Membrii familiilor regale europene s-au reunit la funeraliile Prințului de Savoia

11 februarie, 2024

Ultimul prinț născut în timpul monarhiei italiene a fost înhumat la Torino, în prezența familiei și a rudelor și prietenilor din celelalte familii regale.

Regina Sofia și Prințul Albert de Monaco au fost și ei la Torino. FOTO: Getty Images
Regina Sofia și Prințul Albert de Monaco au fost și ei la Torino. FOTO: Getty Images

Zi cu ploaie măruntă la Torino, la înmormântarea celui care visa să restaureze monarhia în Italia. La căpătâiul său îl deplâng soția, fiul, nora și cele două nepoate. Ei sunt ultimii membrii revelanți, cu drept de moștenire dinastic, dintr-un lung șir de regi, duci și conți de Savoia, a căror influență s-a răspândit peste tot în Europa, din Italia până în Spania, Albania, Armenia, Cipru și Croația și chiar mai departe, până în Israel și Etiopia. Dacă văduva îndurerată a lui Vittorio Emanuele nu poate emite pretenții decât asupra averii - parte din ea adusă de ea însăși ca zestre, Marina Doria fiind moștenitoarea unor industriași elvețieni înavuțiți dintr-o afacere cu biscuiți -, fiul lor, Emanuele Filiberto este cel care ar putea încerca să ducă visul regal al tatălui său mai departe. Căci dacă a existat un țel constant al controversatului Vittorio Emanuele acela a fost ca el, ca unicul fiu al fostului Rege al Italiei, Umberto al II-lea, să reinstaureze monarhia în Italia.

Totuși, într-o lume tot mai globalizată, în care monarhiile se străduiesc din răsputeri să-și afirme relevanța, Prințul Emanuele Filiberto, ajuns la vârsta de 51 de ani, abia ce-a preluat șefia Casei de Savoia pe 3 februarie, imediat ce tatăl său s-a stins din viață, dar nu intenționează și nici nu fabulează asupra viitorului dinastic al familiei sale. Ba chiar a anunțat încă de acum câțiva ani că se va da la o parte și îi va ceda titlul său de moștenitor dinastic fiicei sale celei mari, Vittoria de Savoia.

Notăm și noi, așa cum va consemna și istoria acestei familii, reuniunea ultimilor membrii relevanți ai Familiei de Savoia la funeraliile Prințului Vittorio Emanuele. Cu hainele cernite și uniți în durere, Prințul Emanuele Filiberto, soția sa, actrița franceză Clotilde Courau, și fiicele lor, prințesele Vittoria și Luisa de Savoia, s-au adunat vineri la slujba de la biserica Sant'Uberto din Torino și ierii la înmormântarea de la Bazilica Superga din Torino.

Marina Doria, Emanuele Filiberto, Clotilde Courau, Vittoria și Luisa. FOTO: Getty Images
Marina Doria, Emanuele Filiberto, Clotilde Courau, Vittoria și Luisa. FOTO: Getty Images

Vizibil emoționat, fiul defunctului i-a adus un omagiu înainte de înmormântare: „Pentru mine, a fost un tată, un prieten și un ghid. De la o vârstă foarte fragedă, îmi spunea: „Vreau să-ți ofer dragostea pe care nu am primit-o de la părinții mei"".

La priveghi, văduva prințului, Marina Ricolfi-Doria, și-a făcut prima apariție publică de la moartea soțului ei.

Ieri, la înmormântare, familiei îndurerate li s-au alăturat și membrii din celelalte familii regale europene domnitoare, precum Regina Sofia a Spaniei și Prințul Albert de Monaco, dar și din familii regale ne-domnitoare, cu urmași crescuți în exil ori cu titluri nerecunoscute precum: Aimone, Duce de AostaPrințul Carol de Bourbon Două Sicilii, Duce de Castro și Prințesa Maria Carolina, Ducesă de Calabria și PalermoPrințul Charles Louis, Duce de Chartres și Ileana ManosPrințesa Victoria Romanovna; Leka, Prințul Albaniei.

FOTO: Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Prințul Frederik și Prințesa Mary, Foto Profimedia jpg
Regele Charles George Charlotte Louis jpg
Kate, William și Harry, Foto Getty (6) jpg
kate william george charlotte louis jpg
Printul Christian al Danemarcei la majorat   Casa Regala daneza (4) jpg
Regele Charles și a reluat îndatoririle regale, GettyImages (3) jpg
Prințul William Foto Getty Images (1) jpg
Earl Charles Spencer și Harry, Getty (2) jpg
Regele Charles și a reluat îndatoririle regale, GettyImages (5) jpg
Regina Camilla la Clarence House, Profimedia (3) jpg
kate william profimedia 0764084002 jpg
Regele Charles și Regina Camilla de Paște foto Getty Images (2) jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh în vizită în Ucraina, GettyImages (9) jpg
3 printul william pilot de elicoptere sanitare ambulanta coronavirus 3 jpg jpeg
Prințul Harry și Meghan Markle foto profimedia (1) jpg
Prințul Christian al Danemarcei Foto Instagram Casa Regală Daneză (2) jpg
Printesa Gabriella si Printul Jacques de Monaco, alaturi de Printesa Charlene de Monaco si Printul Albert de Monaco   profimedia 0868411794 jpg
Prințul William și Kate Middleton Foto Getty Images   Instagram jpg