La 100 de ani după Regina Maria, Margareta a României a plecat în turneu european

19 martie, 2024

Familia Regală română se află, zilele acestea, în Regatul belgian, în cadrul turneului diplomatic centenar.

După un secol, pe urmele Regelui Ferdinand și ale Reginei Maria. FOTO: Casa Regală
După un secol, pe urmele Regelui Ferdinand și ale Reginei Maria. FOTO: Casa Regală

Anul 1924 a fost unul dintre cele mai importante momente ale politicii externe românești din secolul al XX-lea. După Marea Unire, Încoronarea de la Alba Iulia și promulgarea Constituției din anul 1923, pentru a sprijini și aprofunda reformele tuturor provinciilor românești, dar și pentru a consolida legăturile țării cu marile puteri europene, Regele Ferdinand și Regina Maria au efectuat patru vizite de Stat în Elveția, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Belgia. Până atunci, diplomația românească nu cunoscuse, un turneu de politică externă de asemenea amploare și cu asemenea impact în țările vizitate.

Dat fiind că toate aceste momente-cheie din istoria noastră modernă au avut în centrul lor Coroana Română, Majestatea Sa Margareta a decis ca, în anul 2024, centenarul celor patru vizite de Stat să fie sărbătorit, așa cum se cuvine, de Familia Regală și de Casa Majestății Sale.

Astfel, în perioada 17-22 martie 2024, Familia Regală română se află într-o vizită oficială în Belgia. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost întâmpinați la Aeroportul din Bruxelles de ambasadorul României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, și de reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Iulia Matei.

Luni, Custodele Coroanei și Principele Consort au fost oaspeții Consulului Onorific al României în Bruges, Gustaf Joeri Beuren. Important centru turistic și de servicii, Bruges a fost considerat, în secolele XIV-XV, drept cel mai prosper oraș de pe continent și est capitala provinciei belgiene Flandra de Vest. Totodată, acolo trăiesc și lucrează numeroși cetățeni români, în zona Zeebrugge existând o biserică ortodoxă română.

După vizitarea Colegiului Europei din Bruges, cuplul regal român a fost primit la Primăria din Bruges, unde Margareta a României a semnat în Cartea de Onoare a orașului. Pe seară,  Custodele Coroanei și Principele Consort au vizitat Primăria din Saint-Gilles, comună integrată în capitala Bruxelles. În superb decorata Sală de Căsătorii a Primăriei Saint-Gilles, a avut loc un eveniment aniversar dedicat Centenarului vizitei de Stat a României în Belgia, cu o expoziție vizând vizita suveranilor României Mari din 1924, un concert de muzică clasică din repertoriul lui George Enescu și dezvelirea, de către primar, a plăcii cu numele “Strada României”, numită astfel cu ocazia vizitei regale, prin votul consiliului local al Comunei Saint-Gilles.

FOTO: Casa Regală



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton Prințul William Foto Profimedia jpg
Sir Christopher Ghika si regina Elisabeta a II a   GettyImages 1324680595 jpg
Regele Frederik și Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (9) jpg
Kate Middleton și sora ei, Pippa Middleton  foto   Profimedia jpg
Majestatea Sa Margareta de Florii 2024   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul William la meci, Profimedia jpg
king charles jpeg
Meghan Markle și Harry OK Mag (4) jpg
Prințesa Rajwa a Iordaniei Foto Profimedia jpg
Principele Nicolae jpg
Prințesa Charlotte a împlinit 9 ani foto Instagram
 Prinţesa Catharina-Amalia a Ţărilor de Jos (© RVD - Gemmy Woud-Binnendijk / Royal House of the Netherlands)
Prințesa Estelle și Prințesa Victoria a Suediei profimedia 0869167968 jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Regina Anne Marie și Regina Margrethe a II a alături de Printesa Benedikte a Danemarcei la 80 de ani   Casa Regală daneză (2) jpg
Prințesa Charlotte colaj  jpg
Ducesa Sophie de Edinburgh, Profimedia (3) jpg