Regele Willem-Alexander al Regatului Țărilor de Jos a împlinit 55 de ani. Cum l-au sărbătorit soția și cele trei fiice

29 aprilie, 2022

Regele Willem-Alexander al Regatului Țărilor de Jos și-a aniversat miercuri cei 55 de ani.

Regele Willem Alexander al Regatului Țărilor de Jos a împlinit 55 de ani (2) jpg

Alături de el au stat cele trei fiice și soția, Regina Maxima. Casa Regală olandeză a publicat câteva imagini cu întreaga familie reunită la Maastricht, înainte de marele eveniment.

Regina Maxima și fiica cea mică, Ariane, în vârstă de 15 ani, au purtat rochii, în vreme ce Prințesa Alexia, 16 ani, și Prințesa Catharina-Amalia, 18 ani, au optat pentru pantaloni.

Regele Willem Alexander al Regatului Țărilor de Jos a împlinit 55 de ani jpg

A fost o adevărată sărbătoare de Ziua Regelui, unde au avut loc nenumărate festivități, inclusiv spectacole cu André Rieu și Rowwen Hèze.

Regalii s-au întrecut în jocuri de cuvinte în legătură cu dialectul din Maastricht și au ajutat la prepararea specialităților locale.

Regele Willem Alexander al Regatului Țărilor de Jos a împlinit 55 de ani (6) jpg

Ziua de 27 aprilie, ziua de naştere a regelui Willem-Alexander, este şi Ziua naţională a Regatului Ţărilor de Jos, sărbătorită sub denumirea de Ziua Regelui. Dacă această zi este duminica, Ziua Regelui este sărbătorită în ziua precedentă.

Regele Willem-Alexander al Olandei (numele complet Willem-Alexander Claus George Ferdinand) s-a născut la 27 aprilie 1967, la Utrecht, fiind primul copil al prinţesei Beatrix şi al prinţului Claus (1926-2002). La naştere a primit titlurile de prinţ al Ţărilor de Jos şi prinţ de Orania-Nassau, Jonkheer van Amsberg. A fost botezat la 2 septembrie 1967, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Haga, conform site-ului oficial al familiei regale a Ţărilor de Jos.

Înainte de a-i succeda mamei sale la tron, la 30 aprilie 2013, prinţul Willem-Alexander a ocupat o serie de posturi specifice într-o serie de domenii, reflectând angajamentul său faţă de societatea olandeză. El a fost întotdeauna interesat în mod special de anumite domenii, inclusiv managementul apei, infrastructură şi tehnologia informaţiei, sport şi apărare.

La 30 aprilie 2013, prinţul Willem-Alexander al Regatului Ţărilor de Jos a devenit cel mai tânăr suveran din Europa, după semnarea de către mama sa, regina Beatrix, a actului de abdicare. Regina Beatrix s-a aflat în fruntea statului olandez începând cu anul 1980, când mama sa, regina Juliana a abdicat, de asemenea în favoarea ei. Bunica sa, regina Wilhelmina, a abdicat, în 1948, în favoarea fiicei sale Juliana.

Monarhul este oficial preşedintele Consiliului de Stat, un rol istoric care este de natură pur simbolică. Consiliul de Stat oferă guvernului şi Parlamentului consiliere independentă cu privire la legislaţie şi guvernare şi este, de asemenea, cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării. Pe lângă şedinţele plenare la care participă Regele, Consiliul de Stat este format şi dintr-o Divizie de jurisdicţie administrativă şi o Divizie de consultanţă, la ale căror şedinţe Regele nu participă. În consecinţă, Regele nu este implicat în practică în cele două domenii principale de activitate ale Consiliului. Vicepreşedintele este responsabil de conducerea de zi cu zi a Consiliului de Stat şi prezidează şedinţele acestuia.



Recente pe Ok! Magazine

Prințul William prima apariție după Paște Foto Getty Images (1) jpg
Regina Letizia a Spaniei și Regina Maxima a Țărilor de Jos Foto Profimedia (1) jpg
Prințesa Charlotte și Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
FotoJetSofia a Suediei jpg
Regina Letizia la dineul regal de la Amsterdam profimedia 0865800243 jpg
Printesa Martha Louise a Norvegiei si Durek Verrett jpg
Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
Prințul Haakon al Norvegiei in SUA, aprilie 2024   Casa Regală 3 jpg
Regina Letizia profimedia 0865793910 jpg
Regina Maxima la dineul de stat din Amsterdam, Profimedia (4) jpg
Regina Letizia a Spaniei, Prințesa Margriet a Țărilor de Jos, Regele Felipe VI al Spaniei, Prințesa Moștenitoare Amalia, Regele Willem Alexander, Prințesa Beatrix și Regina Maxima a Țărilor de Jos, Profimedia jpg
Prințesa Salma a Iordaniei jpg
copii Prințul William și Prințul Harry jpg
Regina Mary și Olena Zelenska Foto Profimedia (1) jpg
banchet de stat la Bruxelles cu Regina Mathilde a Belgiei, Marele Duce Henri de Luxemburg, Regele Philippe al Belgiei si Marea Ducesa Maria Teresa   Casa Regala belgiana (5) jpg
Regele Willem Alexander, Regele Felipe, Regina Letizia și Regina Maxima, Profimedia jpg
FotoJetPippa jpg