Letizia a Spaniei, o regină a secolului 21

16 noiembrie, 2015
Spanish Royals Pose at Marivent Palace jpeg

Vorbim de o regină atipică, una căreia nu-i pasă de gura lumii atunci când îmbracă fuste mini la evenimente oficiale, când îşi tunde bob părul care ar fi trebuit strâns într-un coc corespunzător sau când merge la festivaluri şi ascultă formaţii de rock alternativ precum The Eels sau The Killers. Motive cât se poate de întemeiate pentru a i se spune regina hipsteriţă.

image

Letizia Ortiz Rocasolano devenea, în iunie anul trecut, la 42 de ani, pri­ma femeie divorţată consoartă de rege. Azi, la 43 de ani, soţia Regelui Felipe al VI-lea pare a trăi, mai mult ca oricând, în ciuda etichetei regale, îndrăzneală care nu este văzută cu ochi buni de supuşii spanioli, supuşi care n-au primit-o cu braţele deschise nici în primii ei ani de prinţesă. Letizia le apărea ca fiind distantă, rece, ambiţioasă, iar mina ei sobră nu avea cum să câştige afecţiunea spaniolilor, care nu dădeau doi bani pe frumuseţea ei ieşită din comun. Însă Letizia este mai mult decât un chip frumos care a fermecat un prinţ moştenitor, căci fragila spanio­loaică şi-a făcut singură un nume în jurnalismul de televiziune, fără niciun ajutor… princiar.

Născută în oraşul Oviedo (Principatul Astu­ria), într-o familie fără origini aristocratice, Leti a visat de mică să-i calce pe urme tatălui său, Jesús José Ortiz Álvarez, cunoscut ziarist. Mama sa, în schimb, era asistentă medicală, însă cel mai mult s-a adus în discuţie, în Spania viitoarei regine, profesia modestă a unuia dintre bunici, şofer de taxi. De fapt, Letizia are multe schelete ascunse în dulap, atunci când vorbim de familia ei, cel mai mediatizat fiind cazul surorii ei mai mici, Érika, suferindă de depresie, care a murit la 32 de ani, în 2007, după ce a înghiţit intenţionat o cantitate mare de medicamente. Cei care au catalogat-o pe viitoarea regină ca fiind rece şi-au înghiţit cuvin­tele, după ce o Letizia însărcinată pe atunci cu cea de-a doua ei fiică, Sofia, apărea la înmormântarea surorii ei doborâtă de durere.

Poate că mina sobră a frumoasei regine este re­zultatul anilor buni petrecuţi în departamentul de ştiri al televiziunilor, căci Letizia Ortiz, licen­ţiată în Jurnalism, a lucrat la versiunea spaniolă a postului TV economic Bloomberg, apoi în reţeaua CNN+, pentru ca, în 2000, să facă pasul către te­leviziunea naţională, TVE. Acolo, doar cerul a fost limita pentru ambiţioasa jurnalistă, devenită un fel de Andreea Esca a Spaniei, după ce, în august 2003, cu câteva luni înainte de logodna cu Felipe, a fost promovată la pupitrul principalului jurnal de ştiri naţional, Telediario 2. Profesia a adus-o, de altfel, şi lângă cel mai râvnit burlac din ţară, Prinţul Felipe. S-a întâmplat în noiembrie 2002, atunci când Letizia acoperea, ca trimis special în Galicia, dezastrul natural produs de scufundarea petrolierului Prestige, lângă coasta de nord-vest a ţării. Prinţul sosise în inspecţie la locul catastrofei, de pe urma căreia a înflorit una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste din Spania. Letizia şi Felipe au început să iasă împreună, dar, timp de multe luni, relaţia lor a fost cel mai bine ascuns secret din ţară.

image

Până la urmă, era vorba şi de o femeie divorţa­tă de curând, şi anume în 1999, iar curtea regală nu era prea fericită cu alegerea viitorului rege. De fapt, vorbim de un mariaj de doar un an, între tânăra jurnalistă şi un scriitor şi profesor de lite­ratură cu zece ani mai în vârstă decât ea, Alonso Guerrero Pérez. Cum cei doi s-au cununat doar civil, biserica catolică nu l-a considerat valid din punct de vedere canonic, iar Letizia a avut permi­siunea de-a avea o nuntă religioasă cu al ei prinţ.

Dar nu doar acest mariaj efemer i-a făcut pe mulţi să ridice din sprâncene. Acum doi ani, veri­şorul Letiziei, David Rocasolano, a tulburat şi mai mult apele cu o carte biografică, Adios, Princesa, în care a dezvăluit că soţia regelui Spaniei a făcut un avort înainte să intre în familia regală, într-o pe­rioadă în care avorturile erau interzise în această ţară. Ca să nu mai vorbim de acele tablouri nud, de la talie în sus doar, ce-i drept, realizate de un amic intim al Letiziei, artisul cubanez Waldo Saavedra, în timpul şederii ei în Guadalajara, Mexic, după terminarea studiilor.

image

Cu toate aces­tea, Saavedra spune că Letizia nu i-a pozat goală, susţinând că a realizat seria de tablouri inspirân­du-se din fotografii şi… propria imaginaţie. De ce nu e populară Letizia? Toţi avem un trecut şi chiar şi cel mai scorţos popor din lume poate tre­ce peste greşelile tinereţii, aşa că nu acestea sunt motivul pentru care regina nu le este simpatică spaniolilor. Ambiţia acestei femei de carieră este ceea ce i-a deranjat, mai degrabă, pe lângă mult mediatizatele ei operaţii estetice, care nu cores­pund, se pare, cu statutul unei prinţese.

image

Iar influenţa pe care o are asupra soţului ei, care depăşeşte limitele unei regine consoarte, nu este văzută, nici ea, deloc cu ochi buni. Ca să înţelegeţi, la primul ei eveniment oficial de după logodna din 2003, când discursul Letiziei a fost întrerupt de Felipe, aceasta i-a cerut, de faţă cu toată presa, s-o lase să-şi termine fraza. Ups! Şi asta nu e tot. „Letizia l-a pus pe prinţ în câteva posturi foarte inconfortabile. În mai multe oca­zii, la evenimente publice sau ceremonii, i-a spus prinţului «Hai să plecăm», atunci când era plicti­sită sau obosită“, declară Jaime Penafiel, jurnalist spaniol cu legături la casa regală.

Gurile rele n-au putut impiedica, însă, nici spectaculoasa nuntă regală din 22 mai 2004, acolo unde Letizia cea fără sânge albastru a stră­lucit în rochia ei de mireasă cu trenă de cinci metri, nici încoronarea lui Felipe ca rege, pe 19 iunie anul trecut, şi, mai ales, nici desfăşurarea atât de frumoasă a unei poveşti de dragoste, ale cărei fructe au fost drăgălaşele Infante Leonor şi Sofia.

foto: guliver/getty images/rex featuresRecente pe Ok! Magazine

Kate Middleton și Prințul William în vizită la Aberfan (1) jpg
Margareta a Danemarcei, Nikolai si fratii, GettyImages 521552898 jpg
Kate Middleton și Prințul William la Birmingham, Getty (3) jpg
Prințesa Diana, Frances Shand Kydd  sursa   GettyImages jpg
Regele Charles și Camilla FOTO Profimedia (2) jpg
Prințul Harry și Meghan Markle la recepția de nuntă din 2018, Getty (4) jpg
Charles in Transilvania casa de la Viscri (4) jpg
Printul George are o proprietate in Romania jpg
Kate Middleton Charlotte George Louis
regele charles (1) jpg
George și Charlotte jpg
Prințul Harry, Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
Dineul de la Monaco, Prinții de Monaco, Charlene și Albert, Facebook jpg
Zara și Mike Tindall, Getty (1) jpg
Sussex și copiii la Montecito, Profimedia (2) jpg
Cele mai frumoase rochii de mireasă  Grace Kelly jpeg
Kate Middleton GettyImages 1493150601 jpg
Jazmin Grimaldi   profimedia 0780030888 jpg