Moza, soția emirului Qatarului. Cine este femeia iubitoare de lux, care privește de sus fotbalul mondial

28 noiembrie, 2022

Și când spunem de sus, spunem din tribunele stadioanelor ultramderne din Qatar, acolo unde se desfășoară campionatul mondial de fotbal.

Moza din Qatar GettyImages 167794832 jpg

Încă de la debutul cupei mondiale, familia regală din acest emirat a fost în prim-planul unei lumi ahtiate după fotbal, iar din rândurile acesteia a ieșit în evidență o femeie cu un look curios de modern, într-o țară atât de conservatoare.

Sheikha Moza sau, cu titulatura întreagă, Alteța Sa Regală Moza bint Nasser Al Missned este mama actualului emir al Qatarului, Șeicul Tamim, și soția fostului lider Hamad bin Khalifa al Thani. Și totodată una dintre cele mai elegante femei din lume, la cei 63 de ani ai săi, ascunși bine de operațiile estetice evidente pe chipul acesteia. 

Moza este, de asemenea, chipul modern al unuia dintre cele mai represive regimuri de pe glob, care interzice homosexualitatea și, în trecut, a susținut mișcările teroriste islamiste din Orientul Mijlociu, inclusiv Hamas.

Considerată conducătoarea din umbră a Qatarului, această femeie cu ochi negri și postură regală este favorita soțului ei, fiind a doua dintre cele trei soții ale acestuia (care i-au dăruit fostului emir nu mai puțin de 24 de copii). Cuplul are șapte copii, cu vârste cuprinse între 31 și 44 de ani. Sheikha Moza s-a născut în Qatar, dar a crescut în Egipt și Kuweit, unde tatăl ei trăia în exil ca oponent al regimului. S-a întors în Qatar în 1977, la vârsta de 18 ani, pentru a se căsători cu Hamad bin Khalifa Al Thani, un membru al familiei regale a Qatarului care și-a răsturnat propriul tată de la putere, printr-o lovitură de stat lipsită de violență, în 1995. 

În timp ce femeile din Qatar au puține drepturi– nu pot studia, călători în străinătate sau deține un loc de muncă fără permisiunea rudelor de sex masculin – Sheikha Moza pare să aibă mult mai multă libertate, în special în ceea ce privește călătoriile și hainele ei. Moza, un adevărat icon fashion în Orientul Mijlociu, a fost inclusă pe lista internațională cu cel mai bine îmbrăcate femei celebre, în 2015. Ea este renumită pentru turbanele ei extravagante, adesea asociate cu ochelari de soare Persol de epocă.

De multe ori, în ținutele ei, Moza reușește să adapteze piese vintage de la Chanel, de exemplu, pentru a se potrivi cu modestia femeilor din Qatar și, de asemenea, este o mare fană a barndurilor Jean Paul Gaultier și Christian Dior.

Stilată și extravagantă, Moza nu este privită cu ochi buni de toată lumea. În trecut, Sheikha a fost acuzată că a manipulat ascensiunea fiului ei la vârf în defavoarea moștenitorului de drept al titlului de emir (fiul pe care fostul emir l-a avut cu prima lui soție) și criticată pentru că nu s-a concentrat mai mult pe problemele femeilor din țara lor, încă oprimate de o lege care le interzice drepturi fundamentale.

Foto: Getty Images, Profimedia, Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Printesa Kate Middleton si Rose Hanbury   profimedia 0292149997 jpg
Majestatea Sa Margareta si Principele Radu, in turneu european la 100 de ani dupa Regele Ferdinand si Regina Maria   Casa Regala jpg
Kate si William in Windsor  jpg
Regele Charles jpg
Kate Middleton și Prințul William, Foto Profimedia jpg
printul louis (6) jpg
Charles, Profimedia jpg
Prințul Albert de Monaco și Prințesa Charlene în Alsace Foto Casa Regala 1 jpg
Regina Maxima și Regele Willem Alexander fac voluntariat, Profimedia (7) jpg
Zara înainte și acum foto Profimedia jpg
Kate Middleton și Louis, Getty jpg
FotoJetSpencer Kate jpg
Lady Ghika St  Patrick's Day Parade Profimedia (4) jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Prințul William și Regina Camilla la slujba Commonwealth pe 11 martie 2024, la Londra, Getty Images (1) jpg
FotoJetWales (1) jpg
Regele Philippe al Belgiei si fiica lui, Pintesa Elisabeta  cu Barack Obama   Vlad Vanderkelen, Casa Regala belgiana jpg
Kate Middleton Charlotte George Louis