Regele Felipe împlinește 56 de ani. Din păcate, nu e cea mai fericită zi de naștere

30 ianuarie, 2024

Suveranul spaniol este aniversatul de azi al familiei, însă evenimentele recente nu-l fac să fie prea bucuros.

Felipe împlinește 56 de ani. FOTO: Profimedia
Felipe împlinește 56 de ani. FOTO: Profimedia

Deși Regele Spaniei își sărbătorește întotdeauna ziua de naștere în intimitate, astăzi, 30 ianuarie, când împlinește vârsta de 56 de ani, Felipe al VI-lea nu prea zâmbește de această aniversare. 

În urmă cu patru zile, fiul Regelui Juan Carlos și al Reginei Sofia a primit o veste grea. Un bun prieten de-ai săi, Manuel Rueda Valido, locotenent-colonel în Forțele Aeriene, fost coleg de clasă la Academia Generală din San Javier, unde Felipe al VI-lea a intrat în 1987, a murit după o lungă boală.

În iunie 2023, cu ocazia unei călătorii pe care a făcut-o la Sevilla pentru a participa la un eveniment în cadrul căruia i-a fost înmânat cel de-al 9-lea Premiu antiterorism Alberto Jiménez-Becerril, Regele Felipe a profitat de ocazie pentru a-l vizita la domiciliul său pe Manuel, cu care a păstrat ani de zile legătura și pentru care simțea o mare afecțiune.

Aceasta nu este singura zi de naștere a suveranului spaniol marcată de tristețe. În 2020, în ajunul împlinirii a 51 de ani, a mers însoțit de Regina Letizia la Mănăstirea Regală din El Escorial, unde a avut loc înmormântarea mătușii sale, Infanta Pilar, care murise din cauza unei forme de cancer.

egele FeDacă acea zi a fost grea din cauza circumstanțelor evidente, a avut loc un eveniment care a marcat relația dintre monarh și tatăl său. Felipe și Letizia au ajuns la înmormântare când restul rudelor lor erau deja în interiorul bisericii. Când au intrat, amândoi s-au apropiat de Regele Juan Carlos și de Regina Sofia, pe care i-au salutat cu un sărut. Această manifestare publică de afecțiune între Felipe al VI-lea și tatăl său a fost și ultima. O lună și jumătate mai târziu, relația dintre cei doi s-a rupt iremediabil. Regele Felipe a făcut publică o declarație în care se disocia complet de activitățile financiare neregulamentare ale tatălui său, a renunțat la moștenirea tatălui său și a retras alocația anuală pe care o primise până atunci. Ulterior, Regele Juan Carlos a anunțat că a decis să părăsească Spania.

Controversatul caz Noos, care a fost și unul dintre cele mai mari scandaluri ale Casei Regale spaniole, a fost o altă realitate care a marcat ziua de naștere a lui Felipe. Mai exact, cea din 2013. În ajunul celei de-a 45-a aniversări a regelui, judecătorul l-a inculpat pe secretarul surorilor sale, Carlos García Revenga, iar o zi mai târziu, la aceeași dată cu ziua de naștere a monarhului, a stabilit o cauțiune de aproape 8,2 milioane de euro pentru cumnatul său,  Iñaki Urdangarin, implicat într-un scandal de fraudă fiscală.

FOTO: Profimedia, Getty Images, EPA EFE



Recente pe Ok! Magazine

Prințul Harry și Meghan Markle, Prințul William și Kate Middleton  foto   Getty jpg
Margareta a României cu Principele Radu foto Facebook jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul Harry și Meghan Markle la recepția de nuntă din 2018, Getty (4) jpg
Prințesa Charlene și Albert de Monaco Facebook jpg
Roast Charles PNG
FotoJet Amelia jpg
Regele Charles și Regina Camilla la Catedrala St Paul Londra Foto Getty Images (4) jpg
Regel Frederik și Prințesa Ingrid Foto Instagram jpg
printesa alexandra luxemburg s a casatorit religios (6) jpg
FotoJet Regalii în Norvegia jpg
Margareta Custodele Coroanei Facebook jpg
Kate și William la BAFTA, Getty Images (2) jpg
Harry și Meghan în turneul nigerian, GettyImages (5) jpg
Zara Tindall la Royal Ascot, Profimedia (1) jpg
Regina Letizia profimedia 0872891821 jpg
Regina Mary la dineul norvegian, Profimedia (1) jpg
Meghan Markle și Prințul Harry Foto GettyImages jpg