Regina Elisabeta a II-a, o viață în imagini. Suverana care a promis de la 26 de ani că-și va dedica viața poporului

16 septembrie, 2022
8 regina elisabeta a marii britanii tanara 6 jpg jpeg

Vă propunem un set de fotografii eveniment cu cea care a fost cea mai iubită și longevivă regină britanică.

Încă din tinerețe, crescută cu simțul responsabilității, Elisabeta a II-a a fost tot ce avea nevoie Regatul Unit la vremea respectivă. Să nu uităm că tatăl ei a urcat pe tron după abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care ea a devenit moștenitoarea prezumtivă.

Și dacă sora sa, rebela Margaret era cea care-și dorea reflectoarele și celebritatea, Elisabeta a fost mereu mânată de simțul răspunderii. Această mentalitate a ajutat-o enorm în felul în care a condus Regatul Unit. Și toate astea le-a realizat având un sprijin de nădejde, pe soțul său, Prințul Philip, care a știu să gestioneze o situație atipică în acele vremuri: femeia puternică, femeia la conducere.

În toată domnia de 70 de ani a validat 15 premieri, însă întotdeauna cel care a impresionat-o cel mai mult a fost chiar primul: bătrânul Winston Churchil, primul său prim-ministru, care i-a dat un sfat ce i-a rămas întipărit în memorie: ”Cu cât te uiți în urmă, cu atât poți vedea mai departe.”

Putem spune fără de tăgadă că Regina este ultima reprezentantă a unei conduceri pe stil vechi, conservatoare, dar cu rezultate de durată. Rămâne de văzut cum își vor dovedi eficiența metodele moderne.

Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elisabeta a devenit conducătoare a Commonwealth-ului și regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon. Ea a domnit ca monarh constituțional în vremea unor schimbări politice majore, cum ar fi decolonizarea Africii, descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene și Brexit.

Printre numeroasele sale vizite și întâlniri istorice se numără o vizită de stat în Republica Irlanda și întâlniri cu cinci papi. Printre evenimentele semnificative se numără încoronarea din 1953, celebrarea Jubileului de Argint, de Aur, de Diamant și de Platină în 1977, 2002, 2012 și 2022.

A fost cel mai longeviv monarh britanic, cel mai în vârstă și mai longeviv șef de stat în exercițiu și al doilea monarh suveran ca lungime a domniei din istoria lumii (după Ludovic al XIV-lea al Franței).

Elisabeta s-a confruntat ocazional cu sentimente republicane și critici de presă asupra familiei regale, în special după destrămarea căsătoriilor copiilor ei și moartea în 1997 a fostei sale nurori Diana, Prințesă de Wales. A declarat anul 1992 (marcat de probleme familiale și incendiul Castelului Windsor) drept annus horribilis. Cu toate acestea, sprijinul pentru monarhie în Regatul Unit a fost și rămâne constant ridicat, la fel ca și popularitatea ei personală.

Foarte apropiată de familie, Regina Elisabeta și-a iubit cu ardoare nepoții și strănepoții, iar fața i se lumina de-a dreptul în prezența marilor sale iubiri: Florile, caii și câinii din rasa Corgi.

Corgi cainii Reginei (11) jpg

Adora să-și petreacă timpul în natură, iar reședința de la Balmoral, cea unde s-a și stins, a fost mereu oaza de liniște și de reîncărcare a bateriilor. Locul magic unde se sărbătorea Crăciunul și unde își petrecea verile alături de dragul său Prinț Philip.

Cu ocazia Jubileului de Platină, Maiestatea Sa a adresat un ultim discurs poporul britanic, pe care l-a iubit atât de mult. Cu greu s-a abținut să nu plângă.

Până în ultimele clipe de viață, și-a făcut datoria. Inclusiv o ultimă validare de premier, pe dna Truss cu două zile înainte de deces.

Adorabila regină a încântat o lume întreagă cu simțul umorului și felul în care a filmat un video amuzant cu ursulețul Paddington, devenit odată cu funeraliile regale un fel de mascotă în Anglia.

Rămas bun, Majestate! Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și a Irlandei de Nord (1926 – 2022).

Foto: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Regina Elisabeta cu tatăl ei, Regele George VI
FotoJet Bowles jpg
avionul de lux Airbus cu care călătoresc Regele Felipe și Regina Letizia   profimedia 0945116935 jpg
Prințesa Marie și Regina Mary au devenit aliate   Casa Regală daneză jpg
Regina Rania a Iordaniei profimedia 0943325850 jpg
Prințul Harry, Prințul William  foto   GettyImages jpg
prințesa estelle a suediei colaj jpg
Kate Middleton  sursa foto   Profimedia jpg
Regina Camilla la Clarence House, Profimedia (8) jpg
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
Kate Middleton în negru  foto   Profimedia jpg
Prințesa Sofia, Ducesa de Värmland,  GettyImages (1) jpg
Harry serios, Profimedia jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Kate Middleton, Regina Elisabeta  foto   Profimedia jpg
Prințesa Amalia, GettyImages jpg
Meghan Markle, Ducesa de Sussex, GettyImages (2) jpg
Kate Middleton Printesa Charlotte și Prințul Louis foto profimedia jpg