Margarita-Gate, scandalul provocat în Olanda, când Regina Maxima a fost făcută „bețivă”

30 ianuarie, 2024

Convorbiri interceptate, dosare compromițătoare și replici usturătoare. Prințesa Margarita, nepoata Reginei Beatrix, a acuzat Casa Regală olandeză că i-a spionat soțul, un bărbat cu care s-a căsătorit împotriva voinței familiei.

Edwin de Royvan Zuydewijn, subiect de scandal între Regina Beatrix și nepoata ei. FOTO: Profimedia
Edwin de Royvan Zuydewijn, subiect de scandal între Regina Beatrix și nepoata ei. FOTO: Profimedia

Poate că acum zâmbesc și se fotografiază împreună, chiar la un pahar de vin. Însă în urmă cu 20 de ani, Prințesa Margarita și Regina Beatrix erau la cuțite. Și asta din pricina unor dezvăluiri care au întinat imaginea Casei de Orania.

În anii '90, Prințesa Margarita o numea pe Regina Beatrix mătușa ei preferată, dar totul s-a schimbat în 2003. Scandalul prințesei, cunoscut în Țările de Jos sub numele de Margarita-Gate, a început în luna februarie a acelui an, când a denunțat în revista "HP/De Tijd" campania orchestrată de însăși Casa Regală împotriva soțului ei, Edwin de Royvan Zuydewijn, cu care s-a căsătorit în 2001 împotriva dorinței întregii familii. Prințesa Margarita de Bourbon-Parma spunea, la acea vreme: „Am fost loială familiei mele toată viața mea, dar în momentul în care am așteptat sprijin nu a existat niciunul".  

Căsătoria din 2001 dintre Prințesa Margarita și Edwin de Royvan Zuydewijn. FOTO: Profimedia
Căsătoria din 2001 dintre Prințesa Margarita și Edwin de Royvan Zuydewijn. FOTO: Profimedia

Margarita a afirmat că, în încercarea de a împiedica căsătoria, Regina Beatrix a ordonat Serviciilor Secrete olandeze să îi asculte locuința și conversațiile private cu soțul ei pentru a afla conversații compromițătoare și pentru a-i ruina numele și afacerile, provocând astfel o despărțire. Aceste informații, spune ea, au fost împărtășite cu membri ai familiei sale, inclusiv cu tatăl și fratele ei.

Mai mult, prințesa Margarita, fiica surorii Reginei Beatrix, Prințesa Irene (care a renunțat la pretențiile sale la tron pentru a se căsători cu un aristocrat spaniol), spune că a fost exclusă în mod deliberat de la evenimentele de familie. Într-adevăr, întrucât prințesa este a patra în linia de succesiune la tron, absențele sale de la nunta Prințului moștenitor Willem-Alexander și de la funeraliile soțului Reginei Beatrix, Prințul Klaus, au fost notabile.

O Prințesa Diana a Olandei

Articolele din presa tipărită au fost urmate de un interviu televizat, ceea ce a pus gaz pe foc și le-a amintit multora de apariția istorică a Prințesei Diana la BBC în momentul de vârf al problemelor sale conjugale cu Prințul Charles. „Ei abuzează de putere și acest lucru nu este corect", declara atunci Prințesa Margarita.

Printre acuzațiile, ea a mai spus și că  răposatul tată al reginei Beatrix, Prințul Bernhard, a avut o relație de 20 de ani cu secretara sa și că propriul ei tată a avut un copil nelegitim cu o bonă. Dar aceste dezvăluiri au fost doar un bonus făcute de o membră a Familiei Regale vorbăreață, împinsă să vorbească de propria suferință percepută ca fiind în mâinile unei femei pe care o descrie ca fiind regina răutăților. Prințesa Margarita a mers într-atât de departe, încât a numit-o pe mătușa sa, Regina Beatrix, „bețivă" și pe William Alexander „un ignorant care crede că Voltaire este un oraș".

Prințesa Margarita a suspectat că rapoartele negative din presă se bazau pe informații obținute ilegal de propria familie și a apelat la ajutorul premierului de atunci al țării, Wim Kok, înainte de a se adresa ea însăși presei. Însă acesta nu i-a răspuns pozitiv, iar Margarita și soțul ei au intentat un proces împotriva lui Kok, acuzându-l de fraudă, fals și divulgarea de secrete profesionale.

Următorul premier al Olandei, Jan-Peter Balkenende, a încercat să pună capăt acestei povești. El a făcut apel la părțile implicate să rezolve lucrurile: „Nu se poate continua așa, ofensiva publică trebuie să înceteze. Este dureros de privit și este rău pentru imaginea țării". Deși inițial Balkenende a minimizat acuzațiile, el a recunoscut între timp că serviciul de informații a cercetat trecutul lui Zuydewijn la cererea reginei. El a susținut că aceasta este procedura standard pentru cineva care se căsătorește în familia regală.

„Abuz de putere fără precedent”

Dar Margarita și soțul ei nu s-au potolit atât de ușor: „Regina trebuie să ne ceară scuze public. Nu ne vom mulțumi cu mai puțin", declara Zuydewijn pentru revista germană „Stern”, cerând Casei Regale și compensații de 33,7 milioane de euro pentru că i-a distrus reputația și interesele de afaceri. Evident, el n-a primit nimic...

Edwin de Royvan Zuydewijn. FOTO: Profimedia
Edwin de Royvan Zuydewijn. FOTO: Profimedia

Edwin de Royvan Zuydewijn

O faptă de abuz de putere fără precedent. Acțiuni 'regale' care mi-au distrus cariera în afaceri și m-au transformat într-un proscris social. Cum am supraviețuit fără să primesc vreodată un singur cent de ajutor social? Pur și simplu: muncind din greu", spunea Edwin de Royvan Zuydewijn într-un interviu din 2022, care a divorțat de Prințesa Margarita în 2006, după cinci ani de mariaj tulbure și care, din spusele Margaritei, recăsătorite ulterior, „de ani de zile face munci ciudate și lucrări conexe în schimbul cazării și al unei mese ocazionale".

„Ar trebui să se ducă să muncească și să nu se plângă tot timpul. Este o mare rușine. Și eu am fost nefericită, dar nu am rămas așa, nu-i așa? Mi-am construit o viață frumoasă, îmi iubesc soțul și copiii. Totul este frumos. De ce își pune viața în așteptare și doar zăbovește în trecut?", spunea Margarita tot acum doi ani.

Între timp, Regina Beatrix a Olandei a abdicat în aprilie 2013, iar Prințesa Margarita a trecut în 2023 și printr-un al doilea divorț, de avocatul Tjalling Siebe ten Cate, cu care are și două fete: pe Julia (15) și Paola (13). Acum, mătușă și nepoată sunt demult împăcate și... chiar stau la un pahar de vin urmărind cursele de cai.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Prințul Harry și Meghan Markle, Prințul William și Kate Middleton  foto   Getty jpg
Margareta a României cu Principele Radu foto Facebook jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul Harry și Meghan Markle la recepția de nuntă din 2018, Getty (4) jpg
Prințesa Charlene și Albert de Monaco Facebook jpg
Roast Charles PNG
FotoJet Amelia jpg
Regele Charles și Regina Camilla la Catedrala St Paul Londra Foto Getty Images (4) jpg
Regel Frederik și Prințesa Ingrid Foto Instagram jpg
printesa alexandra luxemburg s a casatorit religios (6) jpg
FotoJet Regalii în Norvegia jpg
Margareta Custodele Coroanei Facebook jpg
Kate și William la BAFTA, Getty Images (2) jpg
Harry și Meghan în turneul nigerian, GettyImages (5) jpg
Zara Tindall la Royal Ascot, Profimedia (1) jpg
Regina Letizia profimedia 0872891821 jpg
Regina Mary la dineul norvegian, Profimedia (1) jpg
Meghan Markle și Prințul Harry Foto GettyImages jpg