Prințesa Marie de Liechtenstein e bunică. Cine va moșteni cel mai mic regat din Europa?

27 august, 2024

Cine ar fi zis că și micul stat Liechtenstein are o Familie Regală? Și nu doar atât, are și moștenitori care vor urma la tron. Cine sunt aceștia?

Prințul Gundakar și Prințesa Marie, la nunta fiului lor, Prințul Johann Wenzel, cu Contesa Felicitas
Prințul Gundakar și Prințesa Marie, la nunta fiului lor, Prințul Johann Wenzel, cu Contesa Felicitas

Născut la Portland Hospital din Londra la 24 mai 1995, Alteța Sa Serenisimă Joseph Wenzel Maximilian Maria von und zu Liechtenstein, Conte de Rietberg, va împlini anul viitor treizeci de ani. Fiul cel mare al Prințului moștenitor Alois și al Prințesei Sophie de Bavaria, tânărul va fi într-o bună zi suveranul micii țări situate între Elveția și Austria, în valea superioară a Ronului, și conducătorul celor 40.000 de locuitori. În plus, prin mama sa, el se află pe locul 3 în linia iacobită a pretendenților - foarte ipotetici - la tronurile Angliei și Scoției, pe urmele strănepotului său, Prințul Franz de Bavaria. Cu toate acestea, în ciuda ilustrului său pedigree, și spre deosebire de alți moștenitori dinastici ai tronurilor europene, Joseph Wenzel rămâne un ilustru necunoscut...

Bunicul său, Prințul domnitor Hans-Adam al II-lea, și-a delegat majoritatea atribuțiilor de șef de stat fiului său cel mare în urmă cu 20 de ani. Fiind o monarhie constituțională cu o puternică moștenire catolică, Liechtenstein îi acordă prințului său puteri semnificative, care au fost confirmate și de un referendum în 2012. În plus, cu 122 de membri în viață, familia Liechtenstein este una dintre cele mai bogate din lume. Cu toate acestea, comportamentul membrilor săi nu seamănă deloc cu cel al familiei Grimaldi sau chiar al familiei Windsor. „Pentru a trăi fericiți, să trăim ascunși” pare să fie motto-ul lor, iar Joseph Wenzel îl aplică cu un zel deosebit!

Este adevărat că nu există reviste tabloide în Liechtenstein. Nici măcar site-ul oficial al Casei princiare nu îl menționează pe cel de-al doilea în linia de succesiune, dedicându-i doar un rând în anexa la biografia tatălui său...

De obicei numit „Wenzel” - prenumele unuia dintre cei mai prestigioși strămoși ai săi din secolul al XVIII-lea - prințul are o soră, Prințesa Marie Caroline, și doi frați mai mici, Prințul Georg și Prințul Nikolaus. După școala primară din Liechtenstein, și-a continuat studiile în Anglia, la internatul Malvern College, apoi a obținut Bacalaureatul Internațional în mai 2014, după care și-a luat un an sabatic pentru a călători și a lucra în Statele Unite și America de Sud. Ulterior, a fost inițiat în afaceri financiare, pentru a-și putea ajuta unchii și verii în gestionarea holdingului familiei.

Acum, Familia Regală din cel mai mic regat din Europa tocmai a primit un membru nou. Pe 23 august s-a născut micuța Josefine, fiica lui Johann-Wenzel cu Felicitas de Liechtenstein și prima nepoată de care se bucură Prințesa Marie de Liechtenstein! Fetița a venit pe lume la un an și două luni după căsătoria elegantă a părinților săi la Viena, când Contesa Felicitas von Hartig a intrat în marea familie de Liechtenstein.

Acum sunt așteptați și ceilalți frați Wenzel să devină părinți.

FOTO: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Nicolae și Alina ai României colaj Facebook jpg
Prințul William și Prințul George jpg
Kate Middleton, Prințul William, Profimedia (2) jpg
Prințul Harry, Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
fratele lui Kate Middleton, James Middleton, si sotia sa, Alizee Thevenet   FOTO Instagram jpg
Charlene și Albert de Monaco Facebook jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
Regele Charles al III lea cu rugbistele din Noua Zeelanda   GettyImages 2170662093 jpg
FotoJet William și mătușa jpg
Regina Letizia a Spaniei Foto Profimedia (6) jpg
Prințul Willia Foto Profimedia jpg
Prințesa Diana  foto   Profimedia jpg
Prințul Carl Philip și Prințesa Sofia, Profimedia (4) jpg
Printul Sverre Magnus al Norvegiei   Casa Regala norvegiana jpg
FotoJet Eugenie și Bea jpg
Kate Middleton Prințul George și Prințul Louis profimedia 0906155051 jpg
Printesa Stephanie de Monaco, Daniel Ducruet si fiica lor, Pauline Ducruet   Profimedia, Instagram jpg
Regina Mary și Regele Frederik Facebook2 jpg