Regele Charles cu caleașca printre contestatarii ”Nu ești regele meu”. Primul discurs în Parlament

7 noiembrie, 2023

Monarhul britanic a mai scris astăzi o pagină de istorie. Pe 7 noiembrie 2023, Charles al III-lea a adresat primul său discurs în calitate de rege, în Parlamentul britanic.

Charles, Profimedia jpg

La ceremonia anuală, Regele Marii Britanii a rostit primul său discurs ca monarh și primul discurs ținut de un rege, după șapte decenii în care suverană a fost Regina Elisabeta a II-a.

Charles al III-lea a stabilit agenda primului ministru Rishi Sunak pentru perioada 2023-2024,  conturând politica și legislația. Evenimentul a fost umbrit de contestatarii monarhiei, care s-au prezentat în calea regelui cu deja celebrele pancarte ”Tu nu ești regele meu!”.

În caleașca regală, alături i-a stat consoarta, Regina Camilla. Cei doi au salutat mulțimea prezentă.

Charles, Profimedia (2) jpg

Regele Charles și Regina Camilla s-au deplasat în caleașca regală Diamond Jubilee pe traseul cunoscut drept Procesiunea Regelui. În această zi specială, unică, istorică, Regina Camilla purta diademă, iar Regele Charles uniforma Amiral of the Fleet Royal Naval Number 1 cu șapcă și sabie. Discursul regelui la începutul fiecărei sesiuni a parlamentului este o ceremonie care are loc încă din secolul al XV-lea în Marea Britanie. În timpul discursului - primul de la încoronare, regele Charles al III-lea a purtat „coroana statului imperial”, care are aproape 3.000 de diamante și care a fost purtată în trecut de vechii monarhi ai țării.

Momentul discursului Regelui în Parlament este special, întrucât se reunesc toate cele trei componente de bază ale legislativului: Camera Lorzilor, Camera Comunelor și Regele -care desigur reprezintă Coroana, ca tot unitar, în Parlament.

Regele Charles al III-lea a susținut marți primul său discurs înaintea deschiderii sesiunii parlamentare din Marea Britanie, în care a enumerat prioritățile Guvernului pentru perioada următoare, conform BBC.

Regele Charles a spus că Guvernul condus de Rishi Sunak va „continua să ia măsuri pentru a reduce inflația, pentru a reduce costul vieții pentru familii și pentru a ajuta companiile să finanțeze noi locuri de muncă și investiții”.

De asemenea, Guvernul se va concentra și pe a consolida securitatea energetică a Regatului Unit, pentru a „reduce dependența de piețele internaționale de energie volatile și de regimurile străine ostile”. Charles al III-lea spune că proiectul de lege va sprijini viitoarea licențiere a noilor zăcăminte de petrol și gaze și va ajuta Marea Britanie la a trece către zero emisii de dioxid de carbon până în 2050 „fără a adăuga sarcini nejustificate asupra gospodăriilor”. Miniștrii vor încerca să atragă „niveluri record de investiții” pentru sursele de energie regenerabilă, a mai afirmat Charles al III-lea.

În privința sistemului de învățământ, regele a spus că guvernul vrea să introducă o nouă calificare: „Advanced British Standard” și că vor fi introduse noi proceduri pentru reducerea numărului de tineri care studiază la universități ce nu oferă absolvenți „de înaltă calitate”.

Charles al III-lea a abordat și problema războaielor din Israel și Ucraina.

„Miniștrii mei vor lucra îndeaproape cu partenerii internaționali pentru a sprijini Ucraina, a consolida NATO și a aborda cele mai presante provocări de securitate. Aceasta include consecințele actelor barbare de terorism împotriva poporului Israel, facilitând sprijinul umanitar în Gaza și susținând cauza păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, a spus el.

În finalul discursului, Charles al III-lea a abordat și teme de mediu și a punctat că „va continua să conducă acțiunile pentru combaterea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversivității”.

„Guvernul meu va căuta, în toate privințele, să ia decizii pe termen lung în interesul generațiilor viitoare”, a mai spus monarhul.

Foto: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Regina Mary a Danemarcei, Profimedia (6) jpg
Kate Middleton Trooping The Colour Foto Profimedia jpg
Genoveva Casanova, Gonzalo Vargas Llosa și tatăl lui, Mario Vargas Llosa   Getty, Profimedia jpg
Prințul Harry și Meghan Markle în Nigeria Foto Profimedia (2) jpg
Printesa Margarita si Regina Beatrix a Olandei   profimedia 0227202187 jpg
Majestatea Sa Margareta la Nokian Tyres, Oradea   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (3) jpeg
Prințul William, Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
poza oficiala botez archie jpeg
Prințul William în vizită la Mentivity, Profimedia (5) jpg
Prințul Theyazin al Omanului Foto Profimedia jpg
Meghan Markle foto Emil Cohen pentru Fundația Archewell 3 jpg
Principesa Maria și Principesa Sofia la Nunțiatura Apostolică din București   Dan Rădulescu, Casa Majestății Sale (5) jpg
Letizia și Felipe în negru, Profimedia (2) jpg
Împăratul Naruhito și Împărăteasa Masako, Prințul Fumihito Akishino, Prințesa Kiko, Prințesa Kako, Prințesa Aiko la Spring Garden Party   Agenția Imperială jpg
Harry și Meghan în perioada regală, GettyImages (5) jpg
Nunta arhiducelui Alexandru de Habsbourg Lorena și a contesei Natacha Roumiantzoff Pachkevitch   Beloeil, Profimedia jpg
Regele Juan Carlos, Regina Sofia, amanta Corinna Larsen   Profimedia jpg
Regele Charles, Regina Camilla  foto   Getty jpg