Letizia a Spaniei, o regin─â a secolului 21

16 noiembrie, 2015
Spanish Royals Pose at Marivent Palace jpeg

Vorbim de o regin─â atipic─â, una c─âreia nu-i pas─â de gura lumii atunci c├ónd ├«mbrac─â fuste mini la evenimente oficiale, c├ónd ├«┼či tunde bob p─ârul care ar fi trebuit str├óns ├«ntr-un coc corespunz─âtor sau c├ónd merge la festivaluri ┼či ascult─â forma┼úii de rock alternativ precum The Eels sau The Killers. Motive c├ót se poate de ├«ntemeiate pentru a i se spune regina hipsteri┼ú─â.

image

Letizia Ortiz Rocasolano devenea, ├«n iunie anul trecut, la 42 de ani, pri┬şma femeie divor┼úat─â consoart─â de rege. Azi, la 43 de ani, so┼úia Regelui Felipe al VI-lea pare a tr─âi, mai mult ca oric├ónd, ├«n ciuda etichetei regale, ├«ndr─âzneal─â care nu este v─âzut─â cu ochi buni de supu┼čii spanioli, supu┼či care n-au primit-o cu bra┼úele deschise nici ├«n primii ei ani de prin┼úes─â. Letizia le ap─ârea ca fiind distant─â, rece, ambi┼úioas─â, iar mina ei sobr─â nu avea cum s─â c├ó┼čtige afec┼úiunea spaniolilor, care nu d─âdeau doi bani pe frumuse┼úea ei ie┼čit─â din comun. ├Äns─â Letizia este mai mult dec├ót un chip frumos care a fermecat un prin┼ú mo┼čtenitor, c─âci fragila spanio┬şloaic─â ┼či-a f─âcut singur─â un nume ├«n jurnalismul de televiziune, f─âr─â niciun ajutorÔÇŽ princiar.

N─âscut─â ├«n ora┼čul Oviedo (Principatul Astu┬şria), ├«ntr-o familie f─âr─â origini aristocratice, Leti a visat de mic─â s─â-i calce pe urme tat─âlui s─âu, Jes├║s Jos├ę Ortiz ├ülvarez, cunoscut ziarist. Mama sa, ├«n schimb, era asistent─â medical─â, ├«ns─â cel mai mult s-a adus ├«n discu┼úie, ├«n Spania viitoarei regine, profesia modest─â a unuia dintre bunici, ┼čofer de taxi. De fapt, Letizia are multe schelete ascunse ├«n dulap, atunci c├ónd vorbim de familia ei, cel mai mediatizat fiind cazul surorii ei mai mici, ├ërika, suferind─â de depresie, care a murit la 32 de ani, ├«n 2007, dup─â ce a ├«nghi┼úit inten┼úionat o cantitate mare de medicamente. Cei care au catalogat-o pe viitoarea regin─â ca fiind rece ┼či-au ├«nghi┼úit cuvin┬ştele, dup─â ce o Letizia ├«ns─ârcinat─â pe atunci cu cea de-a doua ei fiic─â, Sofia, ap─ârea la ├«nmorm├óntarea surorii ei dobor├ót─â de durere.

Poate c─â mina sobr─â a frumoasei regine este re┬şzultatul anilor buni petrecu┼úi ├«n departamentul de ┼čtiri al televiziunilor, c─âci Letizia Ortiz, licen┬ş┼úiat─â ├«n Jurnalism, a lucrat la versiunea spaniol─â a postului TV economic Bloomberg, apoi ├«n re┼úeaua CNN+, pentru ca, ├«n 2000, s─â fac─â pasul c─âtre te┬şleviziunea na┼úional─â, TVE. Acolo, doar cerul a fost limita pentru ambi┼úioasa jurnalist─â, devenit─â un fel de Andreea Esca a Spaniei, dup─â ce, ├«n august 2003, cu c├óteva luni ├«nainte de logodna cu Felipe, a fost promovat─â la pupitrul principalului jurnal de ┼čtiri na┼úional, Telediario 2. Profesia a adus-o, de altfel, ┼či l├óng─â cel mai r├óvnit burlac din ┼úar─â, Prin┼úul Felipe. S-a ├«nt├ómplat ├«n noiembrie 2002, atunci c├ónd Letizia acoperea, ca trimis special ├«n Galicia, dezastrul natural produs de scufundarea petrolierului Prestige, l├óng─â coasta de nord-vest a ┼ú─ârii. Prin┼úul sosise ├«n inspec┼úie la locul catastrofei, de pe urma c─âreia a ├«nflorit una dintre cele mai frumoase pove┼čti de dragoste din Spania. Letizia ┼či Felipe au ├«nceput s─â ias─â ├«mpreun─â, dar, timp de multe luni, rela┼úia lor a fost cel mai bine ascuns secret din ┼úar─â.

image

P├ón─â la urm─â, era vorba ┼či de o femeie divor┼úa┬şt─â de cur├ónd, ┼či anume ├«n 1999, iar curtea regal─â nu era prea fericit─â cu alegerea viitorului rege. De fapt, vorbim de un mariaj de doar un an, ├«ntre t├ón─âra jurnalist─â ┼či un scriitor ┼či profesor de lite┬şratur─â cu zece ani mai ├«n v├órst─â dec├ót ea, Alonso Guerrero P├ęrez. Cum cei doi s-au cununat doar civil, biserica catolic─â nu l-a considerat valid din punct de vedere canonic, iar Letizia a avut permi┬şsiunea de-a avea o nunt─â religioas─â cu al ei prin┼ú.

Dar nu doar acest mariaj efemer i-a f─âcut pe mul┼úi s─â ridice din spr├óncene. Acum doi ani, veri┬ş┼čorul Letiziei, David Rocasolano, a tulburat ┼či mai mult apele cu o carte biografic─â, Adios, Princesa, ├«n care a dezv─âluit c─â so┼úia regelui Spaniei a f─âcut un avort ├«nainte s─â intre ├«n familia regal─â, ├«ntr-o pe┬şrioad─â ├«n care avorturile erau interzise ├«n aceast─â ┼úar─â. Ca s─â nu mai vorbim de acele tablouri nud, de la talie ├«n sus doar, ce-i drept, realizate de un amic intim al Letiziei, artisul cubanez Waldo Saavedra, ├«n timpul ┼čederii ei ├«n Guadalajara, Mexic, dup─â terminarea studiilor.

image

Cu toate aces┬ştea, Saavedra spune c─â Letizia nu i-a pozat goal─â, sus┼úin├ónd c─â a realizat seria de tablouri inspir├ón┬şdu-se din fotografii ┼čiÔÇŽ propria imagina┼úie. De ce nu e popular─â Letizia? To┼úi avem un trecut ┼či chiar ┼či cel mai scor┼úos popor din lume poate tre┬şce peste gre┼čelile tinere┼úii, a┼ča c─â nu acestea sunt motivul pentru care regina nu le este simpatic─â spaniolilor. Ambi┼úia acestei femei de carier─â este ceea ce i-a deranjat, mai degrab─â, pe l├óng─â mult mediatizatele ei opera┼úii estetice, care nu cores┬şpund, se pare, cu statutul unei prin┼úese.

image

Iar influen┼úa pe care o are asupra so┼úului ei, care dep─â┼če┼čte limitele unei regine consoarte, nu este v─âzut─â, nici ea, deloc cu ochi buni. Ca s─â ├«n┼úelege┼úi, la primul ei eveniment oficial de dup─â logodna din 2003, c├ónd discursul Letiziei a fost ├«ntrerupt de Felipe, aceasta i-a cerut, de fa┼ú─â cu toat─â presa, s-o lase s─â-┼či termine fraza. Ups! ┼×i asta nu e tot. ÔÇ×Letizia l-a pus pe prin┼ú ├«n c├óteva posturi foarte inconfortabile. ├Än mai multe oca┬şzii, la evenimente publice sau ceremonii, i-a spus prin┼úului ┬źHai s─â plec─âm┬╗, atunci c├ónd era plicti┬şsit─â sau obosit─âÔÇť, declar─â Jaime Penafiel, jurnalist spaniol cu leg─âturi la casa regal─â.

Gurile rele n-au putut impiedica, ├«ns─â, nici spectaculoasa nunt─â regal─â din 22 mai 2004, acolo unde Letizia cea f─âr─â s├ónge albastru a str─â┬şlucit ├«n rochia ei de mireas─â cu tren─â de cinci metri, nici ├«ncoronarea lui Felipe ca rege, pe 19 iunie anul trecut, ┼či, mai ales, nici desf─â┼čurarea at├ót de frumoas─â a unei pove┼čti de dragoste, ale c─ârei fructe au fost dr─âg─âla┼čele Infante Leonor ┼či Sofia.

foto: guliver/getty images/rex features