Regele Juan Carlos era chitit să plece într-un exil exotic. De ce a ales Abu Dhabi?

28 iunie, 2024

Fostul suveran spaniol n-a fost nici dat afară din țara lui, dar nici nu a plecat de bunăvoie. Totuși, de ce a ajuns tocmai în Orientul Mijlociu?

Fostul suveran spanion duce o viață de șeic în Emiratele Arabe Unite. FOTO: Getty Images
Fostul suveran spanion duce o viață de șeic în Emiratele Arabe Unite. FOTO: Getty Images

Poate că duce o viață de șeic. Poate că e înconjurat de lux și servicii de top. Poate că e încă în primele rânduri la cele mai în vogă evenimente, de la curse de cai și de mașini, la regatte, nunți și manifestări regale ori exclusiviste. Însă gândul Regelui Juan Carlos stă tot la Spania, chiar și în acest exil auto-impus la Abu Dhabi.

Să fie clar pentru toată lumea, fostul suveran spaniol NU a vrut să plece. Dovadă este faptul că, de atunci, emeritul revine ori de câte ori poate în țara sa. De fapt, l-am văzut la evenimente precum regatele Sanxenxo, la zilele de naștere ale Infantelor și chiar la nunta lui José Luis Martínez-Almeida cu nepoata sa, Teresa Urquijo. Cumva, găsește motive să facă navera între Abu Dhabi și Madrid. Chiar și așa, există mai multe motive pentru care Juan Carlos știa că Emiratele Arabe Unite este locul ideal pentru a începe o nouă viață.

Primul lucru de care trebuie să ținem cont este intimitatea de care se bucură acolo. Există foarte puține imagini cu emeritul în Abu Dhabi. Acest lucru se datorează faptului că ai nevoie de permisiune pentru orice fel de muncă jurnalistică și, în cazul unei figuri precum tatăl Regelui Felipe al VI-lea, nu o obții: „S-ar putea ca în EAU să se bucure de un climat de intimitate de care nu s-ar putea bucura în alte state. De exemplu, așa ceva ar fi de neconceput într-o altă destinație luată în considerare, și anume Republica Dominicană", a declarat jurnalista Beatriz Parera pentru BBC Mundo.

Pe de altă parte, soțul Reginei Sofia a arătat întotdeauna o predilecție evidentă pentru țările din Golf. Într-adevăr, ultimele sale trei călătorii în calitate de Rege al Spaniei, înainte de abdicarea sa în 2014, au avut loc în această regiune. Ca să nu mai vorbim de relația sa strânsă cu Mohamed bin Zayed al Nahyan, președinte al Emiratelor Arabe Unite, comandant suprem al forțelor armate și emir al Abu Dhabi. „Are un întreg cerc de prieteni care trebuie să-l fi primit cu brațele deschise și în condiții care îl vor atrage, deoarece nimeni nu ignoră faptul că este un loc în care luxul este la un nivel mai ridicat decât în multe alte locuri", spune Perera pentru publicația menționată.

Și, Pilar Eyre, expertă în regalitatea spaniolă, ca biografă a Reginei Sofia, a confirmat toate aceste informații pentru „Lecturas", afirmând că emeritul trăiește mai bine decât oricine în noua sa casă: „El continuă să se miște în același mediu al marilor averi internaționale cu care a fost înrudit înainte, de la Karim Agha Khan la Rothschild", a scris jurnalista.

Regele Juan Carlos se bucură de prieteni buni și foarte generoși. Atât de mult încât nu are nevoie să își deschidă portofelul: „Are totul plătit și asta peste tot. Hotelul Four Seasons din Geneva, de exemplu, unul dintre cele mai scumpe hoteluri din lume, este gratuit pentru el și pentru toată familia sa, deoarece este deținut de prințul saudit Al-Walid bin Talal, un prieten apropiat al său", susține autoarea cărții „La soledad de la reina".

Totuși, lucrurile încep să devină complicate pentru emerit, din cauza vârstei înaintate și a problemelor de mobilitate, care-l fac să devină mai casnic și să-și dorească să fie în mijlocul familiei sale.

FOTO: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Caroline de Monaco și primul ei soț, Philippe Junot 2 profimedia 0220277682 jpg
Prințesa Rajwa și Prințul Hussein foto Instagram png
FotoJet Costner Diana  jpg
Farah Pahlavi   profimedia 0443541152 jpg
regele charles si nepotii archie si lilibet jpg
Meghan Markle și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Regele Felipe și Regina Letizia Foto Profimedia (6) jpg
Peter Philips, Zara Tindall si Meghan Markle   Zara Tindall si Meghan Markle   GettyImages 1241073099 (4) jpg
Prințesa Leonor a Soaniei Foto GettyImages (5) jpg
Prințesa Anne, GettyImages (1) jpg
Sophie Windsor și Prințesa Beatrice profimedia 0883623568 jpg
Regele Willem Alexander pilot   Ministerul Apararii din Olanda, Casa Regala olandeza (3) jpg
Contesa Alexandra, osta soție a Printului Joachim al Danemarcei, Alexandra Manley   GettyImages 962843532 jpg
Kate Middleton foto Instagram png
Printesa Leonor  (1) jpg
Regina Rania și Brigitte Macron profimedia 0884287636 jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   Getty jpg
Prințul Harry și mama sa, Prințesa Diana  foto   GettyImages jpg