Mary a Danemarcei. Regina de la capătul lumii, noua perlă a coroanei daneze

13 ianuarie, 2024

Născută la Antipozi, această femeie ce pare sora mai mare a lui Kate Middleton va marca, pe 14 ianuarie, o premieră: prima regină de origine australiană pe care o cunoaște această lume.

Mary a Danemarcei foto GettyImages 50838255 jpg

Venerabila Regină Margrethe a II-a a Danemarcei a șocat o lume întreagă atunci când a anunțat, în discursul ei din noaptea de Revelion, că se va retrage de la șefia casei regale daneze, după o domnie de 52 de ani, fiind a doua cea mai longevivă suverană, după Regina Elisabeta a Angliei.

Prin urmare, din data de 14 ianuarie, regina în vârstă de 83 de ani este urmată la tron de către fiul ei, Prințul moștenitor Frederik, iar soția acestuia, Prințesa Mary, devine regină-consoartă, prima din lume născută în Australia.

Comentatorii regali au declarat că Margrethe a aruncat în mod deliberat această „bombă masivă”, la momentul potrivit, pentru a asigura viitorul familiei regale daneze și „cel mai mare atu” al acesteia: Prințesa moștenitoare Mary.

Regina Margrethe, Printesa Mary si Printul Frederik al Danemarcei la balul diplomatic   profimedia 0833966855 jpg

Cu doar două săptămâni înainte de marele anunț, Mary era zărită cu ochii în lacrimi în vacanța ei din Australia natală, după ce soțul ei fusese fotografiat la Madrid în compania unei mondene mexicane atrăgătoare, pe numele ei Genoveva Casanova, stârnind zvonuri despre o presupusă aventură cu aceasta. „Regina a știut dintotdeauna că Mary este un atu fantastic pentru familia regală și că, dacă ea ar pleca, ar fi un dezastru”, susține autorul regal Phil Dampier.

Relația viitorului cuplu suveran a trecut prin cea mare mare cumpănă în luna octombrie a anului trecut, după ce au apărut fotografii în presa spaniolă cu Frederik, în vârstă de 55 de ani, ieșind la cină, în Madrid, cu Genoveva Casanova și (mai rău!) înnoptând în același imobil cu apartamente. Genoveva (47), fost model mexican, a fost căsătorită cu aristocratul Cayetano Martinez de Irujo, unul dintre cei cinci fii ai defunctei Ducese de Alba, și este o obișnuită a înaltei societății și a cercurilor prin care se învârt regalii.

Chiar și-așa, aceasta a negat vehement speculațiile din presa spaniolă, în timp ce atât Mary, cât și soțul ei au tăcut mâlc. Au răspuns, însă, prin apariții publice împreună, în care se țineau de mână, ca niciodată, dar limbajul corpului lor trăda o răceală de netăgăduit.

Cea mai compătimită soție de rege.

Într-adevăr, Mary este pentru coroana daneză ceea ce-i Kate pentru cea britanică, însă puțini știu detalii despre această australiancă în vârstă de 51 de ani, pe care prințul danez a cunoscut-o într-un pub din Sydney, în anul 2000.

Mary Donaldson s-a născut la Hobart, în Tasmania, pe 5 februarie 1972, într-o familie cu origini scoțiene, din clanul MacDonald, de care viitoarea regină este foarte mândră. Bruneta lucra ca director de publicitate într-o firmă, atunci când l-a întâlnit pe Frederik, în urmă cu 23 de ani, și habar n-avea că acel turist european chipeș, cu care discutase ore întregi în acel pub din Sydney, era, de fapt, viitorul rege al Danemarcei.

„Când am făcut cunoștință, ne-am strâns mâna. Nu știam că este prinț în Danemarca. O jumătate de oră mai târziu, cineva a venit la mine și mi-a spus: Știi cine sunt acești oameni?”, a dezvăluit Mary într-un interviu despre prima întâlnire cu soțul ei. După întâlnirea lor, Fred, așa cum s-a prezentat prințul pe atunci în vârstă de 32 de ani, care se afla în Australia pentru a sprijini echipa de navigație a Danemarcei la Jocurile Olimpice din 2000, i-a cerut lui Mary numărul de telefon. Ei au menținut, apoi, o relație la distanță timp de un an, înainte ca Mary să se mute în Danemarca pentru a studia limba daneză la Copenhaga, în 2001.

La începutul lui 2003, mama lui Frederik, Regina Margrethe, a recunoscut public relația acestuia, iar cuplul și-a anunțat logodna la Castelul Amalienborg, pe 8 octombrie în același an. Frederik și Mary s-au căsătorit pe 14 mai 2004, la Catedrala din Copenhaga, iar la altar, prințul a jurat că „de astăzi, Mary este a mea și eu sunt al ei. O iubesc și o voi proteja cu toată dragostea mea".

Înainte de relația lor, Frederik avea un renume de „răsfățat”, conducea mașini rapide și i se spunea „Prințul Moștenitor Casanova”, ca urmare a numeroaselor lui relații cu manechine și vedete pop. În ochii publicului danez, lui Mary i se datorează faptul că fostul „prinț petrecăreț” s-a transformat într-un tată de familie devotat. Cel puțin, până la derapajul din octombrie... Căsătorită de 19 ani cu “Fred” și mamă a patru copii mari, Mary și-a cucerit țara adoptivă și prin devotamentul ei față de coroana daneză și fluența cu care a ajuns să vorbească limba soțului ei.

Cert este că fiul reginei care se retrage pe 14 ianuarie va urca pe tron cu tot cu suspiciunile legate de presupusa lui infidelitate, una... deconspirată cu doar câteva luni în urmă. Iar eleganta lui soție va primi, odată cu titlul de regină consoartă, și pe cel de cea mai compătimită soție de rege.

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Regele Charles Foto profimedia jpg
Prințesa Charlotte colaj  jpg
Prințul Charles  sursa foto   GettyImages jpg
Charles Harry și Meghan GettyImages 1129882164 jpg
Charles, William și Harry jpg
Alina Maria si Nicolae al Romaniei, nasi de botez pentru Marija a Serbiei, fiica Printul Filip si Printesa Danica   Instagram (2) jpg
Kate Middleton jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Prințul Harry și Meghan Markle  foto   Profimedia jpg
Prințesa Carina Sayn Wittgenstein Berleburg și prințul Gustaf zu Sayn Wittgenstein Berleburg, Profimedia (1) jpg
Regina Mary și Regele Frederik, plimbare prin Oslo, Profimedia (2) jpg
Thomas Kingston si Lady Gabriella Windsor, alaturi de Regele Charles la Ascot 2023   profimedia 0785167256 jpg
Regina Camilla Foto Getty Images (5) jpg
Prințul Harry și Meghan Markle, Prințul William și Kate Middleton  foto   Getty jpg
Margareta a României cu Principele Radu foto Facebook jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul Harry și Meghan Markle la recepția de nuntă din 2018, Getty (4) jpg
Prințesa Charlene și Albert de Monaco Facebook jpg