Povestea împăraților emeriți ai Japoniei. Moderna Michiko l-a refuzat repetat pe Akihito!

21 octombrie, 2024

Împărăteasa emerită a Japoniei a împlinit duminică 90 de ani. Dintre aceștia, 30 de ani i-a petrecut pe tron, ca împărăteasă consoartă, deși ea inițial nici nu a vrut să fie soția lui Akihito al Japoniei.

Un cuplu de împărați „altfel” în istoria Japoniei. FOTO: Profimedia
Un cuplu de împărați „altfel” în istoria Japoniei. FOTO: Profimedia

Soția Împăratului Akihito al Japoniei nu a fost o împărăteasă ca celelalte. Michiko Shoda, recent spitalizată în urma unei căzături, a împlinit, pe 20 octombrie, venerabila vârstă de 90 de ani. Din tinerețe, fosta Împărăteasă a Japoniei a zguduit codurile societății nipone, în special prin întâlnirea neconvențională cu viitorul său soț, Akihito, în 1957. Moștenitoarea uneia dintre cele mai bogate familii din țară avea doar 22 de ani la acea vreme, dar avea deja o frumusețe și un caracter despre care toată lumea vorbea și care o făceau unică. Ca să fie „și mai rău”, studiase la Harvard și Oxford, ceea ce făcea din ea o tânără strălucită și cultă.

Dar, la fel ca în basmele moderne, Michiko nu se grăbea să se căsătorească. Spre deosebire de femeile japoneze din vremea sa, ea aspira la independență și, dacă ar fi fost să se logodească vreodată, la o căsătorie din dragoste, nu din conveniență. Astfel, într-o zi din august 1957, ea s-a întâlnit cu Prințul moștenitor Akihito, în vârstă de 24 de ani. Deși acesta era considerat a fi cel mai frumos bărbat din țară, Michiko nu i-a acordat prea multă atenție și chiar i-a aplicat o corecție în timpul unei partide de tenis la dublu. Un „afront”, cum o descria „Vanity Fair” într-un profil din 2021, care, împotriva tuturor așteptărilor, l-a cucerit imediat pe viitorul împărat.

Sedus, Akihito i-a cerut îndrăzneaței Michiko mâna, dar răspunsul ei a fost „Nu”. Și nu doar o dată, ci de mai multe ori la rând! Pentru o femeie tânără și educată, care a gustat din viața „occidentală” în călătoriile sale în jurul lumii, sacrificarea vieții pentru o uniune cu o miză atât de mare ieșea din discuție.

Totodată, „agenția” care se ocupă de Familia Imperială nu vedea cu ochi buni această femeie sigură pe sine și independentă, care provenea dintr-o familie foarte bogată, dar care nu avea rădăcini nobile. Mama moștenitorului, Nagako de Kuni, a fost prima care s-a opus uniunii lor. Când a murit, în 2000, Reuters a relatat din diverse surse apropiate tronului că defuncta împărăteasă a făcut tot ce i-a stat în putință, după căsătoria fiului ei, pentru a-și duce nora la depresie, spunându-i în repetate rânduri că nu este potrivită să ocupe această poziție și că nu merită să fie cu Akihito.

Într-un final Michiko, poreclită de popor „Micchi”, a cedat insistențelor, iar Akihito a reușit în cele din urmă să-și convingă familia că mariajul cu această tânără cu temperamentul lui Sissi era cea mai bună alegere pentru viitorul său. La 10 aprilie 1959, cei doi s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii tradiționale transmise la televiziune și la care au participat 500.000 de oameni pe străzile din Tokyo. Japonezii au apreciat-o pe această femeie de rând care se înclina în fața supușilor săi și nu ezita niciodată să dialogheze cu ei.

Presa a vorbit despre un „boom Micchi”, referindu-se la modernizarea Casei Imperiale. În țară și în străinătate, Împărăteasa Michiko i-a cucerit pe toți cei pe care i-a întâlnit, de la Regina Elisabeta a II-a și Ronald Reagan la Regele Willem-Alexander și Regina Maxima din Țările de Jos și Regina Margrethe a II-a a Danemarcei. Foarte apreciată, ea a contribuit în mod incontestabil la șlefuirea imaginii familiei și, oriunde merge, ea și soțul său inspiră deopotrivă tandrețe și respect.

În 1989, la vârsta de 55 și 56 de ani, popularul cuplu a urcat pe tronul Crizantemei. Așa cum era definit în Constituția japoneză din 1947, rolul lor era limitat la acela de „simboluri ale statului și ale unității poporului japonez”, dar Împărăteasa Michiko, la fel ca alte figuri imperiale dinaintea ei, și-a lăsat amprenta asupra țării. Ea și Akihito au trei copii: pe Naruhito (64) - actualul Împărat al Japoniei, căsătorit cu Masako, pe Fumihito (59) și pe Sayako (55). Alături de soțul ei, „Micchi” a fost împărăteasă timp de mai bine de 30 de ani, până când soțul ei a abdicat în 2019 în favoarea fiului lor cel mare.

FOTO: Profimedia, Getty Images, Agenția Casei Imperiale



Recente pe Ok! Magazine

Regele Charles Regina Camilla Regina Elisabeta Foto Facebook Profimedia jpg
Prințul Haakon, Prințesa Mette Marit, Marius Borg, Prințul Sverre, Prințesa Ingrid   Heijo Junge, Casa Regală norvegiană jpg
Printesa Diana si mama ei vitrega Raine GettyImages 1167027476 jpg
Kate Middleton și Prințul William Foto Instagram jpg
Kate Middleton Foto Getty Images jpg
Regele Charles și Regina Camilla au aterizat la Sydney, Profimedia (2) jpg
Prințul William, George, Charlotte și Louis foto Istagram png
Regele Mohammed al Marocului și fiul său, Prințul Moștenitor Mulay Al Hassan  Casa Regală marocană jpg
Harry, Meghan, Duci de Sussex, Profimedia jpg
Charlotte și mama ei, Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Durek Verrett vs Marius Borg   Instagram, Getty Images jpg
Regele Mihai și nepoții lui colaj jpg
Regina Letizia Regele Felipe Regina Sofia profimedia 0893995405 jpg
Charles portret Canada PNG
Harry și Meghan în Africa în 2019, GettyImages (2) jpg
Kate Middleton mâncând, Profimedia (4) jpg
Harry la surfing png
Regina Mathilde si Regele Philippe al Belgiei la Centrul Pompidou din Paris   profimedia 0921713475 jpg