Principele Radu, la 56 de ani. Iată povestea sa şi fotografii din tinereţe
Alteţa Sa Regală îşi aniversează astăzi ziua de naştere. Un bun prilej să rememorăm povestea lui şi a Principesei Margareta.
Încă o aniversare în sânul Familiei Regale, care-l sărbătoreşte astăzi pe Principele Radu, soţul Principesei Moştenitoare Margareta de 20 de ani încoace – eveniment ce va fi sărbătorit în curând, pe 24 iulie.
Chiar din primul moment în care s-au văzut, Principesa Margareta şi Principele Radu au înţeles că dragostea la prima vedere nu este doar o secvenţă dintr-un film siropos. Inexplicabil, ca şi în cazul Regelui Mihai şi Reginei Ana, iubirea lor a fost una imposibilă la început pentru că îi despărţeau rangul şi rolul pe care îl avea viitoarea Principesă moştenitoare a României. Însă, destinul a făcut ca cei doi să se revadă în repetate rânduri până când au realizat că vor să îşi construiască un viitor împreună.
Născut la Iaşi într-o familie de medici, Radu Duda a urmat Liceul Internat Costache Negruzzi din Iaşi în 1979 şi a fost admis pe locul patru la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1984, la clasa prof. Olga Tudorache. Printre colegii săi de promoţie s-au numărat Carmen Tănase, Bogdan Gheorghiu, Oana Pellea, Carmen Ciorcilă, Carmen Trocan, Marina Procopie, Mihai Verbiţchi, Adrian Păduraru şi Dan Bădărău.
Actorul Radu Duda
După absolvire, a fost repartizat la Teatrul Municipal din Suceava, apoi transferat ca actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. Din 1984 şi până în 1999, Radu Duda a susţinut o bogată carieră artistică în teatru, film şi televiziune, în ţară ca şi în Franţa, Belgia, Elveţia, Luxemburg, S.U.A., Israel, Macedonia şi Camerun. A lucrat ca asistent universitar (1990-1994) la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa prof. univ. Dem Rădulescu.
În anul 1993, în calitate de director artistic, a realizat primul proiect de terapie prin artă „Artécole“, pentru orfanii din România. Proiectul s-a desfăşurat în opt localităţi din România în decursul a şase ani şi aşa a cunoscut-o şi pe Principesa Margareta.
Radu Duda, în piesa "Titanic Vals".
4 octombrie 1999
Invitată la una dintre şedinţele realizate în cadrul acestui program, Principesa Margareta a rămas impresionată de încrederea şi afecţiunea pe care copii i-o acordau lui Radu Duda.
„Probabil că Principesei i-a plăcut această apropiere sufletească a copiilor faţă de mine pe care a găsit-o dovada unei anumite generozităţi şi aplecări asupra unui domeniu care îi era atât de drag. A fost o întâlnire care ne-a marcat pe amândoi sufleteşte“, povesteşte Principele Radu despre prima întâlnire cu Principesa Margareta.
Principele recunoaşte că o cunoştea pe Principesă din ianuarie 1990, atunci când aceasta a venit pentru prima dată în România. Tânărul actor nu a avut ocazia să vorbească atunci cu ea, dar a fost fascinat de apariţia tinerei pline de graţie şi de o distincţie rar întâlnită.
„Prin tinereţea, graţia ei şi amprenta regală pe care o avea dădea un contrast atât de puternic cu societatea, încât evident că nu trecea neobservată“, îşi aduce aminte Principele prima imagine a Principesei.
Însă, în acel moment, povestea de dragoste dintre cei doi părea imposibilă datorită barierei pe care o clădea identitatea Principesei. S-au despărţit şi au mers fiecare pe drumul său până când destinul avea să îi facă din nou să se întâlnească la înmormântarea lui Eugen Ionesco.
Cununia civilă din 24 iulie 1996.
Principele Radu a aflat de moartea lui Ionesco pe când se întorcea în România de la un festival de teatru din Africa. A decis să facă o escală la Paris şi să rămână câteva zile în oraş pentru a participa la funerarii.
La înmormântare a participat şi Principesa Margareta alături de părinţii săi. În cadrul trist al evenimentului, a avut loc prima discuţie pe care tânărul actor a avut-o cu moştenitoarea tronului din România.
Apoi, cei doi nu s-au mai văzut până la Gala Uniter din 1995, unde erau invitaţi să desemneze câte un premiu. Dar momentul decisiv pentru povestea de dragoste a Principesei şi a lui Radu Duda a fost întâlnirea de la dineul ţinut după moartea lui Cornelui Coposu.
Aici s-au întâlnit din nou, au vorbit şi au ajuns să se cunoscă mult mai bine. Acesta a fost începutul unei relaţii frumoase care durează de 15 ani.
„Întâi am vorbit la telefon, în fiecare seară timp de 50 de zile. Mă duceam la metrou şi dădeam telefon cu cartele pentru că nu existau telefoane mobile, iar eu nu aveam telefon unde stăteam", mărturiseşte Principele Radu pentru "România liberă".
După mai multe discuţii la telefon, cei doi au decis să se întâlnească pe 8 ianuarie la Londra, unde Principele Radu avea să o ceară în căsătorie. Cinau la celebrul restaurant Bertorelli de lângă Royal Opera House atunci când tânărul actor şi-a făcut curaj şi a cerut-o în căsătorie pe Principesa Margareta dăruindu-i un inel pe care îl avea ca moştenire de familie. De atunci nu s-au mai despărţit niciodată, i-au cerut permisiunea Regelui pentru a se căsători şi s-au logodit pe 10 iunie 1996, data aniversării căsătoriei Regelui şi Reginei.
Căsătoria civilă din 21 septembrie 1996.
Căsătoria civilă a avut loc pe 24 iulie, iar cea religioasă pe 21 septembrie la biserica ortodoxă grecească din Lausenne, Elveţia.
De atunci, Principele Radu al României este membru non-dinastic al Casei Regale a României, titlul şi calificativul său nefiind transmisibile. Fie acompaniat de alţi membri ai familiei, fie singur, el a reprezentat şi reprezintă familia regală a României la diverse evenimente şi ceremonii.