Regina Ana a încetat din viaţă. In memoriam: povestea de dragoste cu Regele Mihai

1 august, 2016
regii jpeg
image

Reprezentanţii Familiei Regale au anunţat că Regina Ana, soţia Regelui Mihai, a încetat din viaţă astăzi, la ora 13.45, în Elveţia. Regina Ana avea 92 de ani, urmând să împlinească 93 pe 18 septembrie.

Potrivit tradiţiilor regale, corpul Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, apoi în Sala Tronului din Palatul Regal de la Bucureşti.

Regina Ana va fi înmormântată la Curtea de Argeş.

Comunicatul Familiei Regale

Regii României, în ziua nunţii

Regele Mihai si Regina Ana cu Principesa Margareta, 1950

Născută Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite de Bourbon-Parma, la Paris, prinţesa de origine daneză se căsătorea la Atena, pe 10 iunie 1948, cu Regele Mihai al României, un an mai târziu după ce l-a cunoscut.

Regele şi Regina s-au cunoscut pentru prima dată în Londra în 1947, cu ocazia căsătoriei principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu principele Philip, duce de Edinburgh. Regele Mihai I i-a cerut mâna principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o săptămână de la prima lor întâlnire.

Regele Mihai avea doar 26 de ani când a mers la altar având-o la braţ pe Ana, de doar 24 de ani. Cei doi s-au căsătorit acum 68 de ani, în cadrul unei ceremonii ortodoxe săvârşite în Atena, unchiul dinspre mamă al fostului suveran român, Paul, fiind, în acea perioadă, regele Greciei.

Dar evenimentul nu a fost lipsit de peripeţii. Asta din cauză că religia catolică a tinerei Prinţese Ana o obliga să capete încuviinţarea Vaticanului, condus în acel moment de Papa Pius al XII-lea, pentru a deveni soţia unui rege, fie el şi abdicat, dar de religie ortodoxă.

Ca urmare a abdicării forţate, din 30 decembrie 1947, a regelui Mihai, Regina Ana a trăit alături de acesta în exil şi a călcat pe pământ românesc abia la sărbătoarea de Paşti din 1992.

Regele Mihai, Regina Ana si Principesele Romaniei în exil, Anglia,1955.

Nunta de diamant, pe care cuplurile o celebrează la 50 de ani de mariaj, a fost sărbătorită 10 ani mai târziu în cazul lor, în 2008, printr-o serie de evenimente organizate la Bucureşti şi la Castelul Peleş. E vorba despre primul jubileu regal desfăşurat în ţară, cu zeci de invitaţi din străinătate.

La 10 iunie 2013, Majestăţile Lor au celebrat, într-un cadru privat, Nunta de Safir, adică 65 de ani de căsătorie.

Regele şi Regina au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Regele Mihai şi Regina Ana locuiau din 2004 la Aubonne, în Elveţia. De marile sărbători creştine şi, în funcţie de angajamentele lor publice, Regele Mihai şi Regina Ana alegeau să fie alături de cei dragi, fie la Castelul de la Săvârşin, fie la Palatul Elisabeta.

Citeşte mai multe despre ziua nunţii Regelui Mihai cu Regina Ana!Recente pe Ok! Magazine

ferg20 jpg
ope3 jpg
Regina Rania și Prințesa Iman jpg
Elisabeta și Philip2 jpg
Meghan Markle și Harry OK Mag (4) jpg
meghan markle 1 jpg
mei jpg
Regina Rania în SUA jpg
diana si andrew profimedia 0595571834 jpg
Printul William Printul Harry funeralii regina Elisabeta foto EPA EFE
william84 jpg
3 regina elisabeta a marii britanii tanara 10 jpg jpeg
Prinţesa Diana
sarah86 jpg
FotoJetEle jpg
charles37 jpg
william harry 2 jpg
eg2 jpg