La 69 de ani, Marele Duce Henri de Luxemburg se gândește deja la abdicare

17 aprilie, 2024

După aproape 25 de ani la cârma micului stat european, alături de iubita sa soție, Marea Ducesă Maria-Teres, șeful Casei de Nassau a dezvăluit că are deja în minte data abdicării sale. 

Marea Ducesă Maria-Teresa și Marele Duce Henri de Luxemburg. FOTO: Marea Curte Ducală
Marea Ducesă Maria-Teresa și Marele Duce Henri de Luxemburg. FOTO: Marea Curte Ducală

Este un om discret, care a trăit după un singur motto de-a lungul celor 24 de ani de domnie: „Ich Dien" („Eu servesc”). Marele Duce Henri de Luxemburg, de obicei foarte rezervat, s-a pretat la jocul confidențelor în acest weekend, mai întâi la televiziunea belgiană, în cadrul emisiunii „Place Royale” de pe RTL Tvi, iar apoi, pe 14 aprilie 2024, într-un lung interviu acordat cotidianului belgian „La Libre”. În ajunul vizitei de stat de trei zile la verii săi, Regele Philippe și Regina Mathilde ai Belgiei, Henri de Luxemburg, care a împlinește ieri 69 de ani și i-a sărbătorit la dublu cu vărul său belgian, a făcut câteva dezvăluiri despre o eventuală abdicare.

„Există planuri. Va veni o zi în care va trebui să se facă, iar la un moment dat intenționez să mă retrag. Asta este evident", a declarat Alteța Sa Regală pentru Alix Battard pentru emisiunea „Place Royale”. Este o tradiție de familie ca suveranii luxemburghezi să abdice în favoarea moștenitorului lor. După sora sa, Marie-Adélaide, care a fost nevoită să se retragă în 1918, Marea Ducesă Charlotte a fost cea care a inițiat tradiția renunțării voluntare, trecând ștafeta fiului său, Marele Duce Jean, după 45 de ani pe tron. Henri de Luxemburg a preluat mandatul în anul 2000, după ce tatăl său a decis să îi predea frâiele țării. O moștenire de familie care l-a determinat pe șeful Casei de Nassau să-și pună problema succesiunii sale.

La aproape 70 de ani, el recunoaște că se gândește la acest lucru, dar nu singur: „Toate acestea sunt planificate în cadrul consultărilor de familie. Cred că este foarte important să le oferim tinerilor o perspectivă. Transmiterea și încrederea sunt cele două elemente esențiale în relația mea cu fiul meu, Guillaume", a explicat el pentru „La Libre”. 

Moștenitorul Marelui Ducat, Guillaume de Luxembourg, va trebui, de asemenea, să parcurgă o procedură specială înainte de a deveni șef cu titlu deplin al Marelui Ducat: la fel ca tatăl său, Guillaume va fi mai întâi „reprezentant locotenent". Acest titlu îi permite să exercite temporar toate prerogativele politice și juridice în numele Marelui Duce, astfel încât să se poată familiariza ușor cu funcția supremă. O punte familială între tată și fiu, pentru care vor alege durata și, mai ales, punctul de plecare.

Nu se pune problema ca Marele Duce Henri să transmită ștafeta prin impunerea deciziei sale. Soțul Marii Ducese Maria-Teresa este tată a 5 copii și este conștient de impactul pe care o abdicare l-ar avea asupra restului familiei sale. O noțiune care se află în centrul domniei sale, așa cum subliniază din nou în cotidianul belgian: „Monarhia oferă stabilitate, ceea ce este în beneficiul democrației. Populația simte că există o continuitate. Întotdeauna subliniez aspectul familial: există Marele Duce, Marea Ducesă și copiii, care își asumă fiecare responsabilități din când în când. Sunt convins că există o mare încredere între popor și familia noastră.”

Încrederea sa este dublată de afecțiunea pentru copiii săi și, mai ales, pentru soția sa, cu care formează un parteneriat inseparabil de la căsătoria lor din 1981 și a cărei dragoste "l-a clădit". Nu există nicio îndoială că cuplul regal va profita de o odihnă binemeritată după o domnie fără nori. Știe când îi va ceda Marele Ducat fiului său, Guillaume? La această întrebare, Henri de Luxembourg răspunde malițios, dar ferm: „Da, dar nu vă spun! E secret de familie.”

FOTO: Marea Curte Ducală, Sylvie Lancrenon, SIP/Jean-Christophe Verhaegen - Casa Marelui Duce/Sophie MargueRecente pe Ok! Magazine

harry si meghan B profimedia 0744806273 (1) jpg
Regele Charles și Regina Camilla la Academia Regală de Artă Dramatică, GettyImages (4) jpg
Doria Ragland și Prințul Harry foto  Shutterstock jpg
Prințesa Beatrice Zara Tindall Foto Instagram jpg
Gemenii regali, Printul Jacques si Printesa Gabrielle si Lady Amelia si Lady Eliza Spencer  Palatul Princiar, Instagram jpg
Regele Felipe și Regine Letizia foto  GettyImages jpg
Kate Middleton foto  GettyImages jpg
Mette Marit, Profimedia (3) jpg
Amelia, Kitty, Eliza (S  D) jpg
Regina Letizia sporty chic  profimedia 0877258936 jpg
Pauline Ducruet si Printesa Stephanie de Monaco  Instagram jpg
Regele Charles și a reluat îndatoririle regale, GettyImages (3) jpg
Printesa Kako a Japoniei in Grecia  profimedia 0877057103 jpg
Kate Middleton și Prințul William (4) jpg
Harry și Meghan în Nigeria, GettyImages (6) jpg
Prințul Hussein al Iordaniei și Prințesa Rajwa jpg
Maria Teresa Turrion Borrallo, bona Cambridge (7) jpg
Prințesa Charlene și Albert de Monaco Facebook2 jpg