Încoronarea Regelui Charles ar putea fi compromisă. Se poate declanșa în Anglia criza constituțională?

1 ianuarie, 2023
Charles în Camera Lorzilor jpg

Îngrijorări printre fanii regali, după ce un expert regal a prezentat un scenariu tulburător.

Ar putea fi încoronarea Regelui Charles invalidă? Biserica Angliei nu a încoronat niciodată în istoria sa un bărbat divorțat și în niciun caz pe unul care și-a mărturisit public adulterul.

Aceasta este viziunea autorului regal Anthony Holden, pe care a detaliat-o în publicația ”The Guardian”.

Este aceasta o teorie senzațională, care poate stârni o criză consituțională?

Vineri, Anthony Holden, autorul care a scris o biografie a regelui, a trimis o scrisoare publicației ”The Guardian” argumentând cum o încoronare ar putea fi invalidă în ceea ce îl privește pe Charles, regele în așteptare, care a așteptat probabil cel mai mult să preia Tronul. Potrivit biografului regal, Biserica Angliei n-a încoronat niciodată un bărbat divorțat, ba dimpotrivă, multe situații în istorie ar fi stat altfel dacă exista vreo lejeritate cu privire la divorț. Ca să nu mai amintim de adulterul recunoscut cu Camilla, actuala regină consoartă.

Holden a spus: ”Robert Runcie, răposatul Arhiepiscop de Canterbury, mi-a spus că această situație ar cere o revizuire a jurământului de la încoronare și o nouă poziție a Parlamentului. Cum Parlamentul nu dezbate monarhia fără încuviințarea monarhului, asta ar presupune ca Primul Ministru că ia permisiunea de la Regele Charles. Iar asta, mi-a dezvăluit Runcie, ar fi destul să iște o criză constituțională.”

Viziunile lui Holden asupra monarhiei s-au schimbat, în timp. Sir Vernon Bogdanor, profesor și cercetător la King's College London's Centre for British Politics and Government, a respins teoria lui Anthony, scrie DailyMail: ”Nunta lui Charles și a Camillei a fost urmată de o slujbă de rugăciune și recunoștință, ținută de Arhiepiscopul Rowan Williams. Asta anulează presupunerea lui Anthony Holden. Este clar că Regele s-a supus Bisericii. Arhiepiscopul este mai în măsură să interpreteze regulile Bisericii decât autorul.”, a mai spus profesorul, iar părerea lui a fost susținută de mai mulți experți regali, care îl acuză pe Anthony Holden că vrea să creeze niște valuri inutile.

Până la o eventuală contestare publică a lui Charles, încoronarea sa este stabilită pentru luna mai a lui 2023. Potrivit presei britanice, aceasta va avea loc în conformitate cu dorinţa Regelui Charles al III-lea, într-un context de criză economică, ceremonia urmând să dureze mai puţin şi să fie mai puţin costisitoare decât cea de la încoronarea mamei sale care a durat peste trei ore, în faţa a 8.251 de oaspeţi prezenţi în Abaţie.

Palatul Buckingham a anunţat o ceremonie „care priveşte spre viitor, având în acelaşi timp rădăcini în lunga tradiţie şi fastul monarhiei”.

Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată cu fast la Westminster Abbey, la doar 16 ani după ce regretatul său tată, regele George al VI-a trecuse prin aceeaşi ceremonie.

Ca semn că vremurile se schimbau, încoronarea reginei a fost pentru prima dată transmisă la televizor, milioane de oameni reuşind în felul ăsta să fie martorii evenimentului istoric, ce avea să reprezinte cea mai longevivă domnie din istoria lumii.

2 iunie 1953 a devenit de atunci o zi istorică, ce a marcat un nou capitol al monarhiei britanice.

Regele Charles vrea să continue munca începută de mama sa, o muncă titanică dusă cu mult tact și obiectivitate. Totuși noul monarh se adaptează vremurilor și vrea totul cât mai concis și mai puțin costisitor.Recente pe Ok! Magazine

Regele Carl Gustaf al Suediei   pagina oficiala (2) jpg
infanta cristina a spaniei (2) jpg
William și Harry, Getty (2) jpg
Prințesa Charlotte jpg
Ducii de Sussex, insert Diana jpg
Meghan Markle și Harry OK Mag (4) jpg
Familia Regala a Olandei, Regele Willem Alexander, Regina Maxima si Printesa Mostenitoare Amalia in turneu, Bonaire   pagina oficiala (15) jpg
Letizia profimedia 0751684196 jpg
Printul Harry la 60 Minutes 02 jpg
Monaco, Charlene și Albert, Getty (4) jpg
Diana și William (3) jpg
Letizia Marie Chantal profimedia 0749881429 jpg
Prințesa Eugenie, Getty (1) jpg
kate middleton profimedia 0735119691 jpg
Corgi (2) jpg
Kate Middleton sport  sursa   profimedia jpg
Isabella a Danemarcei profimedia 0707880220 (2) jpg
Prințesa Charlene de Monaco și copiii în Ajunul Zilei Sfintei Devota, Getty (5) jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}