Regii Suediei au sărbătorit Nunta de ametist. Sunt căsătoriți de 48 de ani!

20 iunie, 2024

O imagine emoționantă a Regelui Carl Gustaf și a Reginei Suediei a fost împărtășită la cea de-a 48-a aniversare a nunții.

Împreună de o jumătate de secol. FOTO: Getty Images
Împreună de o jumătate de secol. FOTO: Getty Images

Mai au puțin și vor celebra nunta de aur! Suveranii suedezi au fost surprinși de obiectivul aparatului de fotografiat într-un moment emoționant: Regele Carl Gustaf i-a oferit soției sale, Regina Silvia, un trandafir roșu, în timp ce aceasta îi zâmbește cu dragoste soțului ei. Un gest de tandrețe și de curtoazie nesperată, ce trădează relația incredibilă dintre acești doi monarhi, care ieri tocmai sărbătorit Nunta de ametist.  Cu alte cuvinte, cei doi sunt căsătoriți de 48 de ani!

Fotografia candidă a fost făcută la Palatul Regal în timpul sărbătoririi (cu o oarecare întârziere) a celei de-a 80-a aniversări a Reginei Silvia. Da, această femeie cochetă, cu trandafiri roșii în păr, este octogenară, iar soțul ei o privește cu aceeași dragoste cu care a privit-o și la altar, cu aproape o jumătate de secol în urmă.

Moment de tandrețe la 48 de ani de la căsătorie și la a 80-a aniversare a Reginei Silvia.
Moment de tandrețe la 48 de ani de la căsătorie și la a 80-a aniversare a Reginei Silvia.

Povestea lor de dragoste a început în 1972, când Carl Gustaf, la acea vreme prinț moștenitor, a participat la Jocurile Olimpice de vară de la München, în Germania de Vest, unde interpreta Silvia Sommerlath a fost însărcinată cu escortarea sa. Într-un interviu ulterior, Regele a explicat cum a fost 1un declic" atunci când s-au întâlnit. În anii care au urmat, mama lui Carl Gustaf, Prințesa Sibylla, a murit, la fel ca și bunicul său, Gustaf al VI-lea Adolf, și, prin urmare, el a urcat pe tronul suedez.

La 12 martie 1976, Regele Carl al XVI-lea Gustaf și-a anunțat logodna cu Silvia Sommerlath, după ce i-a dăruit logodnicei sale un inel cu un diamant de 2 carate, ce i-a aparținut cândva răposatei sale mame.

Data a fost stabilită pentru 19 iunie 1976. Aceeași dată la care Regele Oscar I s-a căsătorit cu Josephine de Leuchtenberg în 1823, iar fiul lor, Carol al XV-lea, s-a căsătorit cu Prințesa Louise a Țărilor de Jos în 1850.

34 de ani mai târziu, în 2010, fiica lor, Prințesa Victoria, s-a căsătorit cu Daniel Westling la aceeași dată, în aceeași catedrală.

Înainte de nuntă, pe 17 iunie, Silvia Sommerlath a primit Ordinul Regal al Serafimilor și cetățenia suedeză. Pe 18 iunie, a avut loc un spectacol de gală la Opera Regală Suedeză, unde grupul pop suedez ABBA a interpretat pentru prima dată piesa „Dancing Queen” în onoarea viitoarei regine. Apoi, spectacolul de gală a fost urmat de un bal la Palatul Drottningholm. La insistențele surorilor regelui, Silvia a purtat Tiara de diamante Connaught, care fusese una dintre favoritele mamei lor.

În ziua nunții, Regina Silvia a purtat o rochie din satin duchesse de mătase la baza gâtului, mâneci lungi, fustă subțire și trenă care se prelungea de pe umeri, creată de Marc Bohan pentru Dior. Croitoresele care au lucrat la rochie nu au fost anunțate la momentul respectiv că lucrează la rochia viitoarei regine a Suediei. Sommerlath a purtat un voal de dantelă care aparținuse Reginei Sofia și care a fost purtat de mama și surorile Regelui la nunțile lor. Rochia a fost lăsată în mod deliberat simplă pentru a pune în evidență voalul moștenit. Voalul a fost prins de diadema Cameo, care aparținuse Împărătesei Joséphine și care a fost purtată de surorile regelui, Prințesa Birgitta și Prințesa Désirée, în zilele nunții lor din 1961 și, respectiv, 1964. Trena fusese, de asemenea, deținută anterior de Prințesele Birgitta și Désirée. Iar mama miresei a pus discret o batistă în jurul încheieturii fiicei sale cu un elastic, aceasta fiind vizibilă în unele fotografii.

Mirele Carl Gustaf a purtat uniforma de amiral al Marinei Regale Suedeze, cu însemnele Ordinului Serafimului, Ordinului Sabiei, Ordinului Steaua Polară, Ordinului Vasa și Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

Cuplul și-a petrecut luna de miere în Hawaii, Botswana și, în cele din urmă, la Palatul Solliden din Öland. În anii următori, li s-au născut 3 copii: Victoria (n. 1977), Carl Philip (n. 1979) și Madeleine (n. 1982), de la cai opt nepoți. În 2010, fiica lor, Victoria, s-a căsătorit cu Daniel Westling la aceeași dată în aceeași catedrală, devenind al patrulea cuplu regal suedez care se căsătorește la 19 iunie.

FOTO: Getty Images, Casa Regală suedeză, ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Printesa Kate la Wimbledon   profimedia 0889805058 jpg
Charles și Camilla, turneu regal în Australia în 2018, GettyImages (1) jpg
Printesa Victoria a Suediei a împlinit 47 de ani, aici cu Printul Daniel, Printesa Estelle si Printul Oscar   Casa Regala suedeza (1) jpg
Margareta și Maria, fiicele Regelui Mihai (1) jpg
Eugenie cu fiul PNG
King Charles III FOTO FB King Charles III jpg
Kate, Charlotte, Pippa, GettyImages jpg
FotoJet Will și George jpg
Regele Felipe cu Infanta Sofia si Printul William cu Printul George au urmarit finala UEFA   Casa Regala spaniola (2) jpg
Ket Middleton la Wimbledon GettyImages 2161386249 jpg
Kate și William, Wales, Getty (5) jpg
Kate Middleton  sursa foto   GettyImages jpg
Masako și Naruhito ai Japoniei la nunta lor GettyImages 50938391 jpg
Kate Middleton cu familia  foto   Profimedia jpg
Printul Jean Christophe Napoleon   Familia Bonaparte, Facebook jpg
William și Kate, Wales, Profimedia jpg
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (2) jpg
Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck si Regina Jetsun Pema ai Bhutanului in Mongolia la manastirea Gandantegchilen cu Jigme Namgyel   Casa Regala bhutaneza 15 jpg