Preparate regale la "Chefi la cuţite"! Bucătarii români de la curțile regale au luat cuţitele de aur

9 aprilie, 2025

Chef Dudu Dragoș Andrei vrea ca până la 35 să obțină o stea Michelin, la fel ca Chef Richard Abou Zaki, din echipa căruia ar fi vrut să facă parte. Dar cum locul "cuţitului de aur" era ocupat, vrea să-şi arate talentul în faţa lui Chef Alexandru Sautner, în echipa căruia a intrat ca favorit.

Dudu Dragoş Andrei, Marii Duci de Luxemburg, Andy Van de Gucht 3 jpg

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a reușit să impresioneze jurații de la "Chefi la cuțite" cu abilitățile sale remarcabile. Chef Alexandru Sautner și Chef Ștefan Popescu i-au oferit cuțitele de aur lui Dudu Dragoș Andrei, iar acesta a decis din echipa cui vrea să facă parte.

"Am lucrat pentru persoane importante şi eram tot timpul sigur pe mine, dar aici nu ştiu ce mi se întâmplă, aici am gânduri un pic negative că aş putea să nu trec mai departe din cauza emoţiilor. Şi la Familia Regală am avut, sincer, prima oară emoţii, dar nici chiar aşa", spunea Chef Dudu Dragoş Andrei în timp ce pregătea o reţetă proprie pentru preselecţia de la "Chefi la cuţite". "Pentru această reţetă, am făcut zeci şi zeci de teste înainte, pentru că nu găseam timpul şi coptura necesară ca să iasă la perfecţie. Este o reţetă creată de mine, "oeuf nuage", "norişorul din ou", care este din bisque de homar, caviar şi chips din jambon crud."

Iniţial, la jurizare, Chef Richard Abou Zaki a presupus că e vorba despre un soufflé suissesse, care ar fi fost pe placul Reginei Elisabeta. "Wow, cunosc ce e aici! E un soufflé suissesse. E un fel sărat, un sufleu desigur. Soufflé suissesse e făcut din brânzeturi elveţiene şi era farfuria preferată a Reginei Elisabeta. Acesta e altfel. Cel pe care îl făceam noi era doar sufleul, cremă de brânză, brânză deasupra şi era spumos", a spus Chef Richard Abou Zaki, care a preparat un dish similar pentru regretata suverană a Marii Britanii.

Mai târziu aveam să aflăm că Chef Dudu Dragoş Andrei e originar din Bacău, şi-a deschis propriul restaurant semi-gastronomic la vârsta de 25 de ani şi a lucrat pentru Curtea Luxemburgului. "Am lucrat pentru Familia Regală din Luxemburg timp de 6 luni. Bineînţeles, a fost o onoare, dar am văzut că nu este o bucătărie pentru mine, care să mă atragă şi să mă împingă să continuu. Găteam doar pentru două persoane, pentru Duce şi Ducesă. Am avut şi 5 familii regale din Europa, din Liechtenstein, Belgia, Danemarca... A fost chiar şi din România, dar nu au servit masa, au fost doar în vizită."

Ce se mănâncă la Casa Regală din Luxemburg? "Se mănâncă foarte simplu, să nu credem că fiind Familia Regală, se mănâncă numai caviar, homar şi lucruri speciale. Sunt foarte modeşti, au o bucătărie destul de simplă. Totul este calculat, nu prea există improvizaţie. Când am prezentat meniul şi farfuria, nu mai avem voie să schimbăm nimic", a explicat el.

"Cred că sunt prea tânăr pentru a mă odihni făcând de mâncare doar pentru două persoane. Şi, momentan, de două săptămâni, lucrez cu un Chef cu două stele Michelin din Franţa, care de-abia a deschis cu un asociat un restaurant în Luxemburg. Am şi restaurantul meu, dar nu mai lucrez în fiecare zi acolo, am două zile în care pot să arunc un ochi, sunt executive. Am o echipă, am un asociat... Dar fiind prea tânăr, având 25 de ani când l-am deschis, n-am avut o aşa experienţă şi mi-am spus că bagajul meu nu este îndeajuns şi cum mă grăbesc, că mi-am pus o limită ca până la 35 de ani să obţin o stea Michelin, am zis că trebuie să lucrez cu persoane care au deja o stea Michelin."

Dudu Dragoş Andrei a lucrat pentru Marele Duce Henri și Marea Ducesă Marria Tereza a Luxemburgului.
Dudu Dragoş Andrei a lucrat pentru Marele Duce Henri și Marea Ducesă Marria Tereza a Luxemburgului.

Din păcate, în cadrul "Chefi la cuţite", locul "cuţitului de aur" din echipa lui Chef Abou Zaki era deja ocupat, însă Chef Alexandru Sautner și Chef Ștefan Popescu s-au luptat să-l aibă în echipa lor, aşa că i-au oferit cuțitele de aur. În cele din urmă, Chef Dudu Dragoș Andrei a ajuns în echipa lui Chef Ștefan Popescu - care, oricum, va fi o echipă comună cu Chef Alexandru Sautner.

Și Chef Richard Abou Zaki are un bucătar regal

Chef Andy Van de Gucht, cu experiență în gastronomia belgiană și care pregătește preparatele ce se servesc la Casa Regală belgiană, s-a prezentat și el la preselecția de la „Chefi la cuțite”.

Născut în Belgia cu o mamă româncă, Andy Van de Gucht are 29 de ani şi este îndrăgostit de arta culinară, a lucrat peste 10 ani în restaurante cu stele Michelin, iar de doi ani gătește pentru Casa Regală a Belgiei. „Ca să ajung în acest punct al carierei am muncit mult, am sacrificat mult”, a declarat Andy. ”Nu-mi pare, însă, rău deloc. Fără sacrificii nu ajungi nicăieri. Când am descoperit bucătăria, m-am îndrăgostit de ea. Și îmi doresc să le transmit oamenilor această pasiune pentru gastronomie”, a mai spus el.

"Sunt Chef în Belgia pentru un traiteur care face mâncare pentru Casa Regală. Mă ocup de tot ce înseamnă mâncăruri, preparate şi activităţi mondene şi diplomatice. Totul trebuie să fie pus la punct cu săptămâni înainte şi este o presiune foarte mare. Mă duc foarte des, măcar o dată pe săptămână mă duc la palat, dar am făcut cam tot ce este de făcut în cele mai bune restaurante din Bruxelles. Chiar sunt pasionat de bucătărie şi am avut un parcurs de câţiva ani în mai multe restaurante Michelin", a explicat Chef Andy Van de Gucht.

Andy Van de Gucht gătește pentru Regina Mathilde și Regele Philippe ai Belgiei.
Andy Van de Gucht gătește pentru Regina Mathilde și Regele Philippe ai Belgiei.

Pentru preselecţia "Chefi la cuţite", Andy a pregătit "un desert de sfeclă roşie, cu brânză de capră şi mere, cu trei feluri de măr, unul caramelizat, unul crud şi unul sous vide. Este o invenţie proprie, am creat asta pentru un restaurant italian pentru că lor le plăcea să lucreze doar cu legume şi fructe de sezon şi cred că un desert cu sfeclă roşie poate să impresioneze foarte multă lume, pentru că o legumă s-o pui în desert... nu prea multă lume face asta. O legumă de pământ, care e mai dură, e greu de gătit, dacă nu ştii şi nu ai tehnicile bune."

Cucerit de preparatul lui, dar și de experiența și abordarea lui gastronomică, Chef Richard i-a oferit cuțitul de aur. ”Merită din plin cuțitul de aur”, a declarat Chef Richard. ”Am citit în ochii lui pasiunea pentru arta culinară. Eu mi-am dedicat viața acestei meserii și simt același spirit cu totul implicat la Andy. Cred că semănăm din multe puncte de vedere și simt deja că avem o chimie”, a adăugat Chef Richard.

FOTO: capturi, Antena 1



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton, Prințul William și copiii George, Charlotte și Louis Foto Profimedia (1) jpg
Alina și Nicolae foto Facebook png
Kate Middleton, Prințesă de Wales, GettyImages (9) jpg
Margareta și Principele Radu de Paște foto Facebook jpg
Kate Middleton foto Kensington Palace png
Regina Maxima a Olandei, la primirea sultanului Omanului, Foto Profimedia (1) jpg
Regina Camilla Foto Profimedia (9) jpg
 Jason Knauf Foto Profimedia (1) jpg
Kate Middletom, Prințul William  foto   Profimedia jpg
Prințul Moulay Al Hassan al Marocului și Regele Mohammed al VI lea   GettyImages 173497718 jpg
Henri și Maria Teresa de Luxemburg, Marea Curte Ducală a Luxemburgului (4) (1) jpg
Regele Philippe cu Regina Mathilde și copiii lor pe El Camino de Santiago de Compostela   Casa Regală belgiană (5) jpg
Principesa Sofia a slabit foarte mult jpeg
Regina Sofia vs amanta Regelui Juan Carlos, Corinna Larsen jpg
Regele Charles si Camilla, 20 ani de casnicie, foto Instagram Buckingham Palace jpg
Prințul Louis și Regele Charles, GettyImages (1) jpg
Prințul William, Kate Middleton, Meghan Markle, Prințul Harry  sursa foto   GettyImages jpg
Regina Margrethe, Regele Frederik, Regina Mary, Prințesa Isabella, Prințul Christian Foto Profimedia (2) jpg