de a produce un moștenitor de sex masculin a generat stresul imens care și-a pus accentul asupra psihicului împărătesei. Masako a rămas însărcinată pentru prima dată în 1999, dar a suferit un avort spontan după ce a anunțat sarcina.

Până la urmă, ea și soțul ei au devenit părinții unei fiice, Prințesa Aiko, născută în 2001, singurul copil al cuplului, venit pe lume în urma unui tratament de fertilitate. Nașterea ei a alimentat o dezbatere despre succesiunea la tron și posibilitatea ca și femeile să devină suverane, însă politicienii conservatori din această țară s-au opus acestei schimbări. Așadar, cum Aiko nu are voie să urce pe tron, fratele Împăratului Naruhito, Prințul Moștenitor Fumihito, în vârstă de 58 de ani, va fi următorul suveran, unul destul de îmbătrânit în momentul în care va primi coroana imperială.

De când soțul ei a urcat pe tron ​​în 2019, după abdicarea lui Akihito, Masako și-a asumat un rol mult mai public, culminând cu vizita în SUA alături de soțul ei, pentru a-l întâlni pe președintele de atunci, Donald Trump. Dar, chiar dac-o vedem azi surâzătoare pe la dinee strălucitoare, împărăteasa este încă în proces de recuperare după lunga ei afecțiune indusă de stresul producerii unui moștenitor.

Prințul Naruhito, aici alături de Prințesa Masako, va urca pe tronul Japoniei miercuri, 1 mai jpeg

Criza succesorală imediată a fost rezolvată, într-un final, în 2006, când fratele mai mic și moștenitorul împăratului, Fumihito, a devenit tatăl unui fiu, Hisahito, al doilea în succesiunea la tron Chiar și așa, însă, există o lipsă cruntă de bărbați în familia imperială niponă. Iar faptul că femeile imperiale nu sunt luate în calcul pentru domnie nu ajută deloc situația, ba chiar provoacă suferință și frânge aripile unei persoane capabile precum Masako și-o determină să se retragă în uitare.

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Trooping The Colour 2017 jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul Harry Foto GettyImages 1 jpg
Regele Charles la expozitia florala a Royal Horticultural Society   Casa Regala britanica (4) jpg
Noua Regina Maori din Noua Zeelanda Kuini Nga   Getty Images, Profimedia jpg
Frederik, Mary, Christian, Profimedia jpg
Printul Hisahito al Japoniei si mama sa, Printesa Kiko, si tatal sau, Printul Fumihito de Akishino  profimedia 0894784690 jpg
regi și prinți cu barbă  foto   GettyImages jpg
Kate, William, George, Charlotte și Louis GettyImages 1243027787 jpg
Regina Mary și Regele Frederik, Profimedia (7) jpg
Regina Camilla Foto Profimedia (2) jpg
Prințul William Foto Getty Images jpg
Ducesa Sophie la Ziua Ordinului Jartierei Foto Getty Images (3) jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Harry si Archie
Regele Harald, Regina Sonja, Printul Haakon, Printesa Mette Marit, Printul Sverre Magnus si Printesa Ingrid Alexandra la nunta din Norvegia Printesa Martha Louise cu Durek Verret   profimedia 0903435870 jpg
Kate și William, GettyImages (6) jpg
Prințesa Diana, Profimedia (2) jpg