Moartea subită a bunicului lui Charles a șocat lumea. Acum 72 de ani, o regină urca prea devreme pe tron

7 februarie, 2024

Istoria s-ar putea repeta în regatul britanic? Doar că, de data aceasta, nimeni nu se gândește la o moarte a regelui, ci, mai degrabă, la o abdicare, din cauza stării de sănătate.

Pe 6 februarie, în urmă cu 72 de ani, bunicul lui Charles, Regele George al VI-lea, murea brusc în somn, la moșia regală Sandringham din Norfolk.

Regele Charles cu bunicul lui Regele George si bunica Elisabeta GettyImages 858845 jpg

Avea doar 56 de ani și fusese personajul mult iubit al națiunii în cele mai întunecate zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Ca o coincidență stranie, cu o zi înainte de comemorarea morții bunicului său, Regele Charles face un anunț care a șocat o lume întreagă: a fost diagnosticat cu cancer.

Fiind cel de-al doilea fiu al lui George al V-lea, tatăl Elisabetei a urcat la rândul lui pe neașteptate pe tron, în decembrie 1936, după abdicarea dramatică a fratelui mai mare Edward al VIII-lea, după ce acesta din urmă a ales o viață în afara tronului, alături de Wallis Simpson.

Stres și fumatul intens au avut un impact grav asupra sănătății Regelui George al VI-lea, iar în 1951, tatăl Elisabetei a trebuit să fie supus unei operații de îndepărtare a unui plămân din cauza unei tumori maligne.

Ultima sa apariție publică a fost atunci când și-a luat rămas bun de la fiica sa cea mare, Prințesa Elisabeta, pe aeroportul din Londra, pe 31 ianuarie 1952, în timp ce ea și soțul ei, Ducele de Edinburgh, au pornit într-un un lung turneu în Commonwealth.

Acesta este motivul pentru care pe atunci Prințesa moștenitoare Elisabeta se afla la mii de kilometri distanță, într-o rezervație din Kenya, când regele a murit în somn, șase zile mai târziu, pe 6 februarie 1952. Turneul regal a fost anulat, iar Elisabeta și Philip au ajuns acasă pe 7 februarie.

Regele Charles al III lea si bunicul sau, Regele George al VI lea jpg

A doua zi, 8 februarie, Prințesa Elisabeta a fost proclamată oficial Regină, la doar 25 de ani.

În cazul lui Charles, doctorii și sursele regale sunt optimiste, iar cancerul regelui se pare că a fost descoperit într-o formă incipientă, dacă ar fi să dăm crezare zvonurilor, așa că ne așteptăm ca monarhul să mai stea printre noi ani buni de-acum.

Chiar și-așa, anunțul că Charles a fost lovit de această boală nemiloasă este unic și neașteptat, într-o lume în care figurile regale păreau, cel puțin pentru noi, oamenii de rând, incompatibile cu boala.

Foto: profimedia, getty images



Recente pe Ok! Magazine

Regele Charles Foto profimedia jpg
Prințesa Charlotte colaj  jpg
Prințul Charles  sursa foto   GettyImages jpg
Charles Harry și Meghan GettyImages 1129882164 jpg
Charles, William și Harry jpg
Alina Maria si Nicolae al Romaniei, nasi de botez pentru Marija a Serbiei, fiica Printul Filip si Printesa Danica   Instagram (2) jpg
Kate Middleton jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Prințul Harry și Meghan Markle  foto   Profimedia jpg
Prințesa Carina Sayn Wittgenstein Berleburg și prințul Gustaf zu Sayn Wittgenstein Berleburg, Profimedia (1) jpg
Regina Mary și Regele Frederik, plimbare prin Oslo, Profimedia (2) jpg
Thomas Kingston si Lady Gabriella Windsor, alaturi de Regele Charles la Ascot 2023   profimedia 0785167256 jpg
Regina Camilla Foto Getty Images (5) jpg
Prințul Harry și Meghan Markle, Prințul William și Kate Middleton  foto   Getty jpg
Margareta a României cu Principele Radu foto Facebook jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul Harry și Meghan Markle la recepția de nuntă din 2018, Getty (4) jpg
Prințesa Charlene și Albert de Monaco Facebook jpg