Parfumul Chanel no. 5, accesoriul invizibil al Reginei Elisabeta. Cum a fost captivată de el?

20 septembrie, 2023

Poate că în toate celelalte aspecte prefera produsele englezeşti, dar în materie de parfumuri, regretata Regină le lăsa francezilor această favoare.

Regina Elisabeta a II a  GettyImages jpg

Mulţi ştiau că Regina Elisabeta a II-a era o fire clasică şi consecventă preferinţelor sale, arareori făcând schimbări. Şi, în materie de parfumuri, pe măsuţa ei de toaletă era nelipsită o sticluţă de parfum L'Heure Bleue de la Guerlain.

Ei bine, recent marele public a aflat că regretata suverana nu folosea doar Guerlain, ci era şi fan Chanel, o altă mare casă de parfumerie franţuzească. Dar nu orice Chanel! Ci celebrul Chanel no. 5, aroma lansată în mai 1921 de însăşi Mademoiselle Gabrielle Chanel.

Ani de zile, tânăra Elisabeta a folosit doar Chanel no. 5, dar asta după ce a făcut cunoştinţă cu această esenţă într-o manieră inedită: i-a fost oferită cadou de la secretarul personal al soţului său, Prinţul Philip. Informaţia ne parvine graţie unei scrisori semnate de Regina Elisabeta a II-a şi aflată azi în custodia Casei Chanel, care tocmai a organizat o expoziţie cu numele "Gabrielle Chanel - Fashion Manifesto at the Victoria & Albert", etalând şi acest bilet de mulţumire scris de mână de monarh.

Scrisă pe hârtie de la Castelul Windsor și datată 26 aprilie 1955, scrisoarea este adresată lui "Boy", Frederick Browning, un ofițer superior în armată pensionat, care a condus biroul privat al Prințului Philip ca parte a Casei Regale şi care era soțul lui Daphne du Maurier.

Regina îi scrie lui Boy că acesta, ca de obicei, "a descoperit exact ceea ce îmi doream în mod special" și că ea îl folosește deja, sperând că "miroase cu atât mai bine!".

Scrisoarea regretatei regine a fost împrumutată de Justine Picardie, expertă în Chanel și autoare a cărții "Coco Chanel - The Legend and the Life" ("Coco Chanel - Legenda și viața"). În 2019, soțul lui Justine a descoperit scrisoarea într-o vânzare a casei de licitații Rowley's referitoare la familia Du Maurier și au achiziționat-o.

Chanel no. 5, cel mai bun parfum al tuturor timpurilor

De mai bine de 100 de ani, de când Mademoiselle Gabrielle Chanel l-a lansat pe 5 mai 1921, Chanel or. 5 a fost regele incontestabil al tuturor parfumurilor. An de an este votat ca fiind cel mai bun parfum al tuturor timpurilor, iar la fiecare 60 de secunde se cumpără o sticlă.

Chanel no 5 a fost primul parfum lansat de Gabrielle Chanel. Acesta a fost creat de parfumierul francez de origine rusă (sau "nez", cum se spune în industrie) Ernest Beaux. Se spune că Coco a ales cea de-a cincea fiolă din cele zece mostre pe care acesta i le-a pregătit, deoarece numărul a avut o semnificație deosebită încă de când avea 12 ani și a ajuns într-un orfelinat din Aubazine.

Se credea că numărul cinci reprezintă cea mai pură întruchipare a unui "lucru", atât din punct de vedere spiritual, cât și mistic. De asemenea, ea a decis ca numărul 5 să fie numele său, iar lansarea lui să fie în a cincea lună a anului, în mai, convinsă fiind că această cifră îi va purta noroc.

Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg

Parfumul, care a fost pus în vânzare în 1921, a fost inovator prin faptul că nu avea nuanțe puternice de trandafiri, pe care se bazau majoritatea parfumurilor feminine de până atunci. Nota emblematică a fost și este încă iasomia, alături de floarea tropicală ylang-ylang, vanilie, lemn de santal și derivați alcoolici numiți aldehide. De asemenea, era extrem de scump de produs, ceea ce poate că a contribuit la atracția sa luxuriantă.

Flaconul iconic, în care este îmbuteliat parfumul, a fost, de asemenea, o noutate - Mlle Chanel dorea ceva care să îl deosebească de ceea ce ea credea că sunt sticlele ostentative de la Baccarat și Lalique; și, așa cum îmbrăca femeile în pantaloni, dorea ca acesta să fie mai mult masculin decât feminin.

La început, a fost disponibil doar pentru clienți speciali, flacoanele erau frumoase, dar nu erau bine făcute și, prin urmare, greu de comercializat. Dar la cursele din 1924,Gabrielle Chanel i-a întâlnit pe Pierre și Paul Wertheimer, care dețineau Bourjois et Cie, și care i-au promis că o vor ajuta la îmbutelierea parfumului. Aceștia au devenit apoi principalii acționari ai noii companii Parfums Chanel - lucru pe care Coco l-a regretat ani de zile după aceea.

Regina Elisabeta a II-a nu a fost singura regală care a iubit Chanel no. 5. Lady Diana l-a adorat și ea și a pulverizat parfumul pe interiorul rochiei sale înainte de a merge la altarul Catedralei St Paul în 1981. Din nefericire, în exuberanța și nervii ei, a vărsat mai mult decât își dorea și, când a ajuns la altar pentru a deveni Prințesa de Wales, a încercat să acopere pata din mătase cu mâna.

FOTO: Getty Images, ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Harry, Charles, Camilla, Meghan, Foto Getty (2) jpg
Prințul Harry și Meghan Markle la recepția de nuntă din 2018, Getty (2) jpg
Regina Letizia   profimedia 0824733501 jpg
bluza printesei diana scoasa la licitatie (2) jpg
kate middleton meghan rpintesa diana jpeg
Prințul Louis GettyImages 1452340563 (2) jpg
Prințul William în haină militară, Foto Getty (3) jpg
diana printul charles 2 jpeg
Regele Charles al III lea în  Sandringham, Profimedia jpg
Kate Middleton, Meghan Markle jpg
Printul Andrew si Sarah Ferguson la ITV   Profimedia, Instagram jpg
Charlene cu câinii jpg
Regele Charles și Prințul William (3) jpg
craciun familia regala daneza jpg
Regina Letizia a Spaniei (8) jpg
Kate, William, George, Charlotte și Louis GettyImages 1243027787 jpg
Prințul Harry cu Regele Charles și Prințul Archie  foto   GettyImages jpg
Kate Middleton în maro foto GettyImages 1800479152 jpg