Motivul pentru care Camilla, deși este regină, n-are privilegiul de a purta alb când îl întâlnește pe Papa, ca Charlene
Odată cu înscăunarea noului Papă Leon, vor urma, cu siguranță, vizitele capetelor încoronate acasă la Suveranul Pontif.
Iar când vine vorba despre reginele lumii, unele dintre acestea vor purta haine albe când se vor întâlni cu Papa, dar nu și Camilla. Soția Regelui Charles, așa cum s-a putut vedea și la ultima sa întâlnire cu defunctul Papă Francisc, de pe 9 aprilie, trebuie să adopte dress code-ul all black.

Într-adevăr, Reginei Camilla i-a fost interzis să poarte alb deoarece codul vestimentar dictează că numai reginele și soțiile de suverani botezate în religia catolică poartă alb atunci când se întâlnesc cu Papa.
Această regulă adoptată de Vatican poartă denumirea de „il privilegio del blanco”, care se traduce prin „privilegiul albului”. Biserica Angliei s-a separat de Biserica Catolică în 1534, iar cum Regina Camilla este soția șefului de stat al Angliei, ea nu va putea purta alb în vizitele ei la Vatican.
În plus, este obișnuit ca femeile să poarte un voal de dantelă atunci când se întâlnesc cu liderul bisericii în biroul papal. Cu toate acestea, regula vălului nu se aplică întâlnirilor din afara Vaticanului. Așa se explică de ce regretata Regina Elisabeta a purtat obișnuita sa ținută pastelată atunci când l-a întâlnit pe Papa Francisc în afara Vaticanului.

Doar șapte femei din întreaga lume au voie să poarte alb atunci când îl întâlnesc pe Papa la Vatican. Acestea sunt Prințesa Charlene de Monaco, Regina Letizia a Spaniei, Regina Sofia a Spaniei, Regina Mathilde și Regina Paola ale Belgiei, Marea Ducesă Maria Teresa de Luxemburg și Prințesa Marina de Napoli.
Motivul: toate cele șapte femei sunt catolice prin botez sau au devenit în urma căsătoriei.

Cât despre noul Papă Leon al XIV-lea, acesta își va inaugura oficial papalitatea cu o liturghie în Piața Sfântul Petru din Roma, pe 18 mai.
Deși americanul Robert Francis Prevost a fost ales papă pe 8 mai, în urma tradiționalului Conclav, liturghia de inaugurare – care a înlocuit încoronarea papală după pontificatul Sfântului Paul al VI-lea – marchează oficial începutul mandatului său, prin primirea inelului pescarului și a paliumului, o bandă de lână purtată pe umeri.

La eveniment sunt așteptați să participe Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia, care au fost prezenți și la funeraliile pontifului argentinian, iar Regina Sofia, care se va afla la Roma într-o vizită oficială, ar putea fi de asemenea prezentă. Și alți membri ai regalităților catolice europene, precum cele din Belgia și Monaco, sau protestante, cum ar fi cea britanică, vor participa cu siguranță la evenimentul solemn.
Foto: Getty Images, Profimedia