O nouă regină exotică în Commonwealth! În Noua Zeelandă, Maori și-au ales suverana

6 septembrie, 2024

Regele a murit, trăiască Regina! Fiica regretatului Rege Kiingi Tuheitia este noul monarhul simbolic al triburilor indigene ale țării.

Eveniment în Oceania! A fost aleasă noua Regină Maori. FOTO: Getty Images, Profimedia
Eveniment în Oceania! A fost aleasă noua Regină Maori. FOTO: Getty Images, Profimedia

Triburile Maori din Noua Zeelandă au numit o femeie de 27 de ani, pe Nga wai hono i te po, fiica regretatului Rege Kiingi Tuheitia, drept noua regină a poporului indigen din Oceania, parte a Commonwealth, devenind astfel a doua femeie care accede la tron. Ceremonia de încoronare, colorată și exotică, cu toate tradițiile poporului, a avut loc în fața a mii de persoane la Turangawaewae Narae, sediul Mișcării Regelui Maori și reședința oficială de pe Insula de Nord a țării. Consiliul indigen al Kiingitanga, mișcarea care reprezintă triburile Maori din Noua Zeelandă din 1858, a ales-o pe noua regină, întrucât aceasta este o funcție simbolică și, mai degrabă decât ereditară, este de drept.

Mai înainte de Regina Nga Wai hono i te po, bunica sa, Te Arikinui Dame Te Atairangikaahu, a fost prima femeie care a urcat pe tron. Actuala regină exotică este fiica cea mai mică a suveranului anterior, care a murit vineri la vârsta de 69 de ani, în timp ce se recupera în spital în urma unei operații pe cord. Moartea a survenit la câteva zile după cea de-a 18-a aniversare a încoronării sale, ceea ce a fost un șoc pentru întreaga națiune.

„Țara noastră este în doliu. A fost un rege fantastic, cu un mare simț al umorului, dar și un om foarte bun, cu un interes real în a-i aduce pe neozeelandezi împreună”, a declarat Chris Hopkins, liderul Partidului Laburist din Noua Zeelandă, aflat în opoziție. Premierul Christopher Luxkon l-a descris pe rege drept un lider „al cărui angajament față de Maori și față de toți neozeelandezii a fost resimțit în întreaga țară”

Ritualul de întronizare Maori

Așezată pe un tron din lemn sculptat, odată aleasă, Regina Nga wai hono i te po a fost binecuvântată cu aceeași carte sfântă care a fost folosită pentru ungerea primului rege maori în 1858 de către bătrâni și clerici, în maori și engleză. Ea a fost apoi aclamată de sute de indigeni în timp ce stătea în fața sicriului tatălui său, purtând o coroană și o mantie tradițională, în timp ce se făceau rugăciuni și cântece înainte de îngroparea fostului rege. Mai târziu, un dans haka a însoțit procesiunea funerară, iar o flotă de canoe de război sculptate, numite waka, a transportat sicriul regelui la locul său de odihnă pe muntele sacru Taupiri, la sud de Auckland.  

Numirea Reginei Nga Wai hono i te po a fost văzută în unele cercuri ca o schimbare de generație, un gest de reînnoire și de influență pozitivă asupra membrilor Maori mai tineri. Noua suverană deține o diplomă de masterat în studii culturale Maori și predă kappa haka, termenul local pentru artele spectacolului.

După numirea sa, noua regină Maori, vizibil întristată de moartea tatălui său, a fost întâmpinată de un grup de bărbați, cu tatuaje tradiționale pe corp, care au executat un dans în fața ei. Funcția de monarh Maori nu are autoritate legală sau judiciară, dar joacă un rol ceremonial important. Comunitatea Maori reprezintă aproape o cincime din cei peste 5 milioane de locuitori ai Noii Zeelande și se confruntă adesea cu discriminări care duc la abandon școlar, boli și rate mai ridicate de încarcerare.

În buna tradiție a acestui stat din Commonwealth, noua regină exotică va trebui să-l întâlnească în curând și pe Regele Charles al Marii Britanii, conducătorul de facto al țării.

FOTO: Profimedia, Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Meghan Markle reguli încălcate (2) jpg
Printesa Anne   Profimedia jpg
Nicolae și Alina ai României colaj Facebook jpg
Prințul William și Prințul George jpg
Kate Middleton, Prințul William, Profimedia (2) jpg
Prințul Harry, Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
fratele lui Kate Middleton, James Middleton, si sotia sa, Alizee Thevenet   FOTO Instagram jpg
Charlene și Albert de Monaco Facebook jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
Regele Charles al III lea cu rugbistele din Noua Zeelanda   GettyImages 2170662093 jpg
FotoJet William și mătușa jpg
Regina Letizia a Spaniei Foto Profimedia (6) jpg
Prințul Willia Foto Profimedia jpg
Prințesa Diana  foto   Profimedia jpg
Prințul Carl Philip și Prințesa Sofia, Profimedia (4) jpg
Printul Sverre Magnus al Norvegiei   Casa Regala norvegiana jpg
FotoJet Eugenie și Bea jpg
Kate Middleton Prințul George și Prințul Louis profimedia 0906155051 jpg