Maia Sandu, în ie moldovenească la dineul de stat oferit de Familia Regală a Norvegiei

8 mai, 2024

Președinta Republicii Moldova a a fost primită la Oslo de către Regele Harald și Regina Sonja.

Maia Sandu, alături de Familia Regală norvegiană. FOTO: Casa Regală norvegiană
Maia Sandu, alături de Familia Regală norvegiană. FOTO: Casa Regală norvegiană

Pentru prima oară de când se află în funcție, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ajuns în regatul norvegian. Timp de două zile, aceasta a efectuat o vizită de stat la Oslo, în zilele de 6 și 7 mai 2024, la invitația Regelui Harald și a Reginei Sonja. Totodată, aceasta este și prima dată când un președinte moldovean vizitează Norvegia.

Chiar luni, în a doua zi a Paștelui ortodox, Maia Sandu a ajuns în Piața Palatului și a fost întâmpinată de Regele Harald, Regina Sonja, Prințul Moștenitor Haakon și Prințesa Moștenitoare Mette-Marit.

„În ultimii doi ani, Norvegia a oferit sprijin consistent Moldovei și cetățenilor săi. Această vizită este o ocazie de a ne exprima recunoștința și de a aprofunda relațiile bilaterale. Le mulțumesc membrilor Familiei Regale pentru primirea călduroasă și pentru discuțiile constructive privind parteneriatul dintre țările noastre”, a scris aceasta într-o postare de pe conturile sale de socializare, în care a atașat și câteva fotografii de la primirea ce i-a fost făcută la Oslo, unde a avut și câteva întrevederi în Parlament cu Prim-ministrul și membrii guvernului norvegian.

„Vizita de stat a președintei Maia Sandu a avut accent pe consecințele majore ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pentru Moldova. Autorităţile au fost nevoite să facă faţă unei crize profunde pentru economie, aprovizionarea cu energie şi securitatea naţională. Dar a fost și o ocazie să sărbătorim arta și cultura moldovenească, inclusiv o expoziție a artistei moldoveance Valeria Duca, care trăiește în Norvegia”, se arată în comunicatul Casei Regale norvegiene.

Interesant este că, la dineul de stat, Maia Sandu a fost inspirată să aleagă o ie moldovenească, cusută cu negru, ca în Bucovina, pe care a mixat-o cu o fustă amplă lungă din tafta neagră și prin care a onorat cultura și tradiția strămoșească. Totodată, în contextul politic amintit și în comunicatul Casei Regale norvegiene, această alegere are și o semnificație profund naționalistă, ca un manifest la pericolul reprezentat de Rusia, care chiar ieri, la reconfirmarea lui Vladimir Putin în funcția de președinte, pentru al 5-lea mandat, a lansat noi intenții beligerante.

FOTO: Casa Regală norvegiană, Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Regele Charles Foto profimedia jpg
Prințesa Charlotte colaj  jpg
Prințul Charles  sursa foto   GettyImages jpg
Charles Harry și Meghan GettyImages 1129882164 jpg
Charles, William și Harry jpg
Alina Maria si Nicolae al Romaniei, nasi de botez pentru Marija a Serbiei, fiica Printul Filip si Printesa Danica   Instagram (2) jpg
Kate Middleton jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Prințul Harry și Meghan Markle  foto   Profimedia jpg
Prințesa Carina Sayn Wittgenstein Berleburg și prințul Gustaf zu Sayn Wittgenstein Berleburg, Profimedia (1) jpg
Regina Mary și Regele Frederik, plimbare prin Oslo, Profimedia (2) jpg
Thomas Kingston si Lady Gabriella Windsor, alaturi de Regele Charles la Ascot 2023   profimedia 0785167256 jpg
Regina Camilla Foto Getty Images (5) jpg
Prințul Harry și Meghan Markle, Prințul William și Kate Middleton  foto   Getty jpg
Margareta a României cu Principele Radu foto Facebook jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul Harry și Meghan Markle la recepția de nuntă din 2018, Getty (4) jpg
Prințesa Charlene și Albert de Monaco Facebook jpg