Povestea britanicei care a devenit prințesă în Orient. Cine este Muna, soacra Reginei Rania a Iordaniei?

21 martie, 2023

Prințesa Muna al-Hussein era adolescentă când l-a cunoscut pe Regele Hussein al Iordaniei. Acum, fiul ei, Regele Abdullah al II-lea, se află pe tronul regatului hașemit.

Muna Hussein profimedia 0328276439 jpg

Săptămâna trecută, toți ochii au fost ațintiți asupra familiei regale a Iordaniei, cu ocazia nunții Prințesei Iman, fiica Regelui Abdullah al II-lea și a Reginei Rania, care s-a căsătorit cu bancherul venezuelean Jameel Alexander Thermiótis. Dar în audiență a fost prezentă și o figură regală mai puțin cunoscută: Prințesa Muna al-Hussein, mama Regelui Abdullah, o britanică născută în Suffolk și bunică paternă a miresei.

Dar cine este această Muna al-Hussein, fiica unui ofițer britanic care a devenit soție de rege?

Toni Avril Gardiner, pe numele ei adevărat, s-a născut la 25 aprilie 1941, în UK, iar prin cariera internațională a tatălui ei în Armata a ajuns să-l cunoască pe Regele Hussein al Iordaniei, care avea să devină soțul ei. Când perechea s-a intersectat în jurul anului 1960, Regele Hussein avea puțin peste 20 de ani și era proaspăt divorțat de prima sa soție, Sharifa Dina bint Abdul-Hamid, o verișoară de-a treia născută în Egipt.

Toni, pe atunci în vârstă de 19 ani, a călătorit în Iordania alături de părinții ei, obținând un loc de muncă la Jordan Radio și, apoi, ca asistentă pe platoul de filmare al peliculei Lawrence of Arabia. Cei doi s-au întâlnit la un bal mascat, la care regele a participat într-o ținută de pirat. 

Relația lor a evoluat, iar Regele Hussein s-a căsătorit cu tânăra britanică în 1961, eveniment în urma căruia Toni a devenit Muna Al-Hussein. Fiul lor, Abdullah, acum Rege al Iordaniei, s-a născut în anul următor, după care au venit frații lui mai mici, Faisal, Aisha și Zein. Cu toate acestea, căsătoria nu a durat foarte mult, iar divorțul lor a fost finalizat în decembrie 1971. „Prințesa Muna, de care Regele Hussein a divorțat, păstrează custodia celor patru copii ai lor și i s-a dat ca reședință Palatul Humar, în apropiere de Amman”, nota un articol din acea perioadă. Regele Hussein s-a căsătorit în total de patru ori și a avut 11 copii.

Prințesa Muna nu s-a recăsătorit niciodată și continuă să locuiască în Iordania, unde a fondat mai multe organizații de caritate. Prințesa britanică a participat și la nunta fiului ei, Abdullah, cu Regina Rania și rămâne o prezență constantă în viața nepoților ei, așa cum o demonstrează fotografiile emoționante de la nunta Prințesei Iman.

Foto: Getty Images, ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

regele charles valea zalanului jpg
regele charles si nepotii archie si lilibet jpg
Printul William si Printesa Kate la nunta Prințului Moștenitor Hussein al Iordaniei cu Rajwa Al Saif profimedia 0780774709 jpg
Jared Kushner si Ivanka Trump in Iordania si Grecia  Instagram jpg
Majestatea Sa Margareta si Principele Radu la nunta din Iordania 2023  Casa Regala (1) jpg
Prințul Harry, Meghan Markle foto  Shutterstock jpg
Printesa Beatrice si Edoardo Mapelli Mozzi  profimedia 0780904770 jpg
Nunta iordaniană a Prințului Hussein cu Rajwa, Profimedia (2) jpg
Charlene Monaco GettyImages 1258334722 jpg
Regele Charles în România foto  GettyImages jpg
Rania nuntă regală profimedia 0780889521 jpg
Prințul William și Kate Middleton la nunta hașemită, 1 iunie 2023, Profimedia (2) jpg
Regina Rania Al Abdullah, la nunta fiului său cel mare, Profimedia (1) jpg
rajwa hussein miri (1) jpg
kate middleton tiara jpg
Printul William si Printesa Kate la nunta Prințului Moștenitor Hussein al Iordaniei cu Rajwa Al Saif  profimedia 0780779231 jpg
nunta Printul Mostenitor Hussein al Iordaniei cu Rajwa Al Saif  profimedia 0780804179 jpg
Prințul Harry foto  Gettyimages jpg