"Iubita noastră fiică s-a logodit". Ziua în care Regina își lega viața de un prinț "sărac și necioplit"

9 iulie, 2024

Logodna Reginei Elisabeta cu Prințul Philip a fost anunțată în această zi, în 1947, după ce viitoarea suverană s-a luptat cu acei curteni care îl considerau „necioplit” și „needucat” și se îndoiau că îi va rămâne fidel.

regina elisabeta ii si philip dupa logodna 1947

În urmă cu 77 de ani, pe atunci Prințesa moștenitoare Elisabeta și locotenentul Philip Mountbatten își anunțau logodna în presă și apăreau, ulterior, la balconul Palatului Buckingham pentru a-i saluta pe mii de admiratori înainte de a poza și a face câteva comentarii scurte pentru jurnaliștii care-i așteptau în interior. 

Dar, pe măsură ce Lilibet și Philip făceau valuri la Londra, fiind cel mai așteptat cuplu de la baluri și petreceri, nu toată lumea de la Palat a fost atât de încântată de alegerea viitoarei regine.

Sir Alan Lascelles, secretarul privat al tatălui ei, George al VI-lea, a vorbit în numele multor curteni și multor membri ai familiei regale când a scris următoarele despre Philip: „Au simțit că era necioplit, needucat și probabil că nu va fi credincios”.

La rândul lui, tatăl Elisabetei, Regele George al VI-lea, era atât de îngrijorat de faptul că dragostea înfloritoare a cuplului ar putea fi doar o pasiune de scurtă durată, încât atunci când Philip i-a cerut mâna fiicei sale, în 1946, a insistat ca aceștia să aștepte un an până când Elisabeta împlinește 21 de ani, înainte de a face vreun anunț public.

N-a ajutat nici faptul că Philip nu avea bani. Se născuse pe masa din bucătărie a unei vile din Corfu a unei familii regale grecești care rămăsese fără țară.

Elisabeta și Prințul Philip logodnă profimedia 0164891724 jpg

Nimic din toate acestea nu a contat pentru Prințesa Elisabeta. În Philip, tânăra prințesă a simțit un spirit liber care era ca o gură de aer proaspăt în comparație cu adulții în preajma cărora crescuse.

La rândul lui, Philip, un tânăr care a crescut destul de mult abandonat și singur în școli-internat din Europa, i-a văzut pe regalii britanici ca pe o familie din care putea și el să facă parte. Nu este de mirare că Philip și-a luat rolul de consort regal extrem de în serios pentru tot restul lungii sale vieți, cel puțin la nivel de imagine.

Foto: getty images, profimediaRecente pe Ok! Magazine

Printul Albert de Monaco si verisoara sa, Melanie Antoinette de Massy, la Wimbledon 2024   profimedia 0888271935 jpg
Lady Amelia și Lady Eliza Spencer Tatler png
Regina Maxima si Regele Willem Alexander in 2023   Casa Regala olandeza jpg
Kate și George, Prinți de Wales, GettyImages
Printul Pavlos al Greciei si Printesa Marie Chantal   profimedia 0721503573 jpg
Regele Felipe Regina Letizia Leonor și Sofia GettyImages 2161380312 jpg
Prințesa Diana, Profimedia (2) jpg
Meghan și Harry, Duci de Sussex, Profimedia jpg
Cuplul regal la balcon jpg
Prințesa Beatrice la Wimbledon Foto Profimedia (1) jpg
Regele Frederik și Regina Mary Foto Getty Images (1) jpg
Regina Camilla în Scoția Foto Getty Images (4) jpg
Prințul William în vizită la Anglesey, Profimedia (1) jpg
FotoJet Mary Frederik jpg
Louis Ducruet si Marie Ducruet, Printul Albert de Monaco, Printesa Stephanie de Monaco, Camille Gottlieb   GettyImages 1747255950 jpg
FotoJet Diana jpg
Printesa Kate la Wimbledon 2023   GettyImages 1545777032 jpg
Margareta a României Principele Radu și Charles GettyImages 660591414 jpg