Povestea Trenului Regal

Are nouă decenii de existenţă şi tot atâtea poveşti de spus. E un reper, o istorie în sine.

Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria în Trenul Regal, la încheierea vizitei la Cluj, 24 mai 191
Regele Ferdinand și Regina Maria în Trenul Regal, la încheierea vizitei la Cluj, 24 mai 1919

Trenul Regal, cu care Familia Regală călătoreşte, din 2012, în fiecare an de Ziua Naţională, 1 decembrie, pentru a aniversa România, românismul şi Coroana României, a parcurs un traseu lung în istorie.

 

Comandat de Statul român în anul 1926, sub domnia Regelui Ferdinand I, Trenul Regal a fost fabricat la Milano și livrat României în anul 1928, după moartea regelui. În cei 87 de ani de viață, Trenul Regal al României a mers pe căile ferate naționale și internaționale, purtând pașii regilor și reginelor României, ale Familiei Regale, precum și ale liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria României cunoaște o mulțime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal.

Înaintea actualului Tren Regal, România a beneficiat de alte garnituri de tren regal, în timpul Regelui Carol I și al Regelui Ferdinand I.

regele-mihai-regina-elena-gara-jimbolia
Regele Mihai şi Regina Elena în Gara Jimbolia

Actualul Tren Regal a purtat pașii Reginei Maria și Regelui Carol al II-lea în diverse comunități din țară și în călătoriile lor din străinătate. Trenul a adus pe Regina Mamă Elena în țară, în anul 1940, când s-a întors din exil. Regele Mihai a călătorit mult cu Trenul Regal în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Majestatea Sa și Regina Mamă au vizitat Chișinăul, călătorind cu Trenul Regal. Tot Trenul Regal este cel care a purtat Familia Regală pe tragicul drum al exilului, în ianuarie 1948.

Lideri politici europeni și nord-americani au fost musafiri ai Trenului Regal în anii 1948-1989.

Trenul Regal, în al nouălea deceniul al existenței sale, impecabil păstrat, cu o mare rezistență și o remarcabilă calitate tehnică, continuă să servească națiunea română, fiind unul dintre cele mai puternice simboluri regale și ale Statului român.

Dintre toate drumurile sale, călătoria de 1 Decembrie rămâne cea mai emoționantă și mai dătătoare de mândrie dintre toate. Călătorii trenului, Familia Regală și musafirii ei, precum și locuitorii orașelor, prezenți în gări pentru a spune bun venit, păstrează amintirea acelor clipe pentru totdeauna.

Regina-Elena-si-Regele-Mihai-in-Trenul-Regal
Regina Elena şi Regele Mihai în Trenul Regal
Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA