Moza, soția emirului Qatarului. Cine este femeia iubitoare de lux, care privește de sus fotbalul mondial

28 noiembrie, 2022

Și când spunem de sus, spunem din tribunele stadioanelor ultramderne din Qatar, acolo unde se desfășoară campionatul mondial de fotbal.

Moza din Qatar GettyImages 167794832 jpg

Încă de la debutul cupei mondiale, familia regală din acest emirat a fost în prim-planul unei lumi ahtiate după fotbal, iar din rândurile acesteia a ieșit în evidență o femeie cu un look curios de modern, într-o țară atât de conservatoare.

Sheikha Moza sau, cu titulatura întreagă, Alteța Sa Regală Moza bint Nasser Al Missned este mama actualului emir al Qatarului, Șeicul Tamim, și soția fostului lider Hamad bin Khalifa al Thani. Și totodată una dintre cele mai elegante femei din lume, la cei 63 de ani ai săi, ascunși bine de operațiile estetice evidente pe chipul acesteia. 

Moza este, de asemenea, chipul modern al unuia dintre cele mai represive regimuri de pe glob, care interzice homosexualitatea și, în trecut, a susținut mișcările teroriste islamiste din Orientul Mijlociu, inclusiv Hamas.

Considerată conducătoarea din umbră a Qatarului, această femeie cu ochi negri și postură regală este favorita soțului ei, fiind a doua dintre cele trei soții ale acestuia (care i-au dăruit fostului emir nu mai puțin de 24 de copii). Cuplul are șapte copii, cu vârste cuprinse între 31 și 44 de ani. Sheikha Moza s-a născut în Qatar, dar a crescut în Egipt și Kuweit, unde tatăl ei trăia în exil ca oponent al regimului. S-a întors în Qatar în 1977, la vârsta de 18 ani, pentru a se căsători cu Hamad bin Khalifa Al Thani, un membru al familiei regale a Qatarului care și-a răsturnat propriul tată de la putere, printr-o lovitură de stat lipsită de violență, în 1995. 

În timp ce femeile din Qatar au puține drepturi– nu pot studia, călători în străinătate sau deține un loc de muncă fără permisiunea rudelor de sex masculin – Sheikha Moza pare să aibă mult mai multă libertate, în special în ceea ce privește călătoriile și hainele ei. Moza, un adevărat icon fashion în Orientul Mijlociu, a fost inclusă pe lista internațională cu cel mai bine îmbrăcate femei celebre, în 2015. Ea este renumită pentru turbanele ei extravagante, adesea asociate cu ochelari de soare Persol de epocă.

De multe ori, în ținutele ei, Moza reușește să adapteze piese vintage de la Chanel, de exemplu, pentru a se potrivi cu modestia femeilor din Qatar și, de asemenea, este o mare fană a barndurilor Jean Paul Gaultier și Christian Dior.

Stilată și extravagantă, Moza nu este privită cu ochi buni de toată lumea. În trecut, Sheikha a fost acuzată că a manipulat ascensiunea fiului ei la vârf în defavoarea moștenitorului de drept al titlului de emir (fiul pe care fostul emir l-a avut cu prima lui soție) și criticată pentru că nu s-a concentrat mai mult pe problemele femeilor din țara lor, încă oprimate de o lege care le interzice drepturi fundamentale.

Foto: Getty Images, Profimedia, InstagramRecente pe Ok! Magazine

Diana și William (3) jpg
Letizia Marie Chantal profimedia 0749881429 jpg
Prințesa Eugenie, Getty (1) jpg
kate middleton profimedia 0735119691 jpg
Corgi (2) jpg
Kate Middleton sport  sursa   profimedia jpg
Isabella a Danemarcei profimedia 0707880220 (2) jpg
Prințesa Charlene de Monaco și copiii în Ajunul Zilei Sfintei Devota, Getty (5) jpg
Printul Andrew, fratele lui Charles, acuzat de pedofilie   Profimedia (1) jpg
Coroana Regina mama Elisabeta profimedia 0209911427 jpg
Harry și Meghan GettyImages 994638046 jpg
Kate Middleton profimedia 0751706506 jpg
Kate Middleton, întrunire cu jucătorii de rugby, Profimedia (4) jpg
Letizia profimedia 0751670928 jpg
Regele Carl Gustaf al Suediei si a anuntat Jubileul de Aur, Printesa Victoria, regina Silvia   profimedia 0750819938 jpg
Athena contesa de Monpezat, nepoata Reginei Margrethe a II a a Danemarcei   pagina oficiala (6) jpg
fiul Reginei Rania, Printul mostenitor Hussein si Rajwa (3) jpg
Beatrice Borromeo in Dior Christian Dior outfit 2 jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}