Război între Charles Spencer și BBC. Fratele Prințesei Diana e convins că a fost manipulată

5 februarie, 2024

Pe 20 noiembrie 1995, Lady Diana a acordat un interviu șocant pentru BBC. Cu toate acestea, convins că sora sa a fost manipulată, Charles Spencer a purtat un război total împotriva directorilor BBC, pe care i-a acuzat că au încercat să ascundă adevărul. Dar cele 3.000 de e-mailuri ale „interviului răzbunării", care tocmai au fost scoase la iveală, ar putea schimba totul.

„Interviul răbunării” acordat de Lady Di a fost obținut prin manipulare. FOTO: capturi de ecran
„Interviul răbunării” acordat de Lady Di a fost obținut prin manipulare. FOTO: capturi de ecran

Charles Spencer va face orice pentru a dovedi că sora sa, Lady Diana, a fost manipulată de BBC și, mai ales, de Martin Bashir, jurnalistul care i-a luat un interviu pe 20 noiembrie 1995. În acea zi, în fața a 23 de milioane de telespectatori, Prințesa Diana a făcut dezvăluiri explozive despre relația ei, despre tulburările alimentare, despre depresia ei și despre capacitatea lui Charles de a conduce. Dar pentru a obține aceste confidențe, jurnalistul a folosit metode dubioase, manipulând-o pe mama lui William și Harry, furnizându-i declarații bancare false. În timp ce BBC a prezentat scuze publice, Charles Spencer duce de patru ani un război împotriva conducerii postului, "acuzându-i că au "ascuns adevărul" despre afacerea Bashir".

Iar e-mailurile interne schimbate între directori în momentul scandalului ar putea schimba totul, potrivit unor informații apărute luni, 5 februarie, în „Le Parisien”. În ultimii doi ani, justiția a cerut „nu mai puțin de 3.288 de e-mailuri interne care ar putea mărturisi ce și-au spus directorii săi de rang înalt în momentul izbucnirii scandalului, în iarna anului 2020". Din păcate, însă, BBC consideră că majoritatea acestor e-mailuri sunt neinteresante și a furnizat documentele „acoperite cu o linie groasă de pix negru", „redactate" și „pur și simplu ilizibile". O metodă care „nu face decât să întărească suspiciunile". Prin urmare, bătălia continuă în instanțe.

Jurnalistul BBC Martin Bashir, arătat cu degetul

Grație acestei declasificări, a reieșit că Martin Bashir s-a apărat de acuzații, afirmând într-unul dintre aceste e-mailuri că a existat o oarecare „iritare" la postul de televiziune și îndoieli din partea colegilor săi că „un imigrant din clasa muncitoare, de a doua generație, care nu este alb, ar avea îndrăzneala de a intra într-un Palat Regal și de a da un interviu". Bashir mai spune că documentele false folosite pentru a o convinge pe prințesă nu au influențat decizia acesteia și că nu ar fi existat atâta controversă dacă interviul ar fi fost realizat de un alt jurnalist legendar al postului.

Bashir a părăsit definitiv BBC (ultimul său post a fost cel de corespondent pentru afaceri religioase) în aprilie 2021, invocând motive de sănătate, după ce a suferit complicații din cauza Covid. O lună mai târziu, un raport a concluzionat că BBC a mușamalizat „comportamentul înșelător" al lui Bashir pentru a asigura interviul din 1995 și a determinat prezentarea de scuze din partea corporației și promisiunea de a nu-l mai difuza niciodată.

Lui Charles Spencer i-a fost greu să accepte scuzele BBC. Fratele Prințesei Diana crede că există o legătură între interviul acordat surorii sale și accidentul de mașină fatal pe care aceasta l-a avut la Paris în 1997. „Minciunile dureroase pe care BBC i le-a spus înainte de filmarea camerelor au însemnat că ea a venit la interviu cu o viziune foarte distorsionată și falsă asupra situației în care se afla", a declarat el pentru „Daily Mail” în iulie 2022. Charles Spencer a mai afirmat că între interviul cu Martin Bashir și noaptea în care Diana a murit s-au scurs doi ani fără ca „un singur ofițer de protecție regală să fie prezent la fața locului", Lady Di „alegând să se lipsească de serviciile celor cărora ar fi trebuit să le poată încredința implicit securitatea ei". De asemenea, el a subliniat că acest interviu acordat de BBC a pus-o pe Diana „pe o cale în care nu a fost protejată corespunzător. Toți cei responsabili trebuie să răspundă", a spus el, adăugând că speră ca poliția să „reconsidere responsabilitățile" jurnalistului și ale BBC în această afacere. Numai poliția „are puterea de a face lumină în acest scandal teribil, care a făcut-o pe Diana să se simtă și mai expusă și mai singură și să-i abandoneze pe cei care au iubit-o și care ar fi protejat-o", a conchis el. Iar Charles Spencer chiar este hotărât să nu renunțe.

FOTO: Profimedia, capturi de ecran



Recente pe Ok! Magazine

Regina Mary și Regele Frederik, plimbare prin Oslo, Profimedia (2) jpg
Thomas Kingston si Lady Gabriella Windsor, alaturi de Regele Charles la Ascot 2023   profimedia 0785167256 jpg
Regina Camilla Foto Getty Images (5) jpg
Prințul Harry și Meghan Markle, Prințul William și Kate Middleton  foto   Getty jpg
Margareta a României cu Principele Radu foto Facebook jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul Harry și Meghan Markle la recepția de nuntă din 2018, Getty (4) jpg
Prințesa Charlene și Albert de Monaco Facebook jpg
Roast Charles PNG
FotoJet Amelia jpg
Regele Charles și Regina Camilla la Catedrala St Paul Londra Foto Getty Images (4) jpg
Regel Frederik și Prințesa Ingrid Foto Instagram jpg
printesa alexandra luxemburg s a casatorit religios (6) jpg
FotoJet Regalii în Norvegia jpg
Margareta Custodele Coroanei Facebook jpg
Kate și William la BAFTA, Getty Images (2) jpg
Harry și Meghan în turneul nigerian, GettyImages (5) jpg
Zara Tindall la Royal Ascot, Profimedia (1) jpg